Naša se škola uključila u projekt FoodEducators koji provodi tvrtka Smion, a voditeljice projekta su učiteljice Martina Goričanac i Kristina Maričić. Projekt “Food Educators” provodi se u Republici Hrvatskoj s ciljem jačanja svijesti o važnosti zdrave i održive prehrane te razvijanja odgovornog odnosa prema hrani kod mladih. Ovaj inovativni projekt uključuje škole, nastavnike i učenike, promovirajući interdisciplinarni pristup koji spaja prehrambenu edukaciju s područjima poput biologije, kemije, matematike, geografije i ekonomije. Kroz raznovrsne aktivnosti, sudionici istražuju kako hrana utječe na ljudsko zdravlje, okoliš i društvo, s posebnim naglaskom na održivost, smanjenje otpada te važnost lokalno uzgojenih namirnica.
Jedna od aktivnosti ovog projekta bila je i stvaranje kuharice s ciljem smanjenja otpada od hrane. Školama partnerima poslani su pozivi za dostavu recepata za jela napravljena od ostataka hrane. Na poziv se odazvala i naša škola. Učenici 5. b razreda su još kao četvrtaši zajedno sa svojom učiteljicom Lidijom Novosel izradili žemljaču, tradicionalan kolač od starog kruha. Upravo je taj recept postao dijelom „Blagdanska kuharica za smanjenje otpada hrane“. Kuharica je predstavljena u medijima (Jutarnji list) te na službenim stranicama projekta FoodEducators.
Klikom na poveznicu pozivamo vas da prelistate kuharicu:
Blagdanska kuharica za smanjenje otpada hrane
Učiteljica Martina Goričanac