preskoči na sadržaj

Login
Korisnik:
Lozinka:
vijesti

Popis udžbenika i radnih materijala po razredima Vijest ima dokument u privitku

U prilozima je naveden popis udžbenika, radnih bilježnica i dodatnih nastavnih materijala po razredima za školsku godinu 2019./20.

Učenici u školi dobivaju na korištenje udžbenike.

Radne bilježnice i ostala dodatna nastavna sredstva učenici sami kupuju.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 7. 2019. 20:40

Udžbenici za šk.g. 2019./2020.

Prema odluci Ministarstva znanosti i obrazovanja za školsku godinu 2019./2020. svim učenicima bit će osigurani besplatni udžbenici za obvezne i izborne predmete dok će ostala dopunska i pomoćna nastavna sredstva (radne bilježnice, zbirke zadataka, likovne mape, atlase i sl.) učenici nabavljati sami.

U školskoj godini 2019./20. bit će u uporabi  dvije vrste udžbenika.

Udžbenici za razrede koji ulaze u frontalnu provedbu  kurikularne reforme (1. razred - svi predmeti, 5. razred - svi predmeti i 7. razred - Fizika, Kemija i Biologija) te udžbenici za  sve ostale razrede koji su odobreni 2014. godine; tzv. „postojeći udžbenici“ .

Molimo Vas da redovito pratite obavijesti na web stranici škole gdje će se naknadno objaviti sve novosti.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 1. 7. 2019. 10:54

Odluka o realizaciji odmora za učenike šk.g. 2019./2020. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 24. 6. 2019. 12:04

Obavijest za učenike i roditelje

Dopunski rad iz Matematike i Kemije održavat će se sljedeće dane: 17.6., 18.6., 19.6., 21.6., 24.6., 26.6., 27.6. i 28.6.

Matematika u 8 sati

Kemija u 9,30 sati

 

Podjela svjedodžbi: I. - VII. razred, 2.7. u 9 sati

                                  VIII. razred, 11.7. u 9 sati

Napomena: podjeli svjedodžbi VIII. razreda trebaju prisustvovati i roditelji zbog potpisivanja prijavnica za srednju školu

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 6. 2019. 10:58

Priznanja za likovne radove

Promicanje svijesti o sigurnosti

Državna uprava za zaštitu i spašavanje DUZS raspisala je u listopadu prošle godine Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim potrebama, na temu katastrofa i snaga sustava civilne zaštite.

Natječaj je dio programa edukacije djece za sigurno postupanje i razvoj sigurnosne kulture, s ciljem razvijanja i promicanja svijesti kod djece o postojanju rizika od katastrofa. U mnoštvu pristiglih radova s područja Varaždinske županije učenice 3. b razreda OŠ Kneginec Gornji Ivona Šestak i Marta Grabar dobitnice su priznanja za likovne radove u kategoriji likovnih radova učenika od 1. do 4. razreda osnovne škole. Ivona Šestak nagrađena je za svoj rad "Potres" prvom nagradom, a Marta Grabar trećom nagradom za "Požar u šumi". Uručenje nagrada i priznanja održalo se 5. lipnja u velikoj dvorani DVD-a Prvi hrvatski dobrovoljni vatrogasni zbor u Varaždinu. Likovni radovi naših učenica predloženi su za izbor najboljih radova na državnoj razini.

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 6. 2019. 14:16

"KLOKAN BEZ GRANICA"

REZULTATI MEĐUNARODNOG MATEMATIČKOG NATJECANJA

Natjecanje je održano 21. ožujka 2019. godine. Najuspješnije rezultate među 10% najboljih u Republici Hrvatskoj postigli su:

PČELICE: Aleksandar Katalenić (mentorica Jasminka Cvrkalj)

LEPTIRIĆI: Lana Vugrinec (mentorica Emilija Gale)

ECOLIER: David Juzbašić (mentorica Bojana Rožmarić)

                  Teo Kralj (mentorica Ivančica Fiolić)

                  Mihael Cmrečak (mentorica Ivančica Fiolić)

                  Andro Šantek (mentorica Ivančica Fiolić)

BENJAMIN: Luka Knapić (mentorica Nikolina Bregović)

Učenici su na Dan škole pohvaljeni i prigodno nagrađeni.

                                                              Ivančica Fiolić, učiteljica matematike

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 7. 6. 2019. 09:21

Uspjeh na likovnom natječaju

Tradicija i suvremenost

Udruga likovnih učitelja likovne izobrazbe - UHULI dana, 25. svibnja 2019. otvorila je likovnu izložbu učenika osnovnih škola Republike Hrvatske “Tradicija i suvremenost - nacionalni parkovi i biološka raznolikost Republike Hrvatske” na kojoj su podijeljene nagrade, priznanja i pohvalnice učenicima i njihovim mentorima za najuspješnija likovna stvaralaštva. 

Na likovnom natječaju sudjelovalo je 220 osnovnih škola i centara za djecu s posebnim potrebama i pristiglo je 2124 likovnih radova učenika. Učenica 3. b razreda Suzana Bajs sa svojom mentoricom Lidijom Novosel pohvaljena je i nagrađena za svoj rad i našla mjesto među 30 najboljih likovnih radova. Likovni rad Suzane Bajs objavljen je i u tiskanom katalogu izložbe Tradicija i suvremenost. Na izložbi su izložena još tri rada učenika naše škole iz 3. b razreda: Gabrijela Cerovečkoga, Gabriela Česija i Jana Sodara. Njihova učiteljica ponosna je na njih zbog tako velikog uspjeha.
Lidija Novosel
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 5. 2019. 20:45

Obilježavanje Dana škole

„Tko zna što ti sutra sprema

taj tvoj put bez putokaza,

al znaš: to je tvoja cesta

što nekamo ipak vodi

i da na njoj nema mjesta

za drugoga.

Zato brodi!“

Stihovi Ratka Zvrka bili su lajtmotiv ovogodišnje svečane priredbe u četvrtak, 24. svibnja kojom smo obilježili još jedan rođendan naše škole. Učenici nižih i viših razreda te Područne škole Lužan svojoj školi poklonili su mnoštvo pjesama, plesnih pokreta uz glazbu, recitacija..., a najviše od svega – ljubav. Primijetili su to i brojni gosti, roditelji, djedovi, bake i prijatelji koji su u velikom broju došli podržati naše učenike. Bio je to dan radosti i veselja, no ipak s ponekom suzom u očima naših osmaša koji se polako opraštaju od škole u kojoj su proveli osam godina svojih mladih života. No, sve je lako kad si mlad, poručili su nam to uz pjesmu koju su otpjevali zajedno sa svojim razrednicama, Majom Šipek i Silvanom ČubrićPonosnom ravnatelju, gospodinu Miljenku Rožmariću, na kraju je pripala čast podijeliti priznanja i nagrade nauspješnijim učenicima i učiteljima ove godine te poželjeti da i sljedeća godina bude uspješna kao i ova.

U petak, 25. svibnja slavlje smo nastavili uz sportske susrete učenika viših razreda i posjet kinu Cinestar učenika nižih razreda. Predivan sunčan dan i odlično raspoloženje rezultirali su brojnim sportskim uspjesima i osvojenim medaljama. Učenici su se natjecali u igranju nogometa, graničara, potezanju užeta, trčanju, skakanju u vrećama… Svatko je pronašao nešto za sebe i u čemu je dobar, ipak posebno su se istaknuli učenici 6. a razreda koji su osvojili najviše zlatnih medalja. Hvala učitelju Emeriku Večeriću na trudu, odličnoj organizaciji i zabavi. Ovaj Dan škole dugo ćemo pamtiti.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 5. 2019. 20:24

Likovni natječaj Hrvatskog kartografskog društva

Volim kartu

Učenici naše škole sudjelovali su na likovnom natječaju koji je organiziralo Hrvatsko kartografsko društvo. Tema natječaja je bila "Volim kartu". 

Pristiglo je 227 radova od kojih je Povjerenstvo (u sastavu Ines Krasić, Tomislav Buntak i Igora Čabraja s Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Miljenko Lapain i Ivka Kljajić s Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu) izabralo 6 najboljih radova koji će biti izloženi na Međunarodnoj izložbi dječjih radova koja će se održati u sklopu 29. Međunarodne kartografske konferencije u Tokiju, od 15. do 20. srpnja 2019. Isto Povjerenstvo odabralo je i pohvalilo još 27 radova među kojima je bio i rad Elene Čurila, učenice 3. b razreda. Dodjela priznanja i prigodnih poklona bila je 13. 4. 2019. u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu u okviru Festivala znanosti. Elena je zajedno sa svojom razrednicom Lidijom Novosel sudjelovala u izvođenju pokusa. Elenin rad bio je izložen na izložbi nagrađenih i pohvaljenih radova u Galeriji Geodetskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 5. 2019. 12:41

Uspjeh na 5. Festivalu matematike Varaždinske županije

Kraljevska svađa

Na 5. Festivalu matematike Varaždinske županije, 25. travnja 2019. u Gospodarskoj školi u Varaždinu, nagrađena je matematička slikovnica Kraljevska svađa učenika 3. b razreda naše škole.

Slikovnica nudi prikaz povijesnih sadržaja kneginečkog kraja kroz matematičke sadržaje. Sadržaje su istražili, napisali i ilustrirali učenici 3. b razreda koji polaze dodatnu nastavu matematike, a u tome im je pomogla učiteljica Lidija Novosel. 

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 5. 2019. 10:25

Terenska nastava u Beču

Beč - grad iznimne ljepote i kulture

Učenici 6., 7. i 8. razreda koji uče njemački jezik i polaznici jezične grupe „Deutschko“, zajedno s učiteljicama njemačkog jezika Alenkom Vuk i Tatjanom Grđan, bili su u subotu 4. svibnja na terenskoj nastavi u Beču. 

Učenici su uživali u razgledu Beča, posjetili su dvorac Schönbrunn s prekrasno uređenim cvjetnim površinama i drvoredima, Hofburg-raskošni carski kompleks, Heldenplatz, Nacionalnu knjižnicu, Španjolsku školu jahanja, Augustinerkirche, Albertinu, Kärtnerstraße, Katedralu sv. Stjepana i ostale znamenitosti. Također smo posjetili i Prirodoslovni muzej koji je oduševio sve sudionike terenske nastave. Puni dojmova vratili smo se kući i već planiramo putovanje za sljedeću školsku godinu.

Alenka Vuk

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 5. 2019. 17:17

Brošura "Odaberi svoju školu"

https://www.dropbox.com/s/yf7sn02jj85t2lw/Brosura_OSS_2019%20-%20web.pdf?dl=0

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 5. 2019. 09:21

MONITORING KOCKAVICE

MONITORING KOCKAVICE

I ove godine naša škola se uključila u akciju praćenja stanja  
kockavice. Akcija je uvrštena u europsku strategiju za zaštitu biljaka  
(European Plant Conversation Strategy) radi zaštite ugroženih vrsta.

Terenski rad održan je na lokalitetu u Donjem Knegincu, a uključilo se  
i nekoliko učenica 7.a razreda. Na radnoj plohi od 25 m2 provedeno je  
prebrojavanje jedinki kockavica te je učinjena procjena učestalosti i  
pokrovnosti spomenute vrste. Prikupljeni podaci proslijeđeni su Javnoj  
ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske  
županije.

Obzirom da se radi o ugroženoj vrsti koja polako nestaje zbog gubitka  
prirodnih staništa, cilj nam je poduzeti prikladne mjere kako bi se  
zaštitila.


Marija Mihalić
prof. biologije i kemije

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 5. 2019. 18:56

Gostovanje Kerekesh teatra u našoj školi

Edukacija i zabava za najmlađe

U Školskoj sportskoj dvorani naše škole u srijedu, 17. travnja, učenici te polaznici predškolske vrtićke skupine Dječjeg vrtića Bubamara imali su prillike uživati u edukativnom igrokazu Bibi i Bubi koji su izveli članovi Kerekesh teatra.

Kroz niz šaljivih scena osnovnoškolci i mališani iz Gornjeg Kneginca naučili su ponešto o sprečavanju nastanka otpada i odgovornom ponašanju prema otpadu, ali i saznali nekoliko zanimljivih i zapanjujućih činjenica o otpadu. 

Predstavu su pratili odgajatelji i ravnateljica Dječjeg vrtića „Bubamara” Martina Hrnčić, učenici i nastavnici Osnovne škole Gornji Kneginec te školski ravnatelj Miljenko Rožmarić, a pridružio im se i načelnik Općine Gornji Kneginec Goran Kaniški. Učenici i mališani iz općine Gornji Kneginec, o otpadu su učili tijekom provođenja izobrazno-informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, koje u okviru projekta „Edukacijom i informiranjem do održivog gospodarenja otpadom”, provode općine Sveti Ilija, Gornji Kneginec i Jalžabet.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 18. 4. 2019. 15:49

Sretan Uskrs učenicima i njihovim obiteljima žele djelatnici Osnovne škole Kneginec Gornji!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 18. 4. 2019. 14:55

Uspjeh na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju

"DUGA" - ljepota prirode, legenda, poveznica, nada, pomirenje, prijateljstvo

Na Međunarodnom likovno-literarnom natječaju Iserlohn - Essen (Njemačka) - Lovas (Republika Hrvatska) - Karaševo (Rumunjska) sudjelovali su učenici 3. b razreda s učiteljicom Lidijom Novosel. Učenik Dino Zadravec nagrađen je 4. nagradom za svoj likovni rad. Ostali učenici dobili su Zahvalnice za sudjelovanje.

Tema natječaja je bila "Duga" - ljepota prirode, legenda, poveznica, nada, pomirenje, prijateljstvo. Inicijatori i organizatori bili su Ilovčani Ankica i Ante Karačić, umjetnici iz Iserlohna u Njemačkoj. Na natječaj je pristiglo 1250 radova iz 9 zemalja, a sudjelovalo je 120 škola i 160 učitelja. Nagrađeni radovi izloženi su bili 21.3.2019. u Gradskoj galeriji u Iserlohnu u Njemačkoj, 5. 4. 2019. u Lovasu u Republici Hrvatskoj te 12.4. u Karaševu u Rumunjskoj. Cijeli natječaj se odvijao pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, a u suradnji internetskog portala Hrvatski glas Berlina, Općine Lovas i Zajedništva Hrvata u Rumunjskoj. 

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 4. 2019. 13:02

Uspjeh učenice 3. b razreda

Nikin plakat u Tehničkom muzeju Nikola Tesla

Povodom obilježavanja Svjetskog dana prava potrošača, 15. ožujka 2019. godine Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja objavilo je natječaj za učenike osnovnih i srednjih škola za najbolji videorad, strip, plakat te infografiku na temu "Pametno s pametnim tehnologijama - Zaštita potrošača u digitalnom svijetu. "

Učenica 3. b razreda Nika Turković, uz vodstvo učiteljice Lidije Novosel, izradila je plakat koji je 15. ožujka 2019. bio izložen u Tehničkom muzeju Nikola Tesla u Zagrebu. Nika je bila pozvana na organizirane tematske edukativne radionice na temu sigurnosti potrošača na digitalnom tržištu, a cijeli razred dobio je za nagradu podloške za računalni miš i katalog Narodne banke Hrvatske: Kovani novac Republike Hrvatske. 

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 4. 2019. 12:38

Humanitarna akcija

Dobrota u davanju stvara ljubav

Naša škola i ove godine priključila se akciji prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu „Kruh svetog Antuna.“ Socijalna samoposluga volonterski je projekt Franjevačkog svjetovnog reda i Franjevačke mladeži za pomoć socijalno najugroženijim pojedincima i obiteljima Varaždinske županije.

Tijekom tjedna, od 8. do 12. travnja, prikupljali smo nepokvarljive namirnice (brašno, riža, sol, šećer, ulje…) i higijenske potrepštine (šampon, sapun, zubna pasta…). Učenici i djelatnici naše škole ponovno su pokazali veliko srce i odazvali se u velikom broju. Hvala svima koji su sudjelovali  u ovoj humanitarnoj akciji!

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 4. 2019. 12:18

NAZIV PROJEKTA: "UŽINA ZA SVE" - šk.god. 2018.-2019. Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 12. 4. 2019. 10:56

Terenska nastava u Zagrebu

Tko posjećuje kazalište, zlo ne misli

Učenici sedmih i osmih razreda naše škole posjetili su 3. travnja Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu gdje su uživali u glazbeno – scenskom djelu, mjuziklu Tko pjeva, zlo ne misli redatelja Renea Medvešeka.

Mjuzikl je inspiriran istoimenim igranim filmom redatelja Kreše Golika, jednim od najgledanijih filmova u povijesti hrvatske kinematografije. Film je nastao na temelju književnoga djela Vjekoslava Majera, Dnevnika malog Perice, koje je sastavni dio lektire za sedmi razred.

Učenici su oduševljeni napustili kazalište, a pozitivne dojmove o mjuziklu izmjenjivali su putem kući.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 4. 2019. 10:21

Veliki uspjeh na likovnom natječaju

Radost slikanja uz glazbu

Početkom svake školske godine Hrvatska glazbena mladež raspisuje natječaj za najuspješnije likovno ostvarenje inspirirano slušanjem glazbe. Ove godine bila je to baletna suita Žar-ptica Igora Stravinskog, jednoga od najvećih skladatelja 20. stoljeća. Svoje glazbene impresije učenici su mogli izraziti u svim željenim likovnim i grafičkim tehnikama.

Učenici 3. b razreda, uz savjete učiteljice Lidije Novosel, odabrali su vodenu boju i flomaster. Članovi ocjenjivačkog suda (svake godine su to ugledni glazbenici, likovni umjetnici, glazbeni i likovni pedagozi, likovni kritičari i publicisti) nagradili su prvom posebnom nagradom učenika Karla Bosanovića. Nagrada mu je svečano dodijeljena 1. travnja 2019. u dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. 

Među najuspjelijim radovima koji su bili odabrani za izložbu (na natječaj su pristigla 283 rada, sudjelovalo je 18 osnovnih škola, 6 srednjih škola, 3 dječja vrtića) u predvorju Velike dvorane Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog izložena su još tri likovna rada učenika naše škole: Eme Cigrovski, Matije Vupora i Erika Eršega (učenici 3. b razreda). Čestitamo mladim umjetnicima!

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Lidija Novosel

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 4. 2019. 18:49

Muzej u školi

Kako su živjeli naši stari

Istražujući prošlost svog zavičaja, učenici 3. b razreda, u dogovoru sa svojim roditeljima i učiteljicom Lidijom Novosel, osmislili su muzej starina u učionici. Muzej je, nažalost, bio otvoren samo jedan dan, 3. travnja, a mogli su ga posjetiti svi zainteresirani.

Učenici su prije toga sami izradili pozivnice, plakat te pozvali učiteljice, učitelje, učenike i predškolce Dječjeg vrtića Bubamara da posjete njihov mali muzej. Taj dan učenici su bili vodiči muzeja i prezentirali svoje starine kao drage uspomene na svoje pretke. Posjetitelji su imali prilike vidjeti i kako se nekada sijalo brašno, kako se ručno pralo rublje, kako je izgledala odjeća...

Zahvaljujem svim roditeljima, bakama i djedovima koji su odvojili svoje vrijeme i posudili ove vrijedne predmete kako bismo lakše i više naučili o prošlosti našeg zavičaja.  

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Lidija Novosel

                                                                   

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 5. 4. 2019. 12:51

Obilježavanje Dana narcisa

Cvijetom narcisa do zdravlja

U petak 22. ožujka učenici i zaposlenici naše škole podržali su humanitarnu akciju Dan narcisa čiji je cilj borba protiv raka, a tradicionalno se održava u mnogim hrvatskim gradovima prve proljetne subote svake godine.

Tek procvjetale narcise, koji su simbol borbe protiv raka, učenici su donijeli u školu, a mogli su donirati i novčani prilog. Narcise i novac donirali smo Udruzi žena oboljelih od raka dojke, Mammae klub Varaždin, koja već dvadeset godina provodi ovu akciju s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcionom dojke te osvješćivanja žena o važnosti pregleda. Hvala svima koji su doprinijeli ovoj akciji jer zdravlje je ipak naše najveće bogatstvo.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2019. 16:13

Natjecanje Matematički klokan u našoj školi

Volimo matematiku

Natjecanje Matematički klokan, poznatije pod nazivom Klokan bez granica, ove godine održano je na prvi dan proljeća, 21. ožujka. Mnoštvo malih ljubitelja matematike naše škole odlučilo je sudjelovati u natjecanju i testirati svoje znanje iz matematike.

Matematički klokan međunarodno je matematičko natjecanje koje se održava u mnogim državama diljem svijeta u isto vrijeme. Cilj natjecanja je popularizacija matematike i širenje matematičke kulture. Upravo zbog toga moto natjecanja glasi: bez selekcije, bez eliminacije i finala. Svaki sudionik natjecanja dobio je prigodni poklon, a konačni rezultati bit će objavljeni u svibnju. 

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2019. 12:07

Terenska nastava u Varaždinu

Prošlost moga zavičaja

U srijedu, 6. ožujka 2019., učenici trećih razreda OŠ Kneginec Gornji u sklopu terenske nastave posjetili su Varaždin - grad bogate prošlosti i kulture te sjedište Varaždinske županije.

Ove školske godine učenici uče o prošlosti svog zavičaja te su, sa željom da čuju više o prošlosti grada Varaždina, posjetili Gradski muzej Varaždin - Stari grad gdje ih je kustos muzeja proveo kroz dvorac. Tamo su imali priliku vidjeti ukrasne i uporabne predmete iz prošlosti. Posjetili su i Gradsku knjižnicu i čitaonicu „Metel Ožegović“ gdje su imali priliku vidjeti što se sve nalazi u knjižnici i čuti kako treba čuvati knjige. Nakon knjižnice, uputili su se prema vili Herzer gdje su razgledali zbirku kukaca Entomološkog muzeja. Posjetili su i palaču Varaždinske županije gdje su ih dočekali zamjenici župana koji su uputili učenike u dužnosti župana.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Emilija Gale

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2019. 11:45

Očev dan u našoj školi

Otac - uzor, podrška i zaštita

U našoj je školi 19. ožujka obilježen Očev dan. Očev dan je dan kada se slavi očinstvo i utjecaj očeva u društvu. U Hrvatskoj se Dan očeva slavi u spomen blagdana sv. Josipa, Isusova oca i zaštitnika hrvatskog naroda i naših očeva.

Tom su prigodom učenici grupe „Božji dar“, koju vodi učiteljica Maja Bobek Ivanjko, prodavali čestitke, privjeske i ostale poklone za naše očeve. Prodaja je bila vrlo uspješna, učenici su prodali gotovo sve proizvode kojima su razveselili svoje očeve. Sav prikupljeni novac otišao je u fond Učeničke zadruge „Kneginje“. Ovim se putem zahvaljujemo svima koji su svojim simboličnim novčanim prilogom podržali kreativnost učenika naše škole.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Marko Vitez

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2019. 08:19

Obilježavanje Svjetskog dana broja Pi

14.3.= Pi dan

Pi dan u matematičkom svijetu slavi se svakog 14. ožujka jer ako pišemo datum u obliku mjesec pa zatim dan, tada je to najjednostavnija aproksimacija broja π: 3.14.

Učenici naše škole obilježili su ovaj dan rješavajući različite matematičke zadatke, mozgalice, a osobito su se ove godine potrudili sedmaši koji su prikupili puno informacija te Noa Bobek (učenik 7. b razreda) koji je sve to zabilježio na prigodnom plakatu.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 3. 2019. 12:53

Veliki uspjeh našeg mladog tehničara

Luka Knapić sudionik je državne razine 61. natjecanja mladih tehničara

Učenik 6. a razreda Luka Knapić pozvan je na državnu razinu natjecanja mladih tehničara koje će se ove godine održati u Poreču od 25. do 28. ožujka. Luka je odličan rezultat postigao na školskoj i županijskoj razini natjecanja u području automatike.

Čestitke našem Luki i mentoru Željku Šavoru!

Želimo vam puno uspjeha!

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 3. 2019. 11:48

Maškare u školi

Veselje povodom maškara

Pokladni utorak (5. ožujka) proveli smo u veselom ozračju. Pridonijeli su tome brojni učenici i učitelji koji su u školu došli maskirani. Nastava je taj dan bila ležernija, za užinu smo jeli slasne krafne, a svaki slobodni trenutak iskoristili smo za ples pod maskama u holu. Kad bi barem svaki dan bilo tako! Neke od fotografija pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 3. 2019. 14:33

Kviz natjecanje učenika osnovnih škola

Koliko poznaješ Hrvatski sabor?

Služba za građane Hrvatskoga sabora u suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje provela je 1. ožujka 2019. godine šesto po redu online kviz natjecanje „Koliko poznaješ Hrvatski sabor?“. Kroz 30 pitanja online kviza učenici osnovnih škola pokazali su koliko poznaju Hrvatski sabor, njegovu ulogu u hrvatskoj povijesti, načinu njegova rada i znanja o suvremenom Saboru.

Na ovogodišnjem natjecanju sudjelovale su 54 škole iz svih krajeva Hrvatske među kojima je bila i naša škola koja se ove godine prvi puta uključila u ovakav oblik natjecanja. Našu su školu, pod mentorstvom učitelja geografije Marka Viteza, predstavljali učenici Jure Gerić (6. b), Max Vitez Tišljar (7. a) i Erik Levatić (8. b), dok su rezervni igrači bili Lucija Medved (6. a), Borna Cupar (7. a) i Patrik Lukač (8. b). Naša je ekipa zauzela solidno 26. mjesto, a svi natjecatelji su prigodno nagrađeni. Kako je bilo na natjecanju, pogledajte u fotogaleriji.

Marko Vitez

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 3. 2019. 08:26

Učitelj i učenik zamijenili uloge

Učitelj na jedan sat

Erik Levatić, učenik 8. b razreda, i Marko Vitez, učitelj geografije, odlučili su nakratko zamijeniti uloge. Tako je 28. veljače Erik održao sat geografije dok je učitelj Marko ponovno sjeo u školsku klupu.

Erik je nekoliko dana marljivo pripremao svoje izlaganje, a izradio je i prezentaciju u PowerPointu na zadanu temu. Iako je bio uzbuđen i malko nervozan, izlaganje mu nije teško palo jer je Erik po prirodi brbljav i otvoren za nove izazove. Koristio se pritom i udžbenikom, a nove pojmove vješto je pokazao na geografskoj karti. Na kraju je priznao da nije u potpunosti zadovoljan svojim prvim nastavnim satom. Naime, požalio se na disciplinu učenika i nepoštivanje njega kao autoriteta. Naučio je da je učiteljski posao vrlo kompleksan i da zahtijeva primjenu niza različitih sposobnosti i znanja. Učitelj ga je ipak na kraju nagradio peticom, a učenici velikim pljeskom.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 3. 2019. 12:36

Valentinovo u našoj školi

Ljubav je u zraku

Valentinovo ili Dan zaljubljenih mnogima je najljepši dan u godini, a osobito onima koji su zaljubljeni. I ove godine učenici naše škole obilježili su taj dan pisanjem ljubavnih pisama, poruka ili stihova svojim simpatijama ili dragim osobama, a učionice i školske panoe ukrasili su prigodnim radovima.

Svoja pisma učenici su ubacili u posebnu kutiju, a na Dan zaljubljenih 14. veljače školski poštari, članovi Učeničke zadruge "Kneginja", imali su pune ruke posla. Naime, trebalo je dostaviti toliko pisama na prave adrese. Na mnogim dječjim licima pojavio se osmijeh dok su primali i čitali pisma, a pisma su dobili i neki učitelji i učiteljice.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 2. 2019. 11:10

Predavanje za roditelje i učitelje

Autodestruktivno ponašnje kod mladih

Interaktivno predavanje o autodestruktivnom ponašanju kod mladih održano je u utorak, 5. veljače, u holu naše škole. Predavanje je održao socijalni pedagog Nebojša Buđanovac, a bilo je namijenjeno učiteljima, članovima Vijeća roditelja i roditeljima učenika sedmih razreda.

Autodestruktivno ponašanje oblik je samokažnjavajućeg ponašanja koje se često javlja kao reakcija na neuspjeh. Postoje različiti oblici autodestruktivnog ponašanja, no najčešće se radi o različitim poremećajima prehrane, samoozljeđivanju te različitim oblicima ovisnosti. Ovi oblici ponašanja mogu se javiti u razdoblju puberteta koje je samo po sebi puno izazova, koliko za djecu, toliko i za roditelje.

Ovo korisno i edukativno predavanje trebalo bi pomoći roditeljima i učiteljima u rješavanju možebitnih problema te potaknuti suradnju Škole kao institucije s roditeljima. Roditelji zajedno s učiteljima i stručnom službom utječu na zdrav razvoj djece u razdoblju puberteta i adolescencije.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 2. 2019. 11:18

Obilježavanje Svjetskog dana čitanja naglas

Čitaj mi

Povodom obilježavanja Svjetskog dana čitanja naglas (1. veljače) učenici 6. a razreda, zajedno s učiteljicom Hrvatskoga jezika Tamarom Hojnik, čitali su naglas lektirno djelo Povjestice Augusta Šenoe.

Pozornost su posvetili štafetnom čitanju naglas prilikom čega su svi imali priliku naglas pročitati dio književnoga djela. Učenici su na ovaj način osvijestili važnost čitanja naglas u svakodnevnom životu. Naime, čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija maštu i utječe na uspješan razvoj djeteta. Čitajte naglas svaki dan i na taj način podržite nacionalnu kampanju "Čitaj mi"!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 2. 2019. 08:59

Predavanje za osmaše

Istina o Domovinskom ratu

Članovi UDVDR kluba Petrijanec u utorak 29. siječnja održali su zanimljivo i poučno predavanje za naše osmaše. Ovo je samo nastavak njihove uspješne suradnje s osnovnim školama u sklopu programa Prenošenje istine o Domovinskom ratu.

Učenici su sa zanimanjem pratili izlaganje Franje Mušića, umirovljenog brigadira Hrvatske vojske i Vladimira Milavca, umirovljenog natporučnika Hrvatske vojske. Upili su na taj način mnogo novih informacija o ovom bitnom povijesnom događaju o kojem uče na nastavi Povijesti. Na kraju uspješnog predavanja učenici su mogli predavačima postaviti pitanja, što su mnogi i učinili. 

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 2. 2019. 18:54

Grljenje povodom Međunarodnog dana zagrljaja

Dođi da te zagrlim!

Povodom Međunarodnog dana zagrljaja, koji se obilježava 21. siječnja, Grupa Božji dar organizirala je - grljenje. Grljenje se je odvijalo tijekom velikog odmora u holu naše škole, a mogli su sudjelovati svi učenici.

Kako je voditeljica grupe, vjeroučiteljica Maja Bobek Ivanjko, istaknula, ciljevi ove aktivnosti su omogućiti učenicima zabavu i igru, shvatiti da je zagrljaj itekako potreban za bolji i duži život prepun ljubavi i pažnje te da je Bog stvorio ruke da pomažu i grle, a ne da udaraju i guraju. Nakon kratkog prigodnog programa učenici su pristupili grljenju. Pritom su se trebali pridržavati pravila lijepog ponašanja i paziti jedni na druge. 

Pozitivna energija, koju je izazvala velika količina iskrenih zagrljaja na jednom mjestu, još dugo se osjećala u zraku. Učenicima se ova aktivnost vrlo dopala, a naš savjet je da ne čekate neki posebni povod, već - grlite se svaki dan!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 1. 2019. 11:11

Božićna priredba

Božić u našoj školi

U četvrtak 20. prosinca u sportskoj dvorani naše škole održana je već tradicionalna božićna priredba s kojom je obilježen kraj prvoga polugodišta i najavljen dolazak Božića i zimskih praznika.

Učenici su recitacijama, scenskim igrama, plesom, nastupom školskog zbora i tamburaškog orkestra na najbolji mogući način prikazali rezultate rada sa svojim učiteljicama i učiteljima. Brojna ih je publika na kraju nagradila velikim pljeskom. Nakon završetka priredbe posjetitelji su mogli kupiti proizvode koje su izradili mali zadrugari u sklopu Učeničke zadruge „Kneginja“ po promotivnim cijenama. Zadrugu su predstavljale učenice Ana Novotni i Ena Vugrinec uz pratnju učiteljice Larise Klasić i voditelja zadruge Marka Viteza. Ovim se putem zahvaljujemo svima koji su svojim novčanim prilogom podržali rad naše zadruge.

Svima želimo blagoslovljen i miran Božić te sretnu i uspješnu novu 2019. godinu!

Marko Vitez

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 26. 12. 2018. 18:06

Mlade pjesnikinje u Gradskoj knjižnici

Večer poezije i glazbe

Povodom Međunarodnog dana osoba s invaliditetom (3. prosinca) i Dana grada Varaždina (6. prosinca) u Gradskoj knjižnici i čitaonici "Metel Ožegović" Varaždin održana je večer poezije i glazbe. Kao posebne gošće nastupile su mlade pjesnikinje, učenice naše škole: Lucija Kušter (3. a) te Doroteja Kaniški, Ena Novak i Leona Mašić (učenice 7. b razreda).

Ovaj susret oganiziralo je Društvo distrofičara, invalida cerebralne i dječje paralize i ostalih tjelesnih invalida Grada Varaždina te članovi Novinarsko-literarne grupe "Jasminka Matoković Jaca". Posebna gošća bila je i varaždinska pjesnikinja Ružica Juras, a u glazbenom dijelu programa nastupile su Lora Breški i Nikola Hruper. Naše učenice bodrila je njihova mentorica, učiteljica Tamara Hojnik, bez čije podrške i stručnosti ove mlade pjesnikinje ne bi imale mogućnosti u potpunosti pokazati svoje umijeće. Učenice su pročitale pjesme koje su same napisale, a nagrada im je bio pljesak zadovoljne publike i osmijeh na licu mentorice. Želimo im još puno ovakvih večeri!

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 7. 12. 2018. 12:45

Nikolinje u našoj školi

Sveti Nikola darivao naše najmlađe

U srijedu 5. prosinca u sportskoj je dvorani naše škole održana priredba povodom blagdana svetog Nikole. Na priredbi su nastupala djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara i učenici naše škole. Nakon prigodnog programa sveti Nikola je pozvao djecu po poklon pakete kojih je podijeljeno ukupno 700. Paketi su bili namijenjeni djeci s područja općine do uzrasta četvrtog razreda osnovne škole. Organizatori priredbe bili su: Općina Gornji Kneginec, Dječji vrtić Bubamara i Osnovna škola Kneginec Gornji.

Tom se prilikom prezentirao i rad Učeničke zadruge „Kneginja“. Tako su naše zadrugarke uz pratnju učiteljica Larise Klasić i Nedeljke Kresonje te voditelja zadruge Marka Viteza prodavale brojne ukrase, poklone, kneginečke paprenjake i čestitke po simboličnim cijenama. Sve su proizvode učenici naše zadruge, uz pomoć učiteljica, sami izradili. Ujedno, ovim putem najavljujemo sljedeću prodaju koja će održati za vrijeme božićne priredbe. Vidimo se!

Marko Vitez

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 7. 12. 2018. 11:56

Terenska nastava osmaša u Vukovaru

"Navik on živi, ki živi pošteno" pa tako i naš Vukovar!

Učenici osmih razreda naše škole bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru (27. i 28.11.2018.) zajedno u pratnji svojih razrednica Silvane Čubrić i Maje Šipek te učitelja Marka Viteza. Terensku nastavu organizirao je Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar u sklopu projekta „Posjet osmih razreda Vukovaru“.

Glavni cilj putovanja je učenje o vrijednostima Domovinskog rata i značaja Bitke za Vukovar u obrani suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti suvremene Republike Hrvatske. Prvog dana putovanja učenici su razgledali grad, plovili panoramskim brodom Bajadera po Dunavu, kuglali u novootvorenoj kuglani u Borovu Naselju i odslušali dva predavanja o Domovinskom ratu. Drugog dana učenici su posjetili Memorijalno groblje u Vukovaru, gdje su zapalili svijeće i pomolili se za sve žrtve rata, Opću županijsku bolnicu s neobnovljenim dijelom koji služi kao muzej, Spomen dom Ovčaru i Trpinjsku cestu. U vojarni u sklopu hostela odslušali su predavanje o bombama i protokolima za zaštitu. Drugi dan boravka u Vukovaru završio je kvizom u rodnoj kući Lavoslava Ružičke (Školi mira) predavanjem s kojeg su učenici svojim domovima ponijeli poruke mira, tolerancije i nenasilja. Na kraju je održan i kviz gdje su učenici naše škole u napetoj završnici osvojili drugo mjesto.

Marko Vitez

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

                                                                

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 12. 2018. 14:49

Tulum s(l)ova u našoj knjižnici

Čitamo iz užitka

U petak navečer, 17. studenoga, u školskoj knjižnici održan je Tulum s(l)ova. Ovaj projekt, u kojem je sudjelovalo 24 učenika naše škole, provode 22 škole diljem Hrvatske s ciljem poticanja čitanja među učenicima. Ovaj noćni čitateljski susret pripremile su knjižničarka Sanja Težak te učiteljice Tamara Hojnik i Ivana Trogrlić.

Ugodno okruženje školske knjižnice potaknulo je učenike na čitanje iz užitka; svaki učenik pročitao je nekoliko redaka iz knjige po vlastitom odabiru. Zatim je uslijedila svim omiljena igra, igra pantomime, a zadatak je bio pogoditi naziv određenoga književnoga djela. Druženje je završilo slušanjem recitacija uz glazbu. Učenici su puni pozitivnih dojmova zaključili da bi se ovaj susret trebao održati i sljedeće godine.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 19. 11. 2018. 15:25

Projekt Šafran

Sedmu  godinu učenici osmih razreda sade lukovice šafrana!

Projekt Šafran (The Crocus Project) zamišljen je kao cjelogodišnja aktivnost u koju se uključuju škole iz cijelog svijeta. Nastao je na poticaj Europske unije, pod programom „Europe for citizen“ u suradnji s irskim Ministarstvom integracija i Holocaust Education Trust Irland s kojima surađuje i naše Spomen područje Jasenovac koje nam je i raspačalo lukovice šafrana.

Glavna aktivnost projekta svodi se na sadnju lukovica žutih šafrana u znak sjećanja na djecu stradalu u holokaustu. Žuti šafrani podsjećaju nas na žutu Davidovu zvijezdu.  I ove školske godine učenici osmih razreda zajedno s učiteljicom povijesti, Larisom Klasić, posadili su lukovice žutih šafrana u dvorištu škole. Sadnjom lukovica žutih šafrana početkom studenoga 2018. željeli smo ujedno obilježiti Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije  (9. XI.) te Međunarodni dan tolerancije (16. XI.).

Očekujemo da naši šafrani niknu krajem siječnja i početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na holokaust, 27.siječnja.

Larisa Klasić

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 11. 2018. 15:01

Održan "Veseli Kneginec"

Veseli Kneginec – tradicija u vinu, zanatima i običajima

U organizaciji Općine Gornji Kneginec i Turističke zajednice Općine Gornji Kneginec u sportskoj dvorani naše škole 3. studenog održan je 9. tradicijski sajam „Veseli Kneginec – tradicija u vinu, zanatima i običajima“.

Sajam je osmišljen kao manifestacija izložbenog, prodajnog, degustacijskog i zabavnog karaktera s ciljem da posjetiteljima približi baštinu kneginečkog kraja kroz autohtonu gastronomsku ponudu, tradicijske proizvode, stare zanate, glazbu i običaje. Među dvadesetak izlagača bili su i članovi Učeničke zadruge „Kneginja“ koji su predstavili svoj rad. Posjetitelji su mogli po prigodnim cijenama kupiti učeničke rukotvorine i upoznati se s proizvodnjom nagrađenog „Kneginečkog paprenjaka“. Učeničku zadrugu predstavljale su učenice Petra Bukal, Karla Galić, Ivana Ptiček, Ana Rutić i Ana Novotni uz pratnju njihovog učitelja i voditelja zadruge Marka Viteza. Organizatori sajma pohvalili su rad Zadruge i uputili nam pozivnicu za sudjelovanje na jubilarnom desetom sajmu koje će se održati sljedeće godine.

Marko Vitez

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 5. 11. 2018. 14:20

Županijska smotra Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje

Dani kruha u Varaždinu

Naša je škola ove godine, po prvi puta, sudjelovala na županijskoj smotri Dani kruha – dani zahvalnosti za plodove zemlje. Smotra se održala u subotu, 20. listopada na Franjevačkom trgu u Varaždinu.

Organizator smotre bila je Varaždinska županija u suradnji s Varaždinskom biskupijom, dok je domaćin bila Srednja škola „Arboretum Opeka“ iz Marčana. Sudjelovali su učenici i nastavnici iz 36 osnovnih i srednjih škola iz Varaždinske županije koji su na štandovima s ponosom izložili proizvode koje su pripremili za Smotru. 

Našu su školu predstavljale učenice Ana  Novotni, Dalia Čavlek i Magdalena Pintarić , a njihova su pratnja bili učiteljica Lidija Novosel i učitelj Marko Vitez. Smotra je započela formiranjem povorke učitelja i učenika koji su, noseći košare s kruhom i plodovima zemlje, krenuli na blagoslov u varaždinsku katedralu gdje je služena sveta misa zahvalnica. Po završetku mise učenici su se vratili na svoje štandove te su posjetiteljima besplatno dijelili svoje proizvode. Naš štand krasili su klipići, pereci, pogačice, orehnjače, pite od jabuka i ostali tradicionalni starinski kolači te prepoznatljivi „Kneginečki paprenjaci“ za koje smo dobili pohvale stručnog prosudbenog povjerenstva.

Ovom prigodom zahvaljujemo svima koji su omogućili naše sudjelovanje na smotri: našim vrijednim učenicima i njihovim roditeljima, kuharicama koje su ispekle razne delicije, djelatnicima KNEKOM-a i domaru na prijevozu štanda, KUD-u Knegingrad na posudbi kneginečke nošnje te našim učiteljicama i učiteljima na kreativnim idejama za uređenje štanda.

Lidija Novosel i Marko Vitez

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 10. 2018. 14:04

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Kruh je blagoslov stola

Različitim aktivnostima tijekom protekloga tjedna te prigodnim programom i ove godine obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Od ponedjeljka se našom školom širio miris različitih kolača, peciva i kruha, a učionice i školu ukrasili smo obiljem plodova našega zavičaja - tikvicama, jabukama, pšenicom... Prigodnim programom u petak 19. listopada učenici nižih i viših razreda iskazali su svoju zahvalnost na svim plodovima, radostima, uspjesima i darovima kojima su tijekom godine bili podareni. Župnik Tihomir Kosec blagoslovio je kruh i plodove zemlje te učenicima poručio da i dalje budu dobri kao kruh. Učenici su nakon zajedničke molitve sa zadovoljstvom degustirali hranu.

Novinarska grupa

Fotografije poledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 21. 10. 2018. 18:40

Terenska nastava šestaša

Bogatstvo naših šuma

Učenici šestih razreda bili su na dvosatnoj terenskoj nastavi u kontinentalnoj listopadnoj šumi specifičnoj za naš kraj. Nastavu je organizirala učiteljica prirode, biologije i kemije Kristina Maričić, a realizirana je 11. i 15. listopada.

Učenici su upoznali različite vrste listopadnog drveća (hrast, pitomi kesten, obični grab, bukva, javor, bagrem), grmlja (lijeska, kupina) te prizemnog bilja (mahovine, paprati, ljekoviti plućnjak, ciklama, bršljan). Promotrili su razne vrste gljiva na prirodnom staništu (vrganj, panjevčice, gube, puhare, krasnice). Uzimali su otiske kore drveća, određivali dominantne biljne vrste, skupljali šumske plodove, orijentirali se pomoću mahovine i godova, istražili koje vrste životinja obitavaju na promatranom staništu. Novo stečeno znanje potaknulo je učenike da više cijene prirodna bogatstva svojeg zavičaja.

Kristina Maričić

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 10. 2018. 14:51

Upozorenje Policijske uprave varaždinske

Biciklisti, oprez: policija ima važno upozorenje

Pješaci i biciklisti pripadaju najugroženijoj skupini sudionika u prometu, stoga početkom nove školske godine Policijska uprava varaždinska upozorava da je  bitno pridržavati se svih propisa i zakona kako ne bi došlo do stradanja djece u prometu.

Djeca mlađa od 14 godina mogu samostalno upravljati biciklom pod uvjetom da su za to osposobljena i da im je izdana Potvrda o sudjelovanju u poučavanju za sigurno sudjelovanje biciklom u prometu, a u suprotnom djeca u dobi od 9 do 14 godina mogu upravljati biciklom u prometu samo u pratnji osobe starije od 16 godina, dok djeca do 9 godina ne smiju uopće upravljati biciklom u prometu.

Sva djeca starosti do 16 godina, bilo da upravljaju biciklom ili da se prevoze istim u svojstvu putnika, moraju na glavi za vijeme vožnje nositi propisanu i uredno pričvršćenu zaštitnu kacigu. Za  nepoštivanje navedene odredbe propisana je novčana kazna u iznosu od 300 kuna, a za kršenje naveden odredbe odgovaraju roditelji ili drugi zakonski zastupnici.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 9. 2018. 16:07

Ana Novotni nastupila na "Malom kaju" u Krapini

Bravo, Ana!

U sklopu ovogodišnjeg 53. Tjedna kajkavske kulture u Krapini, u organizaciji Društva za kajkavsko kulturno stvaralaštvo Krapina, u Festivalskoj je dvorani 6. rujna održan 33. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“, poznatiji pod imenom „Mali kaj“. 

Već sedmu godinu za redom, OŠ Kneginec Gornji sudjeluje u ovoj manifestaciji promovirajući tradiciju i kajkavštinu u pjevanom obliku. Ana Novotni, učenica sedmog razreda naše škole, otpjevala je pjesmu Črlena hiža koju je uvježbavala uz pomoć svog mentora prof. Josipa Levatića. Njezin nastup ujedno je i aktivan doprinos OŠ Kneginec Gornji u obilježavanju Europske godine kulturne baštine 2018. godine.

Josip Levatić

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 9. 2018. 15:51

Veseli doček prvašića

Sretno, prvašići!

Zabavnom priredbom i ove godine dočekali smo naše prvašiće. Program je održan 3. rujna s početkom u 10 sati, a uz prvašiće i njihove roditelje, nazočili su općinski načelnik Goran Kaniški i njegov zamjenik Robert Đuranec, ravnatelj Osnovne škole Kneginec Gornji Miljenko Rožmarić te nastavnici.

Program su pripremile učiteljice Kornelija Antolković, Jasminka Cvrkalj i Nikolina Cikač, a izveli učenici 3. i 5. a razreda. Dobrodošlicu učenicima uputio je ravnatelj Miljenko Rožmarić, a načelnik Goran Kaniški tom je prigodom prvašiće, njih ukupno 42, darivao slikovnicom „Hrvatska za djecu“. Učiteljice su nakon toga prozvale svoje nove učenike te su zajedno krenuli u učionice. Želimo im puno uspjeha u radu i učenju.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogalerii.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 9. 2018. 11:33

OSIGURAVANJE PRAVA NA BESPLATNU KUHINJU Vijest ima dokument u privitku

Molimo sve zainteresirane roditelje koji se žele prijaviti na projekt „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva“, odnosno koji žele da dijete/učenik ima besplatnu kuhinju, a dobivaju dječji doplatak, da ispune Zamolbu u prilogu te da ju donesu u školu i na taj način iskažu interes za sudjelovanjem u projektu.

Zamolbi je potrebno priložiti i Rješenje ili Potvrdu o dječjem doplatku gdje je vidljiv mjesečni iznos po djetetu, i OIB roditelja. Ukoliko roditelji imaju Rješenje koje nije starije od godinu dana, uz zamolbu prilažu to Rješenje, a ne potvrdu. Za sve one koji nemaju Rješenje, Zavod za mirovinsko osiguranje će, prema popisu roditelja koji dostavi škola, izdati potvrde tako da nije potrebno da samostalno odlazite na Zavod. Potrebno je samo prijaviti mjesečni iznos doplatka po djetetu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 31. 8. 2018. 11:42

Početak nove školske i nastavne godine

Veselimo se novim zajedničkim projektima i otkrivanju novih spoznaja!

Nastava počinje 3. rujna 2018. godine.

Učenici 2. - 8. razeda dolaze  3. 9. 2018. g. u 8:00 sati s torbom da preuzmu udžbenike. 

Učenici 1. razreda dolaze s roditeljima u 10:00 sati na svečanu priredbu dobrodošlice i također s torbom da preuzmu udžbenike.

 

Školska kuhinja i prijevoz  počinju s radom od utorka 4.9. 2018. godine.

Svim učenicima želimo uspješnu školsku godinu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 8. 2018. 14:41

PODJELA SVJEDODŽBI

2. srpnja 2018. u 8,00 sati  -  I. - VII. razred

11. srpnja 2018. u 8,00 sati - VIII. razred

Učenici osmih razreda na podjelu svjedodžbi trebaju doći uz prisustvo roditelja ili staratelja kako bi mogli preuzeti prijavnice za srednju školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 6. 2018. 12:12

Kneginečki paprenjaci- najbolji od najboljih

„Ja, poduzetnik!“

„Ja, poduzetnik!“ je nagradni projekt emisije Školski sat koji je  HTV proveo  u suradnji s Državnim zavodom za intelektualno vlasništvo u kojem su „Kneginečki paprenjaci“ pobjedili.

    U projektu su mogli sudjelovati učenici osnovnih škola od 5. do 8. razreda samostalno ili kao grupa. Vrijedne učenice koje su sudjelovale u tom nagradnom projektu su: Tena Blaži, Lorena Tkalčec, Ela Pintarić,  Anja Sokol, Viktorija Medved, Magdalena Kušter, Nikolina Turković, Nika Težački i Maria Zeba uz mentorice Kristinu Maričić i Alenku Vuk. Zadatak je bio da se učenici užive u ulogu poduzetnika, osmisle svoj inovativni proizvod, opišu ga, izrade prezentaciju i predlože oblik zaštite intelektualnog vlasništva. Trebalo je osmisliti inovativni proizvod kao što je na primjer suvenir, upotrebni predmet, pomagalo, igra, igračka, umjetnički proizvod i sl.

   Naša vrijedna ekipa ispunila je sve zadane kriterije: originalnost i zanimljivost proizvoda, njegova funkcionalnost i moguća primjena u životu, estetska dimenzija rada, korištenje i odabir materijala (ekologija i ekonomičnost), metode istraživanja (analiza problema - zašto je proizvod potreban, analiza tržišta - slični proizvodi koji već postoje) i vještina u izradi prezentacije te razumijevanje pojmova vezanih za intelektualno vlasništvo te su tako nastali Kneginečki paprenjaci.

Izradili su drveni model za izrezivanje paprenjaka s motivom Andrijine kule iz 13. st. koja ima povijesni značaj u našem kraju, pomoću modela pekli su paprenjake i napravili ukrasnu ambalažu. Model za izrezivanje paprenjaka  može se koristiti kao suvenir Gornjeg Kneginca, prodavati na različitim sajmovima te služiti kao obilježje Turističke zajednice Gornjeg Kneginca jer je specifičan za kneginečki kraj te je ekonomski i ekološki prihvatljiv i estetski privlačan. Paprenjaci se mogu posluživati na različitim općinskim priredbama, sajmovima i manifestacijama.

   Stručno povjerenstvo državne razine odabralo je među pristiglim radovima one najbolje. Svečana dodjela nagrada bila je tijekom emisije Školski sat  na HTV2  1. lipnja 2018.

Voditeljica i članice Zadruge također su sudjelovale 5. lipnja 2018. u emisiji Vekerica  VTV-a.

Snimku emisije možete pogledati u prilogu. 

Izuzetno smo ponosni na naše poduzetnice i njihove mentorice te im želimo još projekata kojima će pokazati svoje ideje i sposobnosti.

Vidi: foto-galerija

https://skolski.hrt.hr/emisije/855/nagradni-projekt-ja-poduzetnik-proglasenje-pobjednika

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 6. 2018. 13:01

Proslava Dana škole

Svečano obilježen Dan škole

Povodom Dana škole u četvrtak, 24. svibnja 2018. godine, u našoj školskoj dvorani održana je priredba sa šarolikim programom. Pjesmom, plesom, glumom i kazivanjem poezije, uveličali smo taj vrlo poseban dan.

Kroz program su nas vodili učenici osmih razreda. Ljubav prema školi iskazali smo raznim nastupima, a od škole su se pjesmom oprostili i naši osmaši. Nakon nastupa naš je ravnatelj održao kratki govor te zahvalio i čestitao svim učenicima i njihovim mentorima koji su sudjelovali na županijskim i državnim natjecanjima te im uručio naljepše nagrade - knjige. Posebno je istaknuo uspjeh članova i voditeljica Učeničke zadruge “Kneginja” koji je došao kao šećer na kraju kraju još jedne uspješne nastavne godine.
Obilježavanje Dana škole nastavilo se i u petak, 25. svibnja, kada su učenici nižih razreda posjetili kino Cinestar, a učenici viših razreda uživali su igrajući različite sportske igre u prirodi.
Bio je ovo jedan od najveselijih i najljepših Dana škole te zahvaljujemo svim učenicima i učiteljima koji su taj dan učinili posebnim.

                                                                                      Novinarska grupa
                                                                            

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 5. 2018. 07:35

VAŽNA OBAVIJEST RODITELJIMA I UČENICIMA

Poštovani roditelji i dragi učenici!

Danas smo  proveli  dan  većim djelom u prirodi i na otvorenom prostoru te smo tako obilježili Dan škole. Molimo Vas da tijekom današnjeg dana obavezno pregledate djecu da ne bi imali krpelja (iako se o tome stalno priča i upozorava) budući da je ove godine brojnost tih paukova velika. 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 5. 2018. 16:22

Dječji festival Kajkavska kulturna baština

        U sklopu Dana Općine Vinica održan je u nedjelju, 20. svibnja  Dječji festival Kajkavska kulturna baština. U organizaciji Udruge „Glazbena baština“ Varaždin, a pod pokroviteljstvom Općine Vinica i Grada Varaždina, glavni nositelji Festivala bili su učenici osnovnih škola Varaždinske županije. U prepunoj dvorani općinske zgrade Općine Vinica, uz pratnju Varaždinskog tamburaškog orkestra izvedene su 22 pjesme s Krapinskih festivala, danas već svojevrsni evergreeni. Iz Osnovne škole Kneginec Gornji nastupili su Petar Pintarić, učenik trećeg razreda s pjesmom Na Sleme (1966.) i Ana Novotni, učenica šestog razreda s pjesmom Črlena hiža (2012.). Za nastup ih je pripremao njihov mentor prof. Josip Levatić.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 5. 2018. 12:13

Terenska nastava prvašića

Dan iz bajke

  7. svibnja ove godine učenici 1.a i 1.b razreda krenuli su na bajkovitu terensku nastavu u kuriju "Contessa" u mjestu Budrovci.

 Povratak u prošlost započeo je u Jastrebarskom ispred dvorca Erdody gdje nas je dočekao kostimirani plemić. Pričao nam je o prošlosti dvorca, o životu plemića, balovima, plesnim dvoranama, pa i o zatvoru koji je bio u podrumskim prostorijama. Prošetali smo prostranim parkom, a zatim nastavili putovanje prema Budrovcima.

Na posjedu Contessa iz 1714. g. prvo smo obišli  konjušnicu s lipicancima i bili uzbuđeni što smo konjiće mogli hraniti i podragati. U kuriji smo razgledali damsku i lovačku sobu, kuhinju, stari dućan… Poslušali smo zanimljive priče o životinjama u lovačkoj sobi ali s nestrpljenjem smo iščekivali odlazak u sobu za bal. Tu su djevojčice same birale raskošne haljine, a dječaci viteške pelerine. Dok su se djevojčice uređivale tijarama i cvjetnim vjenčićima, dječaci su iskušavali mačeve i oklope u međusobnim dvobojima. Tako uređeni, naučili su damski i viteški naklon, a zatim zaplesali uz zvuke menueta. Damske i viteške manire pokazali su kad su sjeli za svečano složeni stol i ručali.

Vrijeme provedeno na imanju Contessa bilo je bajkovito i nakratko nas je vratilo u prošlost, u vrijeme dama i vitezova. Puni novih spoznaja, lijepih doživljaja i pomalo umorni, krenuli smo nazad, u sadašnjost.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Jasminka Cvrkalj i Jasenka Banec

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 5. 2018. 19:22

Terenska nastava sedmaša

Posjet Jaccominijevom aromavrtu

Učenici sedmih razreda Osnovne škole Kneginec Gornji, zajedno sa svojom učiteljicom biologije Kristinom Maričić, obilježili su  8. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki posjetom Jaccominijevom aromavrtu.

U edukativnu šetnju mirisnim stazama aromavrta povela ih je gospođa Nada Starčević. Matičnjak, metvica, kadulja, majčina dušica, ruža, smilje, ružmarin, lavanda, lovor, mirta, borovica, jela, crni bor.... samo su neke od biljaka koje su imali prilike razgledati i pomirisati te doznati zanimljive informacije o načinu uzgoja i njihovoj primjeni u svakodnevnom životu.

Kristina Maričić

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 5. 2018. 10:55

Građanski odgoj u Područnoj školi Lužan

Posebni gosti u PŠ Lužan

U sklopu nastave prirode i društva, te da bi u praksi primijenili znanja iz građanskog odgoja, učenici PŠ Lužan ugostili su 9.5.2018. općinskog načelnika Gorana Kaniškog te njegovog zamjenika Roberta Đuranca.

Gosti su učenike upoznali sa svojim radom i zadacima, a nakon toga oni su mogli postaviti pitanja i iznijeti svoje ideje. Bilo je zanimljivih ideja o uređenju školskog dvorišta, igrališta te o zaštiti navedenih terena od namjernog uništavanja. Tijekom ugodnog druženja mnogo smo i naučili: kako postati aktivan stanovnik općine, predstaviti svoje ideje i zamisli i kako zajednički rješavati probleme. Svoje ideje vezane uz uređenje školskog okoliša učenici su potkrijepili i likovnim radovima koji su uručeni načelniku.

Učiteljice PŠ Lužan

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 5. 2018. 14:41

Jezična grupa Deutschko u Austriji

Terenska nastava u Austriji

Wir waren in Österreich!

Učenici sedmog razreda, polaznici jezične grupe Deutschko i izborne nastave njemačkog jezika, zajedno s učiteljicama Alenkom Vuk i Ivančicom Fiolić, 5. svibnja 2018. bili su na terenskoj nastavi u Grazu u Republici Austriji.

Punih naprtnjača i vrlo uzbuđeni, krenuli smo u našu avanturu. Najprije smo posjetili rodnu kuću poznatog "bodybuildera", glumca i guvernera Arnolda Schwarzeneggera u malom mjestu Thal pored Graza. U muzeju smo razgledavali originalne predmete iz njegova djetinjstva i mladosti. Posebno nas je oduševio park pored muzeja u kojem su izloženi izvanzemaljski roboti – transformeri.

Ugrijani sunčevim zrakama obišli smo centar Graza i upoznali kulturne znamenitosti kao što su povijesna utvrda Schlossberg na koju smo se vozili uspinjačom, otok na Muri, Muzej moderne umjetnosti poznat kao „Izvanzemaljac“, Glockenspiel, Oružarnica i Gradska vijećnica.
Imali smo priliku i praktično primijeniti naše znanje njemačkog jezika.

Puni dojmova sretno smo se vratili s terenske nastave, a nastavak sličnih avantura slijedi.

Veselimo se sljedećoj terenskoj nastavi!

Jezična grupa Deutschko

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 5. 2018. 11:02

Terenska nastava šestaša u prirodi

Voda je izvor života

Lijepo vrijeme pogodovalo je učenicima šestih razreda da, zajedno s učiteljicom prirode Kristinom Maričić, organiziraju terensku nastavu tijekom koje su u prirodi učili o kopnenim vodama tekućicama.

Tom su prilikom posjetili potok Mozdernjak i Korečkovec koji se nalaze u blizini naše škole. Pažljivo su promotrili teren i procijenili utjecaj čovjeka na spomenute tekućice te ispitali fizikalna i kemijska svojstva vode. Nakon toga su tražili beskralježnjake u sedimentu i pokušali ih prepoznati pomoću posebnog slikovnog ključa  koji je pripremila učiteljica Kristina Maričić.  Na temelju prikupljenih podataka zaključili su da je u Mozdernjaku prisutno slabo onečišćenje. Uz samu obalu pronašli su odrasle jedinke obalčara žutozelene boje. Ličinke obalčara su osjetljive na sniženu koncentraciju kisika i kemikalije u vodi pa se koriste kao bioindikatori - ukazuju na zdrave potoke i rijeke. Na Korečkovec dolaze mještani po vodu koju koriste za piće pa nije lijepo da tamo pojedinci ostavljaju svoje smeće.

Učenici su upili puno novih informacija, a godio im je i boravak na svježem zraku. Zaključili su da svi moramo više brinuti o našim vodotocima jer voda je izvor života!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 5. 2018. 10:27

Obilježavanje Dana obnovljivih izvora energije

Čuvajmo obnovljive izvore energije

Svjetski dan obnovljivih izvora energije obilježava se svake godine 26. travnja s ciljem da se osvijesti potreba za istraživanjem i primjenom obnovljivih izvora energije, ali i ukaže na ograničenost i problematičnost primjene neobnovljivih resursa i atomske energije.

Ove godine učenici 8. b razreda ukazali su na potrebu štednje električne energije i vode. U svakoj prostoriji škole zalijepili su prigodnu naljepnicu koja upozorava sve koji izlaze iz prostorije da za sobom ugase svjetlo, a u WC-ima naljepnice koje upozoravaju učenike da zatvore slavine.

Učenice 7. b razreda, Ela Pintarić i Anja Sokol, na nastavi fizike izradile su plakat o obnovljivim izvorima energije, a svi učenici 7. b razreda su na nastavi informatike izradili PowerPoint prezentacije o Černobilskoj katastrofi koja se dogodila istog datuma 1986. godine.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 4. 2018. 16:55

Sandučić povjerenja u našoj školi

Zajedno rješavamo probleme

Muči te neki problem koji ne znaš sam riješiti? Događa ti se nešto loše i želiš se nekome povjeriti?

Zapiši ono što te muči na komad papira i ubaci u Sandučić povjerenja koji se nalazi nasuprot ulazu u zbornicu. Članovi našeg stručnog tima pokušat će ti pomoći u najkraćem roku. Naravno o svojim problemima u školi uvijek možeš razgovarati s razrednikom ili razrednicom, pedagoginjom, učiteljima...

Podijelimo sve ono što nas muči, razgovarajmo i pokušajmo riješiti probleme zajedno kako bismo našu školu učinili još ugodnijim mjestom za život.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 4. 2018. 19:36

Državno prvenstvo u krosu

Završnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava Republike Hrvatske za školsku godinu 2017./18. u KROSU održavala se je 18. i 19. travnja 2018. godine u Poreču.

Naša Škola imala je predstavnice u kategoriji djevojčica za 5. i 6. razrede te u kategoriji za 7. i 8. razrede uz vodstvo učitelja Zorana Jeftića i Emerika Večerića koji je učenice pratio na završnici natjecanja.

U kategoriji 5. i 6. razreda nastupile su: Ana Novotni, Petra Bukal, Leona Mašić i Doroteja Kaniški.

U kategoriji 7. i 8. razreda nastupile su: Anamaria Cmrečak, Lorena Tkalčec, Melani Čurila i Antonela Vuković.

Postigle su odlične pojedinačne (6. mjesto) i skupne rezultate (9. mjesto).

Čestitke učenicama i voditeljima! 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 4. 2018. 11:17

Obilježavanje Dana planeta Zemlje

Novi stanovnik našega dvorišta

Simboličnom sadnjom lipe u dvorištu škole obilježili smo Dan planeta Zemlje koji se 22. travnja obilježava diljem svijeta.

Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava brojnim aktivnostima posvećenim očuvanju i zaštiti prirode te skretanjem pozornosti na opasnosti koje prijete životu na Zemlji zbog porasta globalnog onečišćenja.

U djece je potrebno od najranije dobi razvijati svijest o važnosti brige za okoliš, podučavati o opasnostima koje  Zemlji prijete te kako svatko može pridonijeti očuvanju prirode.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 4. 2018. 18:50

Monitoring kockavice

Zaštitimo kockavicu!

Naša škola se 2011. godine po prvi puta priključila akciji inventarizacije i praćenja stanja kockavice na području općine Gornji Kneginec te se ona u kontinuitetu provodi i dan danas.

Akcija je od velike važnosti na europskoj razini pošto je uvrštena u europsku strategiju za zaštitu biljaka (European Plant Conversation Strategy) radi zaštite ugroženih vrsta. 

Ove godine je akcija provedena 4. i 5. travnja na dva lokaliteta u Donjem Knegincu. Na radnoj plohi od 25 m2 provedeno je prebrojavanje jedinki kockavica te je učinjena procjena učestalosti i pokrovnosti spomenute vrste. Prikupljeni podaci proslijeđeni su Javnoj ustanovi za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Varaždinske županije.  

Prilikom obilaska lokaliteta u neposrednoj blizini Lumini centra utvrdili smo da je kockavica nestala jer je livada, koju je nastanjivala, izorana i na njoj se unatrag tri godine uzgajaju monokulture.

Obišli smo i lokalitet u srcu Donjeg Kneginca i ostali vrlo ugodno iznenađeni nalazom kockavica na staroj lokaciji, a još nas je više oduševio pronalazak kockavica na još nekoliko livada na kojima kockavice nisu službeno zabilježene.

 Obzirom da se radi o ugroženoj vrsti koja polako nestaje zbog gubitka prirodnih staništa, cilj nam je poduzeti prikladne mjere kako bi se zaštitila.

Kristina Maričić

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 4. 2018. 19:00

Uspješno obilježen Dan pješice u školu

Pješice u školu svaki dan

U sklopu akcije Zelena čistka obilježili smo Dan pješice u školu koji se u cijelom svijetu obilježava 10. travnja. Mnogi učenici i učitelji toga su dana u školu stigli pješice ili biciklom.

Cilj ove akcije je razviti svijest o važnosti pješačenja i kretanja u svakodnevnom životu te stimulirati učenike i njihove roditelje, kao i sve ostale građane, da se prilikom odlaska u školu ili na posao što manje služe automobilima i sličnim prijevoznim sredstvima. 

Pozivamo učenike, učitelje i roditelje da što češće na ovaj način odlaze u školu ili na posao jer na taj način izravno sudjeluju u očuvanju okoliša i svojega zdravlja.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 4. 2018. 11:56

Sajam učeničkih zadruga Varaždinske županije

Uspješno smo predstavili našu školu

Članovi Učeničke zadruge "Kneginja" predstavili su svoj rad 10. travnja u Gospodarskoj školi na Međunarodnom sajmu vježbeničkih tvrtki i Učeničkih zadruga.

Kvalitetni i kreativni proizvodi naših učenika privukli su pažnju mnogih sudionika, a ni pohvale nisu izostale. Učenici su imali prilike razgledati proizvode drugih zadruga i razmijeniti iskustva.

Vratili su se kući puni pozitivnih dojmova i s mnoštvom novih ideja. Želimo im puno uspjeha u daljnjem radu i nadamo se da će i sljedeće godine predstavljati našu školu na sajmu.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 4. 2018. 11:29

Sretan Uskrs učenicima i njihovim obiteljima žele djelatnici Osnovne škole Kneginec Gornji

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 3. 2018. 22:58

Vida Kolednjak druga u državi - "Hrvatska kakvu želimo"

Učenica Vida Kolednjak osvojila 2. mjesto na nacionalnoj razini za svoj likovni rad

Kao što smo već pisali, u sklopu procesa izrade Nacionalne razvojne strategije Republike Hrvatske do 2030. godine, Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je Nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu „Hrvatska kakvu želimo“. 

U ponedjeljak, 26. ožujka u Nacionalnoj knjižnici u Zagrebu održana je svečana podjela nagrada za prva tri nagrađena rada učenika za svaku županiju te su proglašeni najbolji radovi na nacionalnoj razini za likovni i literarni izraz. Vida Kolednjak, učenica 2. razreda, osvojila je drugo mjesto u državi s likovnim radom na zadanu temu s naglaskom na ekologiju uzvodstvo svoje učiteljice Lidije Novosel koja već godinama marljivo sudjeluje s učenicima na likovnim natječajima i uvijek postiže najbolje rezultate. 

Na natječaj se, s područja Varaždinske županije, javilo sedam  osnovnih škola, a ocjenjivački odbor na županijskoj razini odabrao je tri najbolja rada iz svake kategorije o čemu smo pisali  u prijašnjim vijestima, a među kojima su i likovni rad Drage Horga i literarni rad Ene Novak. 

Učenici su dobili vrijedne i zanimljive nagrade uručene od strane direktora Agencije za razvoj Varaždinske županije (AZRA), gospodina Lukačića koji je za ove uspjehe rekao: "Ponosni smo što je u velikoj konkurenciji radova učenika iz čak 222 osnovne škole iz cijele Hrvatske, učenica Vida Kolednjak iz Osnovne škole Kneginec Gornji osvojila 2. mjesto na nacionalnoj razini za svoj likovni rad u kategoriji učenika nižih razreda. To je zapravo pravi primjer razvijenih vještina učenika kojima doprinosi upravo predani rad njihovih nastavnika iz Varaždinske županije." U pratnji svojih mentorica učenici su uživali u svečanim i zabavnim trenucima.

Pogledajte djelić svečane atmosfere u  fotogaleriji.

T. H.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 3. 2018. 23:09

Akcija prebrojavanja kockavica

Kockavica - prelijepa, rijetka i ugrožena biljka

Naša škola i ove godine nastavlja akciju prebrojavanja i praćenja stanja kockavice na području općine Gornji Kneginec te ćemo obići dva poznata lokaliteta u Donjem Knegincu. Oba lokaliteta su zabilježena na karti, a može ih se vidjeti u galeriji. Informaciju o novim nalazima slobodno proslijedite učiteljici biologije, Kristini Maričić.

Kockavica (Fritillaria meleagris L.) je biljka iz porodice ljiljana (Liliaceae) sa specifičnim tamnijim i svjetlijim šarama ljubičaste boje koje tvore uzorak nalik na šahovnicu pa je tako i dobila svoje ime. Razvija se iz lukovice a počinje cvjetati tek nakon pet do osam godina tijekom ožujka i travnja. Obzirom da nastanjuje vlažne livade koje nestaju većinom zbog antropogenog utjecaja, ova je vrsta strogo zaštićena temeljem Zakona o zaštiti prirode.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2018. 17:34

Konačni vizualni identitet Učeničke zadruge "Kneginja"

S ponosom predstavljamo

Voditelji i članovi Učeničke zadruge „Kneginja“ ponosno predstavljaju logo, grb i zastavu naše zadruge. Njihov izgled osmislile su učenice Tonka Papec i Marija Kočet.

Za osnovni izgled odabrane su tri boje koje se pojavljuju na grbu naše općine, a to su plava, žuta i crvena. U središtu se nalazi obris ženskog lika koji, prema narodnoj legendi, simbolizira tajanstvenu i lijepu kneginju po kojoj je Kneginec dobio ime. U pozadini ženskog lika nalazi se prepoznatljiv simbol Kneginca, Andrijina kula iz 13. stoljeća. List vinove loze s grozdom ukazuje na dugu tradiciju bavljenja vinogradarstvom, a klas pšenice na uzgoj poljoprivrednih kultura.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2018. 17:21

DRŽAVNA SMOTRA LIDRANO 2018.

 Mala pahuljica u Primoštenu

U ponedjeljak, 19. ožujka  2018. lidranovci iz Varaždinske, Međimurske i Krapinsko - zagorske županije krenuli su na 27. državnu smotru LiDraNo. Smotra je to kreativnosti, talenata, ali i druženja i zabave, a okuplja najbolje učenike iz Lijepe Naše.

Učenica 2.a razreda Lucija Lušter sudjelovala je na ovogodišnjoj smotri koja se održala u Primoštenu od 19. do 21. ožujka 2018. te se predstavila sa svojim literarnim radom, pjesmom Kak perje. Njezina je ponosna mentorica učiteljica Nikolina Cikač.

Velika vrijednost smotre LiDraNo je i zbornik u kojemu se objavljuju svi literarni i samostalni novinarski radovi učenika koji su pozvani na državnu smotru.

Državna je smotra jedno veliko iskustvo kako za učenike, tako i za njihove mentore, ali i za našu malu pjesnikinju. Čestitamo Luciji te joj želimo puno uspjeha u pisanju poezije! 

                                                                                             N.C.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 3. 2018. 15:22

Natjecanje Matematički klokan u našoj školi

Bez selekcije, eliminacije i finala

Da matematika nije bauk, dokazali su učenici naše škole koji su sudjelovali u natjecanju Matematički klokan, poznatiji pod nazivom Klokan bez granica.

Natjecanje je održano 22. ožujka u našoj školi, a sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda. Radi se o međunarodnom matematičkom natjecanju koje se isti dan u isto vrijeme održava u mnogim državama diljem svijeta, a čiji je cilj popularizacija matematike i širenje osnovne matematičke kulture. Moto natjecanja je: bez selekcije, eliminacije i finala

Svaki sudionik natjecanja na kraju je dobio simboličan poklon, a konačni rezultati natjecanja bit će objavljeni 2. svibnja.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 3. 2018. 13:44

Priključite se i vi!

Zelena čistka za čišće i zelenije sutra

Naša škola uključila se u akciju Zelena čistka koja će se ove godine održati u dva navrata: od 1.4. do 1.5 u sklopu akcije Let's Clean Up Europe! te 15.9 u sklopu kampanje Let's do it! World!. Tada će biti organizirana najveća zajednička globalna akcija čišćenja tijekom koje će sudionici iz 150 zemalja svijeta čistiti okoliš istog dana.

Glavni cilj ove akcije je podići svijest naših učenika i mještana o njihovoj ulozi u stvaranju i načinu odlaganja otpada te važnosti čuvanja okoliša.

Tijekom travnja obilježit ćemo u našoj školi, uz prikladne školske aktivnosti s učenicima, sljedeće ekološke datume:

10.4. Pješice u školu

22.4. Dan planeta Zemlje

26.4. Dan obnovljivih izvora energije

Hrana kao otpad! EAThink2015 – Jedi lokalno, misli globalno!

Nastojat ćemo locirati divlja odlagališta otpada na području naše općine, te u suradnji s mještanima i lokalnom samoupravom, ukloniti taj otpad i tako pridonijeti očuvanju okoliša i prirode.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 3. 2018. 12:04

Obilježavanje Dana narcisa

Narcis - simol borbe protiv raka

Učenici i učitelji naše škole i ove godine pridružili su se humanitarnoj akciji Dan narcisa. U petak 23. ožujka u školu su donijeli narcise iz svojeg vrta ili izdvojili nekoliko kuna svojeg džeparca.

Narcise i novac donirat ćemo Udruzi žena oboljelih od raka dojke - Mammae klub Varaždin koja već devetnaestu godinu provodi ovu akciju s ciljem senzibiliziranja javnosti za probleme vezane uz karcinom dojke, ali i osvješćivanja žena o potrebi pregleda.

Dan narcisa održat će se u subotu 25. ožujka u vremenu od 9 do 13 sati u Varaždinu, Lepoglavi i Varaždinskim Toplicama. Akcija se provodi prodajom narcisa, cvijeta koji u cijelom svijetu simbolizira proljeće, novi život, novu nadu, pa tako i borbu protiv raka.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 3. 2018. 11:05

Hrvatska kakvu želimo- Vida, Ena i Drago znaju!

"Hrvatska kakvu želimo" 

Prva mjesta u kategoriji likovnih radova i treće mjesto u kategoriji literarnih radova

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te Agencijom za odgoj i obrazovanje organiziralo je nagradni natječaj za dječje literarne i likovne radove na temu "Hrvatska kakvu želimo". Naši učenici sudjelovali su svojim radovima u oba izraza za razrednu i za predmetnu nastavu.

Temeljem prosudbe povjerenstava radovi naših učenika osvojili su prva mjesta u likovnom izrazu: Vida Kolednjak 2.b.razred s učiteljicom Lidijom Novosel za razrednu nastavu  i predmetnu nastavu Drago Horg 6.a razred s učiteljicom Larisom Klasić te treće mjesto u literarnom izrazu Ena Novak  6.b razred s učiteljicom Tamarom Hojnik  za predmetnu nastavu. Čestitamo nadarenim i vrijednim učenicima! 

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 3. 2018. 11:42

Dan broja PI 14.3.

Dan broja PI

Omiljeni broj među učenicima koji (ne)vole matematiku ima svoj dan koji svake godine obilježimo na različite načine.  Njegov dan, 14.3. obilježili su i učenici naše škole kroz zadatke, mozgalice i izradu plakata. Marija Kočet iz 8. b uz pomoć svoje učiteljice iz matematike, Ivančice Fiolić, prezentirala je omiljeni broj malih i velikih matematičara.

U fotogaleriji pročitajte zanimljivosti o broju PI.

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 3. 2018. 11:33

Pomaganje je IN !

Za "Kruh svetog Antuna"

 I ove se školske godine naša škola uključila u humanitarnu akciju prikupljanja namirnica i higijenskih potrepština za socijalnu samoposlugu "Kruh sv. Antuna" iz Varaždina.

Ovo je četvrti puta da su naši učenici i djelatnici pokazali veliko srce i nesebično donirali sredstva za potrebite s područja cijele Varaždinske županije. Svima veliko hvala na sudjelovanju u ovoj humanitarnoj akciji. Fotografiije naših učenika u akciji možete vidjeti u fotogaleriji.

Tamara Hojnik
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 5. 3. 2018. 19:27

Kako pomoći učenicima sa specifičnim teškoćama učenja? Izazovi dijagnostike, terapije i školske potpore

Novi poticaji za primjenu znanja u praksi

Stručni skup pod nazivom „Kako pomoći učenicima sa specifičnim teškoćama učenja? Izazovi dijagnostike, terapije i školske potpore“ organizirala je Varaždinska županija s Centrom za rehabilitaciju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Poliklinikom za rehabilitaciju slušanja i govora SUVAG, a pod pokroviteljstvom Agencije za odgoj i obrazovanje u Varaždinskim Toplicama.

Skupu je prisustvovalo preko dvjestotinjak učitelja, nastavnika i stručnih suradnika iz osnovnih i srednjih škola, među njima bile su učiteljice Marina Košćak, Tatjana Borak, Sanja Težak i Tamara Hojnik te logopedinja škole Lucija Šipek. Povezavši dosadašnja znanja, praksu i želju za pomoći učenicima sa specifičnim teškoćama učenja, stekle smo bolji uvid u problematiku i dobile nove poticaje za primjenu znanja istog u praksi.

Tamara Hojnik 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 5. 3. 2018. 12:11

Luka Jelušić ide na državno natjecanje iz njemačkog jezika

 Idemo na Državno natjecanje iz njemačkog jezika!

   Učenik 8.b razreda Luka Jelušić sudjelovao je na Županijskom natjecanju iz njemačkog jezika koje se održalo 21. veljače u VII. OŠ Varaždin. Na temelju odličnog rezultata pozvan je na Državno natjecanje koje će se održati od 26. do 28. ožujka 2018. u OŠ Vidovec.

Čestitke našem Luki i mentorici Alenki Vuk!

Želimo Vam puno uspjeha!

                                                                                                   Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 5. 3. 2018. 12:01

Predavanje o zdravoj prehrani za osmaše

Zanimljiv svijet hrane

Profesorica prehrambene skupine predmeta Lidija Vrbanić, sa svojim učenicama iz Graditeljske, prirodoslovne i rudarske škole Varaždin, održala je predavanje na temu zdrave prehrane. Predavanje je bilo namijenjeno učenicima osmih razreda.

Sa starom mudrošću ,,ne živimo da jedemo, već jedemo da bismo živjeli'' započelo je predavanje koje se održalo 23.2.2018. u našoj školi. Tema je bila zdrava prehrana te su kroz prezentaciju i zanimljivo predavanje učenici mogli saznati razne zanimljivosti o hranjivim tvarima. Neke od zanimljivosti su bile što su to hranjive tvari, što su kalorije, koje vrste hranjivih tvari postoje…

Učenici su rado sudjelovali i odgovarali na postavljena pitanja, a bilo je i puno smijeha. Na kraju predavanja, učenici su umjesto kviza, koji se nije dogodio zbog nedostatka vremena, odgovarali na pitanja da vide koliko su informacija upamtili.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 3. 2018. 13:49

Terenska nastava sedmaša u Varaždinu

O kukcima u svijetu kukaca

Zainteresirani učenici sedmih razreda prisustvovali su edukativnoj radionici pod nazivom O kukcima u svijetu kukaca. Radionica je održana 10. veljače u Entomološkom odjelu Gradskog muzeja Varaždin.

Tema radionice obuhvatila je informacije o fundusu Entomološkog odjela i njegovom osnivaču - prof. Franji Košćecu; upoznavanje razreda insekata i njihovih glavnih značajki (vanjska i unutarnja građa, osjetila, razvojni ciklusi). Nakon uvodnog izlaganja muzejske savjetnice Antice Bregović, uslijedio je interaktivni kviz, razgledavanje stalnog postava i praktični rad uz radne listiće.

Ostalo nam je još vremena pa smo ga iskoristili kako bismo pogledali izložbu Knjige glagoljaške – kapucinske, karlobaške.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 3. 2018. 12:05

Naši učenici pomažu i ptičicama

Hladnoća u Celzijusima - toplina u srcima

Da su naši učenici suosjećajni prema svim živim bićima, pokazalo se i u ovim hladnim danima. Nisu samo marljivo donosili potrepštine za socijalnu samoposlugu, već su ovih izuzetno hladnih dana, kada se živa spuštala i ispod minus 10 Celzijevih stupnjeva,  mislili i na gladne i promrzle ptičice koje obitavaju na ovom području.

Uz pomoć učiteljice  iz biologije, Kristine Maričić, učenici 7.b razreda napravili su hranilice za ptice  te ih postavili na drveće u školskom parku. Marljivo i inovativno punili su posudice-hranilice raznim sjemenkama pomiješane sa svinjskom masti i goveđim lojem te su na konope nizali komade jabuka i krušaka.

U radu ih nimalo nije smetala izuzetno niska temperatura koja je u utorak iznosila oko minus deset Celzijusa. Detalje pogledajte u fotogaleriji.

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 2. 2018. 23:16

1. ožujak 2018. nastava se održava redovno.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 28. 2. 2018. 12:51

28. VELJAČE 2018. NEMA NASTAVE

Zbog vremenskih prilika odgađa se održavanje nastave sutra 28. veljače 2018. godine.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 2. 2018. 11:06

Obilježili Međunarodni dan materinjeg jezika

21. veljače - Međunarodni dan materinjeg jezika

 
Materinji ili materinski jezik je termin kojim označavamo prvi jezik koji neka osoba nauči u svojoj obitelji.
 
Stručnjaci tvrde da je znanje materinskog jezika vrlo važno pri formiranju mišljenja, a istraživanja pokazuju da osoba koja nije svladala svoj materinski jezik ima problema s učenjem ne samo drugih jezika već i s učenjem uopće.
Svjesna uloge materinskog jezika u razvoju komunikacijskih vještina i oblikovanju svijesti i kretivnosti, Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima UNESCO donijela je 1999. godine odluku o proglašenju 21. veljače Međunarodnim danom materinskoga jezika. S ciljem promicanja jezične raznolikosti i višejezičnog obrazovanja UNESCO želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskog kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti.
S tim ciljem aktivnosti su provodili i učenici 5. a razreda na satu Hrvatskoga jezika sa svojom učiteljicom proučavajući tu odluku Ujedinjenih naroda, čitajući novinske članke, izradili su "ploču" s najdražim hrvatskim  riječima te sve to potvrdili uređivanjem školskog panoa.
Ostale fotografije pogledajte u fotogaleriji.
                                                                                               Tamara Hojnik
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 2. 2018. 12:25

Najbolji u Županiji u literarnom izrazu

Lucija s mentoricom i učenikom Vitom Crlenim , predstavnikom školskog lista.

Učenici 2.a razreda Lucija Kušter i Ivan Razlog te učenik 6.a razreda Vito Crleni predstavljali su našu školu na županijskoj smotri LiDraNo 2018.u literarnom, scenskom i novinarskom izrazu i svi pod mentorstvom iste učiteljice, učiteljice Nikoline Cikač.

Literarni rad Lucije Kušter "Kak perje" predložen je za državnu smotru. Scenski nastup Ivana Razloga popraćen je pozitivnim komentarima,a  školski  list KULA, također je dobio pozitivne i konstruktivne komentare što je obradovalo i urednika Vitu Crlenog i mentoricu Cikač.

Čestitke našim talentiranim i vrijednim učenicima i njihovoj mentorici!

Lucija, sretno u pozivanju na Državnu smotru!

Tamara Hojnik

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 18. 2. 2018. 15:36

Mladi engleski kreativci!

Poštovani učenici, roditelji, poticatelji kreativnosti naših učenika!

Naši učenici i ove godine sudjeluju na festivalu English All Around, pa vas molimo da svojim glasovima podržite njihov  trud glasovanjem na spomenutom linku na kraju teksta.

Ana Novotni  natječe se  pjesmom  „Try“ , a Borna Cupar  filmom „Fake“.

Zahvaljujemo na vašim glasovima!

Važno: jedno računalo podržava jedan glas, dakle glasujte sa svojih kućnih računala, laptopa, tableta, mobitela, a mi ćemo naše učenike podržati i sa školskih računala. Sretno, Ana i Borna!

 http://www.pug.hr/gimnazija/english-all-around/and-now-vote/

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 2. 2018. 11:40

Uvijek spremni pomoći

Poštovani roditelji i učenici,

naša škola će se i ove godine uključiti u akciju prikupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu „Kruh Sv. Antuna“ iz Varaždina. Akcija prikupljanja održat će se od četvrtka, 15. veljače, do petka, 23. veljače. Mogu se donirati nekvarljive namirnice (brašno, šećer, ulje, sol, tjestenina, konzervirana hrana, …..) te higijenske potrepštine (sapuni, šamponi, paste za zube, …..). Učenici donirana sredstva mogu predati svojim razrednicima ili učiteljici Martini Goričanac. Prikupljena sredstva će se do kraja akcije skladištiti u kabinetu likovne kulture, povijesti i geografije. Unaprijed zahvaljujemo na sudjelovanju u ovoj humanitarnoj akciji.

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 2. 2018. 11:31

Maškare u našoj školi

Veselo ozračje u cijeloj školi povodom maškara

Tijekom pokladnog utorka bilo je veselo u našoj školi, a posebno smo se obradovali  ukusnim krafnama koje su nam s veseljem podijelile naše drage kuharice Jadranka i Milica.

Maškarama se, kao i inače, vesele najmlađi. Tako je bilo i tijekom jučerašnjeg dana. Najkreativniji u tome bili su mlađi učenici škole i njihove učiteljice. Među učenicima viših razreda također je bilo zanimljivih maski, ali i među učiteljima i djelatnicima škole.

Zavirite u našu fotogaleriju!

Tamara Hojnik

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 2. 2018. 10:02

Roditeljski sastanak osmih razreda

O B A V I J E S T

Obavještavamo ravnatelje srednjih škola da će se prvi roditeljski sastanak osmog razreda u drugom polugodištu održati 7. ožujka 2018. godine u 17 sati.

Predstavnici srednjih škola koji žele prezentirati obrazovne programe svojih škola na roditeljskom sastanku, mogu se prijaviti na e-mail:

nada.sobota@skole.hr

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 2. 2018. 13:00

Ljubavni sandučić u školi

Veljača - mjesec ljubavi

Sigurno ste već primijetili da se u našoj školi nalazi Ljubavni sandučić. U njega možete do 13. veljače baciti svoja pisma koja će na sam Dan zaljubljenih biti dostavljena osobama kojima su namijenjena. Na pismo obavezno napišite ime osobe i razred kako bi naši poštari i poštarice mogli pravilno dostaviti vaša pisma. Svakako pripazite na pravopis i urednost!!!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 2. 2018. 13:10

Održana 1. Skupština Školske zadruge Kneginja Vijest ima dokument u privitku

U našoj osnovnoj školi, jučer, 31.siječnja održana je 1. Skupština Školske zadruge Kneginja kojoj su uz predstavnike škole bili prisutni i predstavnici Općine Kneginec Gornji. 

S veseljem očekujemo ostvarenje novih planova i nove aktivnosti.

Cjeloviti zapisnik skupštine s razrađenim dnevnim redom možete pročitati u prilogu. 

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 2. 2018. 11:34

Međuopćinska smotra LiDraNo u Osnovnoj školi Kneginec Gornji

LiDraNo u našoj školi

Ovogodišnja međuopćinska smotra u literarnom, dramskom i novinarskom stvaralaštvu učenika osnovnih škola LiDraNo održana je 26. siječnja u Osnovnoj školi Kneginec Gornji.  Sudjelovali su učenici Osnovne škole Šemovec, Osnovne škole Trnovec, Osnovne škole „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, Osnovne škole Beletinec, Osnovne škole „Petar Zrinski“ Jalžabet i Osnovne škole Kneginec Gornji.

Ravnatelj škole domaćina, Miljenko Rožmanić, zaželio je dobrodošlicu i puno uspjeha svim sudionicima, njihovim mentorima i ravnateljima.

Najteži dio posla ipak je imalo stručno povjerenstvo s područja Novog Marofa čija je zadaća bila procijeniti uspješnost radova i scenskih nastupa.

Za županijsku razinu LiDraNO 2018. predložena su dva skupna scenska nastupa učenika OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, pojedinačni scenski nastupi učenika OŠ Šemovec i OŠ Kneginec Gornji, radijska emisija Bila jednom jedna… učenika OŠ Šemovec. Najbolji literarni radovi su radovi učenice Franje Sokol i učenika Dorina Mikolaja iz OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija, Lee Kečak iz OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet i Lucije Kušter iz OŠ Kneginec Gornji. Najbolje novinarske radove napisali su Luka Božak iz OŠ Šemovec te Matea Stolnik i Maja Cepanec iz OŠ „Vladimir Nazor“ Sveti Ilija.

Hvala svim sudionicima, a najboljima želimo puno uspjeha na županijskoj smotri.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 26. 1. 2018. 16:42

NENASTAVNI DAN 26. SIJEČNJA 2018.

Povodom održavanja međuopćinske smotre LiDraNo 2018.

u petak 26. siječnja 2018. godine nema nastave.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 1. 2018. 15:17

LiDraNo 26. siječnja 2018. Vijest ima dokument u privitku

 

Pozivnica u prilogu

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 1. 2018. 14:59

Božićna priredba

Svečenim programom u četvrtak 22. prosinca obilježen je kraj prvoga polugodišta te dolazak Božića i zimskih praznika.

Učenici nižih i viših razreda naše škole izveli su niz točaka koje su sa svojim učiteljima i učiteljicama marljivo pripremali tjednima. Publika ih je na kraju nagradila velikim pljeskom. 

Svim želimo blagoslovljen i miran Božić te sretnu novu 2018. godinu!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 12. 2017. 10:50

Posjet Domu za starije i nemoćne

Učenici naše škole 20. prosinca 2017. godine posjetili su Dom za starije i nemoćne u Gornjem Knegincu te štičenicima poželjeli sretne i blagoslovljene blagdane.

Vidi: foto-galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 21. 12. 2017. 12:22

Općinsko natjecanje u odbojci

OŠ Kneginec Gornji bila je domaćin općinskog natjecanja u odbojci koje je održano 14.12.2017.godine.  Sudjelovale su ekipe iz OŠ Šemovec pod vodstvom Damira Popovića prof., OŠ Jalžabet pod vodstvom Ante Sudeca prof. i OŠ Kneginec Gornji pod vodstvom Emerika Večerića prof. i Jeftić Zorana prof..

Ekipe naše škole ostvarile su slijedeće rezultate:

Dječaci 2.mjesto
Djevojčice 2.mjesto
 
Vidi: foto-galerija
 
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 12. 2017. 11:07

DAN UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE

Dan Univerzalne sportske škole održao se u gradskoj sportskoj dvorani ARENA-VARAŽDIN 7. prosinca 2017. godine. Sudjelovalo je 900 učenika iz 36 škola Varaždinske županije.

Svaka škola, pa tako i naša, uključena u provođenje programa, sudjelovala je s 10 učenika i 1 voditeljem. Događaj je organiziran  i osmišljen s ciljem promocije programa Univerzalne sportske škole, poticanja tjelesne aktivnosti učenika te bavljenja sportom.

Svaki učenik dobio je majicu, medalju i sendvič. Uistinu je bilo lijepo vidjeti kako se djeca igraju, zabavljaju i vježbaju prolazeći kroz postavljene zadatke. Najveće iznenađenje bio je tobogan na napuhavanje na kojem  je vrijeme svima prebrzo prošlo. Veliku pomoć u izvršavanju zadataka pružale su volonterke i volonteri. Plesnu koreografiju podučavali su plesači iz Udruge Eli pod vodstvom profesorice Verice Ozmec. Naučenu koreografiju su na kraju svi učenici zajedno otplesali i pri tome uistinu uživali.

Vidi: foto-galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 12. 2017. 15:20

Uspješan početak rada Učeničke zadruge "Kneginja"

Kreativnost i zajedništvo

Uspješnom prvom prodajom svojih proizvoda, povodom blagdana svetog Nikole, predstavila nam je svoj rad Učenička zadruga "Kneginja". Zadruga je osnovna početkom ove školske godine i već broji velik broj članova. Voditeljice su učiteljice Martina Marušić Goričanac i Larisa Klasić. 

Marljive ruke članova naše Učeničke zadruge „Kneginja“ izradile su brojne ukrase, poklone i čestitke koje su prodavali po simoličnim cijenama. Sve proizvode su učenici, uz pomoć učiteljica, sami izradili koristeći se svojim znanjem i kreativnošću.

Odaziv posjetitelja škole je bio odličan te su mnogi proizvodi gotovo rasprodani. Zadruga najavljuje sljedeću prodaju koja će se održati 21. prosinca uoči Božića. Svi ste pozvani!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji!

 

 

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 14:09

Nikolinje u Osnovnoj školi Kneginec Gornji

Dobro nam došao, sveti Nikola

Sveti Nikola i ove je  godine darivao kneginečke mališane u Školsko-športskoj dvorani Osnovne škole Kneginec Gornji. Povodom njegovog dolaska u školi je održan prigodni program u kojem su sudjelovali učenici naše škole i polaznici Dječjeg vrtića Bubamara.

Najiščekivanjiji trenutak večeri bio je podjela malih slatkih poklon paketa kojih je podijeljeno ukupno 700 komada. Poklon paketi bili su namijenjeni za djecu s područja Općine Gornji Kneginec starosti od rođenja do 4. razreda osnovne škole.
Organizatori priredbe bili su Općina Gornji Kneginec, Turistička zajednica Općine Gornji Kneginec, Dječji vrtić Bubamara i Osnovna škola Kneginec Gornji.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 13:17

Predavanje djelatnika Policijske uprave Varaždin

Petarde nisu igračke

Učenici osmih razreda 15. studenoga slušali su predavanje djelatnika Policijske uprave Varaždin o opasnostima pirotehničkih sredstava i oružja. Cilj predavanja bio je osvijestiti učenike o posljedicama do kojih može nepravilnim korištenjem pirotehničkih sredstava te što učiniti naiđu li slučajno na oružje. 

U Varaždinskoj županiji prijašnjih godina bilo je slučajeva da su djeca pronašla oružje ostavljeno za vrijeme Domovinskog rata. Povodom toga, djelatnici Policijske uprave Varaždin dali su im važne savjete što učiniti ako se ikada nađu u sličnoj situaciji.

Na kraju predavanja, učenicima su podijeljeni informativni letci akcije po nazivom ''Mir i dobro''

Novinarska grupa

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 12:04

Božićna prodaja Vijest ima dokument u privitku

 

Pozivamo vas u srijedu,

6. prosinca 2017., od 15:30 sati u našu školu gdje možete pogledati što su naši kreativni učenici izradili prigodom predstojećih blagdana. Po promotivnim cijenama moći ćete kupiti prigodne ukrase, poklone i čestitke te na taj način podržati rad naših učenika i rad novoosnovane Učeničke zadruge „Kneginja“.

Očekujemo vas kod ulaza u školsku dvoranu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2017. 09:40

Terenska nastava osmaša u Vukovaru

Nikada nećemo zaboraviti Vukovar

Učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru od 10. do 11. studenoga 2017. godine. Putovali su zajedno sa svojim razrednicima; Marinom Košćak, Alenkom Vuk i Josipom Levatićem. Glavni cilj putovanja bio je jasno prikazati učenicima što se događalo za vrijeme Domovinskog rata i kakve je posljedice rat ostavio na cijelu Hrvatsku.

Prvi dan putovanja učenici su posjetili Muzej vučedolske kulture, Dvorac Eltz i pogledali vodotoranj, simbol hrvatskog zajedništva. Kada su stigli u hostel, imali su predavanja o Domovinskom ratu.

Drugi dan učenici su posjetili Memorijalno groblje u Vukovaru gdje su zapalili svijeće i pomolili se za sve žrtve rata, Opću županijsku bolnicu (gdje su razgledali neobnovljeni dio bolnice pretvoren u muzej), masovnu grobnicu, Spomen dom Ovčara i Trpinjsku cestu (groblje tenkova). U vojarni su imali predavanje o bombama i protokolima za zaštitu. Također su razgledali Memorijalni centar gdje su saznali što se sve događalo u Borovu naselju i kako su ljudi bili tretirani u logorima.

Istog dana bilo je i svečano otvorenje vojarne, pa su učenici imali priliku vidjeti vojni orkestar, vojnike i predsjednicu Hrvatske, Kolindu Grabar-Kitarović, koja je održala prigodni govor.

Vrativši se svojim kućama, u školi su izradili pano povodom Dana sjećanja na žrtvu Vukovara koji se obilježava 18. studenoga svake godine. Ove godine taj dan je za njih imao posebno značenje, a Vukovar će zauvijek nositi u svojim srcima.

                       Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 11. 2017. 15:21

Produženi boravak u OŠ Kneginec Gornji

Učimo kroz igru i rad

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji i ove školske godine organiziran je produženi boravak za učenike nižih razreda. Voditeljica je učiteljica Martina Boltižar. 

U predvorju škole je uređena učionica za polaznike. Trenutno ga pohađa dvadeset učenika nižih razreda iz sedam razrednih odjela. Rad je organiziran svaki radni dan od jedanaest do sedamnaest sati, a ručak je u trinaest sati.

Učiteljica Martina pomaže učenicima u pisanju domaće zadaće, uvježbavanju i ponavljanju gradiva, a često organizira i različite kreativne radionice. Učenici su zadovoljni svim aktivnostima i načinom rada u produženom boravku.  

Novinarska grupa 

Detaljne informacije o radu produženog boravka možete pratiti na podstranici Produženi boravak.

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 11. 2017. 16:26

Dani kruha

Dani kruha u Područnoj školi Lužan  

U  Područnoj školi  Lužan i ove smo godine, u razdoblju od 16. do 19. listopada, raznim aktivnostima obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje.

Izložbom jesenskih plodova, pjesmom, plesom, igrom, prigodnim tekstovima i matematičkim zadacima, podsjetili smo se kako trebamo biti zahvalni na hrani i plodovima koje nam zemlja daruje. Poseban interes i aktivnost, a i zavidnu vještinu, neki su pokazali u zajedničkom pravljenju pekarskih proizvoda. Učenici prvog i četvrtog razreda izrađivali su i pekli peciva od dizanog tijesta i jabučni kolač. Treći razred okušao se u pravljenju pogačica sa sirom. Uz  obilježavanje  Dana  jabuka,  učenici drugog razreda odlučili su pripremiti ukusnu voćnu salatu. Degustacija spremljenih proizvoda izazvala je kod učenika poseban doživljaj i ispunila ih osjećajem ponosa. Zamolili su recepte pripremanih slastica kako bi ih mogli pripremati i kod kuće.

Vidi: fotogalerija     

         Učiteljice Bojana Magić, Danijela Novosel – Turković i Tatjana Borak

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 7. 11. 2017. 11:27

Mjesec hrvatske knjige

U znaku enciklopedistike

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja manifestacija posvećena je enciklopedistici, a provodi se pod geslom: Sve na jednom mjestu. 

U suradnji knjižničarke Sanje Težak i voditeljice literarne grupe, učiteljice Tamare Hojnik, učenici naše škole izrađivali su u četvrtak, 2.11., u knjižnici  straničnike na temu čitanja te osmišljavali i izrađivali naslovnice enciklopedija. Članovi literarne grupe viših razreda, te po nekoliko učenika iz svakog razreda od petog do osmog razreda u veselom i kreativnom ozračju uživali su u radu uz vodstvo učiteljica te vam poručuju :"Čitajte kako biste živjeli!"

Zavirite u fotogaleriju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 11. 2017. 12:30

Projekt Šafran

Šafrani za toleranciju i poštovanje

Osnovna škola Kneginec Gornji već sedmu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom Projektu Šafran (The Crocus Project) Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu.

Projekt  upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Projekt je besplatan. Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu  u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu.

 Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).

  Učenici 8. a, b, c razreda sadili su lukovice šafrana u školskom cvjetnjaku u listopadu 2017.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 10. 2017. 10:56

Učenici u Andrijinoj kuli

Učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole Kneginec Gornji sa učiteljicama L. Klasić i M. Goričanac u sklopu izvannastavne aktivnosti (Čuvari kulturne baštine) posjetili su i istražili Andrjiu kulu, te ušli u nju.

Kula se nalazi u blizini crkve sv. Marije Magdalene i župnog dvora.  Andrija je boravio u kuli koja je otprilike 7. st kasnije postala simbol Kneginca. Kralj Emerik je dao uhvatiti i zatvoriti Andriju u Kneginec. Da mu znatno ublaže tamnovanje, Varaždinci su ga dvorli i gostili. Nakon što je Andrija postao kralj, da se Varaždincma oduži za gostoprimstvo , Varaždinu je dao povelju slobodnog kraljevskog grada. Dokument se čuva u Arhivu grada Varaždina. U tom dokumentu se prvi puta spomnje Kneginec. Zato se kula zove Andrjina kula, to jest Kula Kehne.

 Želja nam je da se više ljudi zainteresira za povijest Kneginca, da primijete i  simbol općine, Kulu Kehne.

Mi smo se iskušali u izrađivanju makete Andrijine kule. Evo i rezultata (vidi u foto-galeriji).

Ana Novotni  6.a

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 10. 2017. 10:50

Terenska nastava u Varaždinu

Varaždin - grad kulture i duhovnosti

U utorak 17.10.2017. godine učenici šestih razreda Osnovne škole Kneginec posjetili su Varaždin. Povod posjeta bila je terenska nastava tijekom koje su ih vodile vjeroučiteljice, Marina Košćak i Maja Bobek Ivanjko, te učiteljica povijesti, Larisa Klasić.

Prvo odredište bio im je Gradski muzej Varaždin u palači Herzer gdje su razgledali izložbu pod nazivom – Trag dobrote: 20 godina Varaždinske biskupije.  U sklopu izložbe prikazani su najvažniji događaji iz povijesti Varaždinske biskupije, liturgijsko ruho i posuđe, vrijedne knjige, a sve je bilo popraćeno multimedijskim sadržajima.

Zatim su posjetili Uršulinski samostan gdje su ih ljubazno dočekale časne sestre uršulinke te ih podučile o višestoljetnom djelovanju uršulinki u Varaždinu koje danas nastavljaju dodatnim radom u svojem vrtiću i osnovnoj školi.

Učenike se posebno dojmio Stari grad u kojem su razgledali Kulturnopovijesni odjel Gradskog muzeja Varaždin. Vidjeli su tamo različite povijesne dokumente i zbirke te razgledali desetak soba posebno uređenih u različitim stilskim razdobljima.

Na samom kraju razgledali su Varaždinsku katedralu gdje su se i pomolili, a nakon toga su puni dojmova i novog znanja krenuli svojim kućama.

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 10. 2017. 12:58

OBAVIJEST

Obavještavamo vas da će do kraja studenog trajati završni radovi na pristupnim cestama prema školi. Molimo roditelje koji dovoze djecu u školu da ne koriste pristupnu cestu (od Topličke prema školi), nego Knegingradsku (ulaz kod crkve).

Isto tako djecu stalno podsjećati da budu oprezni pri dolasku u školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 10. 2017. 12:42

"mali KAJ v Zelini" 37. Smotra dječjega kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić" - Sveti Ivan Zelina 2017.

Leona Mašić, učenica 6.b razreda, na Smotri dječjeg kajkavskog stvaralaštva

"Črleni cvet"

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja ove subote, 21. listopada održala se 37. po redu Smotra dječjeg kajkavskog stvaralaštva "Dragutin Domjanić".

Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 450 učenika iz 92 osnovne škole. Od ukupno 523 pristigle pjesme, ocjenjivački sud u sastavu: dr. sc. Ivo Kalinski, † prof. dr. sc. Joža Skok i dr. sc. Božica Pažur - za javnu je izvedbu (21. listopada 2017.) odabrao je 30 pjesama, a 78 pjesama objavljeno je u zbirci Smotre naslova "Da je meni drevo biti". Književni program Smotre upotpunjen je dramskim, filmskim i glazbenim sadržajem u kojem su sudjelovali učenici škola sudionica Smotre. U maloj galeriji Učilišta postavljena je izložba dječjih likovnih radova - ilustracije pjesama objavljenih u zbirci "Da je meni drevo biti", a u Galeriji „Kraluš” prigodno je postavljena izložba slika „Vrijeme anđela” akademske slikarice Edit Glavurtić.

Leona Mašić, učenica 6.b razreda, bila je dio drage nam  kajkavštine i vesele dječje riječi s pjesmom "Črleni cvet" uz vodstvo učiteljice Tamare Hojnik. Leonu su podržale i članice literarne družine, također učenice šestog razreda.

Novi natječaj je već u tijeku i traje do kraja ove školske godine. Vjerujemo da ćete već sada početi zapisivati  kajkavske stihove i da će naša škola biti bogatija za još kojeg uspješnog literata koji uživa u dragoj nam kajkavštini.

Tamara Hojnik

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 10. 2017. 22:49

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

"Jednom davno jedno je zrno zaželjelo postati kruh"

U četvrtak 19. listopada 2017. godine učenici Osnovne škole Kneginec Gornji obilježili su Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici su od početka tjedna u školu donosili svježe pekarske proizvode, peciva i kolače koje su ispekle njihove marljive majke, bake, susjede. Bogati stol, prepun krušnih proizvoda te ukrašen voćem, sjemenjem, gljivama, bio je u centru pažnje svih učenika.

Učenici viših razreda okupili su se tog dana u blagovaonici nakon trećeg sata. Tamo su učenici 8.a, Antonela Vuković i Patrik Skupnjak, održali uvodni govor nakon kojeg je svećenik Tihomir Kosec blagoslovio užinu koju su kasnije blagovali. Učenici nižih razreda okupili su se u hodniku škole nakon četvrtog sata i održali prigodni svečeni program koji su vodile učenice 6.a razreda, Ana Novotni i Klara Kaniški.

Ovaj zanimljiv i zabavan program organizirale vjeroučiteljice Maja Bobek Ivanjko i Marina Košćak, učiteljice hrvatskoga jezika te učiteljice razredne nastave. Sve je završilo pjesmom kojom su se učenici zahvalili svećeniku i  učiteljicama.

Novinarska grupa

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 10. 2017. 15:33

Osnovna Škola Kneginec Gornji na Festivalu u Zlataru

46. Festival dječje kajkavske popevke, Zlatar 2017.

Nedjeljnim Festivalom dječje kajkavske popevke održanim u  Sportskoj dvorani OŠ Ante Kovačića u Zlataru, završili su 48. Dani kajkavske riječi. Izvedeno je 19 novih kajkavskih popevki skladanih na tekstove učenika osnovnih škola kajkavskoga govornog područja. Uz suverenu pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda, mladi su pjevači u narodnim nošnjama svoga kraja ponovno oduševili brojnu publiku.

Ana Novotni, učenica šestog razreda OŠ Kneginec Gornji, jedina predstavnica s područja Varaždinske županije, izvela je pjesmu Nigdi lepše ni za koju je tekst napisala Nina Prežigalo iz OŠ Krapinske Toplice. Glazbu su uz pomoć svog profesora glazbene kulture Josipa Levatića skladali učenici OŠ Kneginec Gornji.

Na početku Festivala prisutnima su se prigodnim riječima obratili potpredsjednik Hrvatskoga sabora Siniša Hajdaš Dončić, gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek i zamjenik krapinsko-zagorskog župana Anđelko Ferek-Jambrek. Festival je službeno zatvorio saborski zastupnik Žarko Tušek, naglasivši povijesnu vrijednost kajkavštine za sve kajkavce koji ju stoljećima baštine i čuvaju.

                                                                                              Josip Levatić

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 10. 2017. 16:03

Osnovna Škola Kneginec Gornji na "Malom kaju" u Krapini

32. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“

Tradicionalna i ujedno  najznačajnija manifestacija kajkavskoga govornog područja, Tjedan kajkavske kulture u Krapini, i ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde  Grabar Kitarović, Ministarstva kulture RH, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

Velik dio manifestacije posvećen je najmlađim „kajkavcima“ – učenicima osnovnih škola. Kruna ovogodišnjih programa u gradu Ljudevita Gaja bio je 32. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“ – Mali kaj 2017., na kojem su učenici osnovnih škola 7. rujna ove godine izvodili popularne „popevke“ s prošlih krapinskih Festivala. Dakle, mali pjevači osnovnoškolci postali su ozbiljni interpreti popularnih festivalskih pjesama.

Na ovogodišnjem festivalu nastupili su učenici iz ukupno 13 osnovnih škola. Iz Varaždinske županije jedina je sudjelovala OŠ Kneginec Gornji. Ana Novotni, učenica šestog razreda  sa svojim je mentorom prof. Josipom Levatićem pripremila pjesmu Dojdi med brege, jesen je zlata koju je davne 1983. godine na Festivalu  praizvela Zdenka Vučković. Suptilnom  i nadasve emocionalnom izvedbom u prepunoj Festivalskoj dvorani Ana je, kao uostalom i svi pjevači redom, potvrdila  da je „kaj“ duboko ukorijenjen i njegovan u našem zavičaju i kao takav „živel bu zanavek“.

Josip Levatić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Levatić  datum: 17. 10. 2017. 15:49

Odluka o utvrđivanju kriterija za određivanje ciljne skupine za prijavu na otvoreni poziv na dostavu projektnog prijedloga "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" (školska godina 2017./2018.) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 20. 9. 2017. 17:32

Svečano i veselo započela nova školska godina

  Uz podršku županijskih i općinskih čelnika svečano započela nova školska godina. 

Radujemo se zajedničkim projektima i daljnjoj suradnji

 

Svakoga dana zbog prijateljstva

ljudima treba poželjeti nešto lijepo.

Darovati osmijeh,

cvijeće i blage riječi.

Treba im pomoći

da se približe sreći. …“

 Ovim stihovima Mladena Kušeca  svečanim i prigodnim programom danas je u našoj školi započela nova školska godina. Najvažniji gosti bili su naši budući, sada već sadašnji učenici - đaci prvaci. Samo zbog njih okupio se velik broj roditelja, starijih učenika, djelatnici škole te čelnici Varaždinske županije i Općine Gornji Kneginec.

Kao što je domaćin, ravnatelj profesor Miljenko Rožmarić, istaknuo osnovni prioritet su naši učenici na svim razinama odgojno- obrazovnog procesa. Počašćeni smo što smo u nove školske izazove zakoračili uz potporu županijskih i općinskih  predstavnika: zamjenika župana gospodina Tomislava Paljaka, pročelnika Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport gospodina Miroslava Huđeka, načelnika općine Gornji Kneginec gospodina Gorana Kaniškog te njegovog zamjenika gospodina Roberta Đuranca.

Prigodni program koji su vodile su učenice Anamaria Cmrečak i  Dalia Čavlek uz vodstvo učiteljica hrvatskoga jezika Ivane Trogrlić i Tamare Hojnik, započeo je svečanim tonovima hrvatske himne u izvedbi Ane Novotni uz glazbenu pratnju profesora Josipa Levatića. Učenici bivših četvrtih razreda uz svoje učiteljice Jasminku Cvrkalj i Jasenku Banec pripremili su zanimljive točke, a s bivšim 1. b razredom i učiteljicom Lidijom Novosel ponovili smo cijelu abecedu, želju da svud ljubav sja zaželio je župni zbor Runolist uz vodstvo vjeroučiteljice Maje Bobek Ivanjko.

U pozdravnom govoru zamjenik župana Tomislav Paljak zaželio je dobrodošlicu đacima prvacima te im je na kraju programa  pomogao odjenuti reflektirajuće prometne prsluke koji su obavezan dio opreme svakog prvašića. Načelnik Goran Kaniški u ime Općine, darovao je prvašiće prigodnim slikovnicama.

Najvažniji trenutak bio je kada su učiteljice Jasminka Cvrkalj i Jasenka Banec prozvale i pozdravile svoje učenike te nakon toga nastavile prvi sat, sat razrednika u svojim učionicama sa svojim prvašićima, ali ovaj put i u društvu njihovih roditelja. U ime novih učiteljica đaka prvaka prigodne i motivirajuće riječi rekla je učiteljica Jasminka Cvrkalj.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 9. 2017. 13:01

Nastava u školskoj godini 2017./2018.

Nastava u školskoj godini 2017./18. počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. po sljedećem rasporedu:

  • II. - VII. razred u 8 sati
  • I. razred u 8,30 sati

U školu treba donijeti školske torbe u koje će učenici staviti udžbenike.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 8. 2017. 12:37

JAVNI POZIV - vanjskim pružateljima usluga čišćenja i održavanja zgrada Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 28. 6. 2017. 10:37

Obavijest

Podjela svjedodžbi na kraju nastavne godine 2016./2017.

Podjela svjedodžbi za učenike od 1. do 7. razreda bit će 3. srpnja 2017. u 9,00 sati.

Svečana podjela za učenike osmih razreda održat će se 11. srpnja 2017. u 9,00 sati.

Učenici osmih razreda obvezni su doći s roditeljima zbog potpisivanja prijavnica za srednje škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 6. 2017. 15:04

Obavijest

Raspored dopunskoga rada u školskoj godini 2016./2017.

MATEMATIKA - učiteljica Danijela Horvatić

ponedjeljak - 19.6. 2017. u 8,00

utorak - 20.6.2017. u 8,00

petak - 23.06.2017. u 8,00

ponedjeljak - 26.6.2017. u 8,00

utorak - 27.6.2017. u 8,00

 

MATEMATIKA - učiteljica Ivančica Fiolić

srijeda - 21.6.2017. u 8,00

petak - 23.6.2017. u 8,00

ponedjeljak - 26.6.2017. u 8,00

utorak - 27.6.2017. u 8,00

srijeda - 28.6.2017. u 8,00

četvrtak -29.6.2017. u 8,00

 

FIZIKA - učiteljica Silvana Čubrić

srijeda - 21.6.2017. u 9,45

petak - 23.6.2017. u 9,45

ponedjeljak - 26.6.2017. u 9,45

utorak - 27.6.2017. u 9,45

srijeda - 28.6.2017. u 9,45

četvrtak -29.6.2017. u 9,45

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 6. 2017. 14:37

Posjet budućih prvašića

Predškolci u školskim klupama

U utorak, 6. lipnja našu su školu, zajedno sa svojim tetama, posjetili budući prvašići - predškolci Dječjeg vrtića Bubamara.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 9. 6. 2017. 22:39

Naši mali umjetnici

"Dobrojutro more"

Učenici 1.b razreda naše škole sa svojim su likovnim radovima sudjelovali na međunarodnom  likovno-literarnom natječaju „Josip Pupačić i ja“ koji organizira Osnovna škole Josip Pupačić – Omiš.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 6. 2017. 22:17

Proslava Dana škole

Svečanost pjesme, plesa i glume

Povodom Dana škole u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine u našoj školskoj dvorani održana je priredba sa šarolikim programom. Pjesmom, plesom, glumom i kazivanjem poezije uveličali smo taj veoma poseban dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 30. 5. 2017. 21:33

Terenska nastava petaša i šestaša

Pula – Brijuni, izlet za pamćenje

U petak, 19. svibnja 2017. učenici petih i šestih razreda naše škole zajedno su sa svojim razrednicima sudjelovali u terenskoj nastavi te posjetili našu ljepoticu Istru, a glavno odredište bili su Pula i Brijuni.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 5. 2017. 15:48

Terenska nastava učenika sedmih razreda

Posjet Jaccominijevom aromavrtu

U sklopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, učenici sedmih razreda naše škole zajedno su sa svojom učiteljicom Kristinom Maričić sudjelovali na terenskoj nastavi iz Biologije te posjetili prekrasnu botaničku zbirku aromatičnog bilja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 5. 2017. 14:35

Završni jednodnevni izlet osmih razreda Vijest ima dokument u privitku

MC Nikola Tesla - Smiljan

Ponovili gradivo i uživali u ljepoti kraljice Like

 

 Učenici osmih razreda zajedno sa svojim razrednicima Tamarom Hojnik, Tatjanom Grđan i Zoranom Jeftićem na zanimljiv su način proveli dan u Lici. Dvanaestog dana svibnja u ranim jutarnjim satima krenuli su u smjeru Like do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle. Posjetili su i razgledali Memorijalni centar Nikola Tesla uz stručno vodstvo. Na zanimljiv su način ponovili  i praktično izveli dio nastavnih sadržaja iz područja fizike. Nakon toga uživali su u ljepoti i svježini ličke šume i blagodatima planinske klime na prostoru  Pustolovno- izletničkog centra Rizvan City u blizini Gospića. Uz stručno vodstvo okušali su se na poligonima adrenalinskog parka, spuštali se niz  "zip line", penjali na umjetnu stijenu, igrali veliki ljudski nogomet, naučili rukovati  lukom i strijelom, neki su se ljuljali na divovskoj ljuljački, a neki su zaigrali "paint ball". Pomalo umorni, ali bogatiji za mnoga iskustva, u popodnevnim satima, krenuli su u smjeru drage nam Varaždinske županije.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 5. 2017. 10:28

Posjet Minimundusu

Put oko svijeta u jednome danu

Učenici šestih razreda, polaznici jezične grupe Deutschko i izborne nastave njemačkog jezika, 6. svibnja 2017. bili su na terenskoj nastavi s učiteljicom Alenkom Vuk u Minimundusu - parku minijaturnih građevina u Klagenfurtu u Republici Austriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 5. 2017. 20:53

Državno natjecanje iz kemije

Naš kemičar Jurica

Najbolji kemičari iz cijele Republike Hrvatske boravili su u Sv. Martinu na Muri na 26. državnom natjecanju iz kemije. Jurica Radović, učenik 8.b razreda zahvaljujući svojem trudu, znanju, zalaganju i marljivosti te mentorici Silvani Čubrić plasirao se na državno natjecanje iz kemije.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 5. 2017. 20:48

Posjet učenika Operi HNK u Zagrebu

Učenici uživali u operi Nikola Šubić Zrinski

        Nepunu godinu dana nakon 450-te obljetnice povijesne Bitke kod Sigeta i junačke borbe hrvatskih vojnika na čelu s banom Nikolom Šubićem Zrinskim, učenici OŠ Kneginec Gornji imali su priliku uživo pratiti operu Nikola Šubić Zrinski, kapitalno djelo hrvatskoga opernog stvaralaštva.

        Dana 25.4.2017. godine, 150 učenika u pratnji desetak učitelja autobusima je krenulo put Zagreba, u Operu Hrvatskoga narodnog kazališta, kako bi uživo pratili operu Nikola Šubić Zrinski, hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca. Već nakon odsviranih taktova uvertire, koju je pod suverenim dirigiranjem mladog maestra Ivana Josipa Skendera izveo orkestar Opere HNK, osjetilo se oduševljenje mladih ljubitelja ozbiljne glazbe. Burnim su pljeskom, naviknutim automatizmom, popratili završetak predigre. Puna dva i pol sata glazbe, napete radnje isprepletene scenama borbe, ljubavi, tuge i nadasve naglašenim domoljubljem, učenici su istinski uživali u dočaravanju posljednjih trenutaka života bana Zrinskog, njegove obitelji i vojske u junačkom gradu Sigetu. U finalu, neki su se odvažili i otpjevati završni zbor U boj, u boj.

        Usprkos tragičnom završetku, pljesak koji se nakon spuštanja zastora prolomio gledalištem i trajao nekoliko minuta, izrazito dinamički prateći pojedinačne izlaske solista, zboraša, baletnih plesača i, naravno, dirigenta, bio je stvarni dokaz velikog oduševljenja učenika.

        Za kraj, zahvaljujući izrazitoj ljubaznosti i srdačnosti maestra Skendera, učenice Dalia Čavlek, Anamarija Cmrečak i Dorotea Perši u pratnji učiteljica hrvatskog jezika Ivane Trogrlić i Nikoline Cikač te učitelja glazbene kulture Josipa Levatića, vrlo su profesionalno s njim obavile intervju, a zatim ih je maestro  sve zajedno poveo na kratku šetnju kroz kazalište.

        Ovim su oblikom terenske nastave realizirani mnogi odgojno-obrazovni zadaci, ciljevi i ishodi u korelaciji nekoliko nastavnih predmeta, pa sa sigurnošću možemo ustvrditi da je realizacija posjeta Operi malen, ali izrazito važan korak ka novoj kurikularnoj reformi školstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 4. 2017. 11:11

Festival matematike

Najmlađi, a najbolji

Varaždinska županija i Centar izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije u suradnji sa županijskim stručnim vijećima učitelja/nastavnika matematike osnovnih i srednjih škola i ove je godine organizirala 3. festival matematike Varaždinske županije. Festival se održao u petak, 21. travnja 2017. godine u Gospodarskoj školi Varaždin.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 4. 2017. 16:32

Uspjeh na Međunarodnom likovnom natječaju

Tamo gdje je dom

Vida Kolednjak, učenica je 1.b razreda naše škole. Uz mentorstvo svoje učiteljice Lidije Novosel sudjelovala je na likovnom natječaju djece hrvatskih iseljenika širom svijeta Iserlohn – Neu – Isenburg – Zadar 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 4. 2017. 16:04

Terenska nastava iz prirode

Mozdernjak - voda III. klase 

Krajem ožujka, za učenike šestih razreda, održana je terenska nastava iz prirode. Tom prigodom uputili su se na potok Mozdernjak koji se nalazi u blizini škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 4. 2017. 14:37

Gostovali u Kutionici

Televizijske zvijezde

Učenici naše škole Gabriel Novotny (3.a) i Vito Crleni (5.a) zajedno su sa svojom mentoricom, učiteljicom englesnoga jezika, Jasnom Žimbrek gostovali u Kutionici.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 4. 2017. 17:35

Mladi talenti

English all around….

S ponosom vam možemo reći nešto o učenicima koji su predstavljali našu školu 25. i 26. ožujka 2017. godine na festivalu English all around – Celebrating passion for English  u Zagrebu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 4. 2017. 09:12

Najava

Državno natjecanje iz kemije

Učenik 8. b razreda Jurica Radović drugu je godinu zaredom sudjelovao na Županijskome natjecanju iz kemije te se ponovo plasirao na Državno natjecanje.  Državno će se natjecanje, od 25. travnja do 28. travnja 2017., održati u OŠ Sveti Martin na Muri. Čestitamo Jurici i njegovoj mentorici učiteljici Silvani Čubrić te im želimo puno sreće na Državnom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 4. 2017. 18:38

Dan narcisa

Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Naša se škola i ove godine uključila u humanitarnu akciju Mammae kluba Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku. Dan uoči Dana narcisa, u petak, 24. ožujka u školi je provedena humanitarna akcija sakupljanja narcisa.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 18:33

Svjetski Dan Osoba S Down sindromom

Dan šarenih čarapa

Svake se godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj je datum odabran kako bi simbolički označio potrostručenje (trisomiju) na 21. kromosomu koju imaju osobe oboljele od ovog sindroma.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 18:02

Edukacija za osmaše

Naši heroji o Domovinskome ratu

U utorak, 21. ožujka 2017. godine, u sklopu nastave Povijesti, našu su školu posjetili bivši branitelji koji su sudjelovali u  Domovinskome ratu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 17:40

Književni susret

Oživjeli likovi iz igrokaza

U našoj je školi u petak, 10. ožujka gostovala književnica, lutkarica i glumica Jadranka Čunčić-Bandov. Učenicima razredne nastave matične i područne škole predstavila se lutkarskom kolaž-predstavom.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 3. 2017. 17:27

Projekt "Šafran" (The Crocus Project)

Šafrani za toleranciju i poštovanje

Osnovna škola Kneginec Gornji već šestu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom Projektu Šafran (The Crocus Project) Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 3. 2017. 19:48

Pokladni utorak

Veseli fašnik

Ove je godine pokladni utorak bio 28. veljače i maskirani su učenici, ali i učiteljice, već zarana pokazali svoju kreativnost u maškaranju, a rado su pozirali za zajedničku fotografiju.                                                       

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 3. 2017. 15:42

Županijska smotra LiDraNo 2017.

   Radost literarnog stvaralaštva

Nakon uspješne Međuopćinske smotre LiDraNo 2017. naše su učenice sudjelovale na Županijskoj smotri. Domaćin Smotre bila je Osnovna škola grofa Janka Draškovića Klenovnik, a okrugli stolovi za literarni i novinarski izraz održani su u utorak, 14. veljače 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 3. 2017. 17:04

Izložba i predavanje o rudarstvu i geologiji Vijest ima dokument u privitku

Od zemlje do Zemlje

S ciljem popularizacije geologije i rudarstva u našoj se školi u utorak, 31. siječnja 2017. održala izložba pod nazivom „Od zemlje do Zemlje“.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 2. 2017. 08:37

Međuopćinska smotra LiDraNo 2017.

Uspješni LiDraNovci

Učenici naše škole sudjelovali su na Međuopćinskoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017. Smotra za područje Jugoistok održana je u petak, 27. siječnja u OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 2. 2017. 08:31

Božićna priredba

Naš Božić

Tradicionalna božićna priredba u OŠ Kneginec Gornji održana je u četvrtak, 22. prosinca 2016. godine. Redom recitacija, pjesama, scenskih igara, plesom i mudrim mislima naši vrijedni učenici sa svojim učiteljicama i učiteljima na najbolji mogući način poželjeli su nam sretan Božić!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 12. 2016. 12:02

Grupa Deutschko

 

Pečemo božićne kolače

Grupa Deutschko na veseo i kreativan način završila je prvo polugodište. U zadnjem tjednu nastave izrađivali su i pekli božićne kolačiće, pjevali božićne pjesme i veselili se dolasku najradosnijeg blagdana u godini.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 12. 2016. 11:26

Bili smo kreativni

Izrađujemo božićne čestitke

 

Naša Novinarska grupa izrađivala je božićne čestitke kojima će razveseliti svoje najmilije. Pri tome smo uživali u kreativnom radu, druženju i predbožićnom raspoloženju.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 12. 2016. 23:07

Darujemo se

Prigodni pokloni

Podružnica Sindikata hrvatskih učitelja OŠ Kneginec Gornji ugodno je iznenadila svoje članove. Naime, u ovo predblagdansko vrijeme darovala ih je prigodnim poklonima – božićnom zvijezdom i ukusnim kolačićima. Poklone je podijelila predsjednica sindikata učiteljica Tamara Hojnik.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 12. 2016. 22:09

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Varaždinske županije Vijest ima dokument u privitku

Vjeroučitelji Varaždinske županije

 

Domaćini Stručnog vijeća vjeroučitelja 

 

Dana 24. studenog 2016. u Osnovnoj školi Kneginec Gornji održano je Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Varaždinske županije. Voditeljica Županijskog vijeća vjeroučitelja Varaždinske županije je vjeroučiteljica naše škole Marina Košćak.  Stručno vijeće započelo je uvodnom prezentacijskom molitvom Dekaloga pape Ivana XXIII., nakon kojega je uslijedila uvodna riječ predstojnika Katehetskog ureda svećenika mag. Damijana Korena. Prvo predavanje na temu Prosocijalno ponašanje kao trajni odgoj savjesti kroz dekaloški pogled održala je Maja Bobek Ivanjko, dipl. kateheta (OŠ Kneginec Gornji) koja je razložila odnos prosocijalnog ponašanja u konkretnom životu i utjecaj prosocijalnosti i Dekaloga u odnosu nastavnika prema učeniku, nastavnika prema nastavniku, čovjeka prema drugom čovjeku. Prosocijalno ponašanje je vid moralnog nastupa koji uključuje društveno poželjna ponašanja poput dijeljenja s drugima, pomaganja i suradnje, solidarnost, supsidijarnost. Drugo predavanje je održano na temu: Međupredmetna i unutarpredmetna korelacija u učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi. Predavač je bila Lidija Vukalović, dipl. učitelj, učitelj mentor (OŠ Novi Marof, PŠ Remetinec), kroz čije su predavanje i konkretno praksu vjeroučitelji dobili širu sliku kako učitelj razredne nastave na kvalitetan način uključuje teološke sadržaje u svoje nastavno područje te na taj način dodatno potiče i razvija duhovnu dimenziju učenika u svom nastavnom procesu. Nakon kratke stanke, uslijedilo je i treće predavanje na temu: Prezentacija projekta; primjeri dobre prakse: Milosrđe u vjeronaučnoj nastavi, a predavači su bili: Ivana Peček (prof. defektologije -smjer rehabilitacija) i Tamara Habek (profesor filozofije i religijske kulture) iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar koje su upoznale vjeroučitelje s pedagoško-metodičkim načinom rada s djecom s poteškoćama u razvoju s osvrtom na temu Božanskog milosrđa. Naglasile su kako se dimenzija božanskog milosrđa konkretizira u svakodnevnom životu ne samo kroz Dekalog – deset riječi, nego i kroz aktivni primjer djela milosrđa na koje smo svi pozvani po samom sakramentu krštenja. Nakon predavanja uslijedile su kreativne radionice na temu: Prispodoba o dobrome ocu; Susret Isusa i grješnika Zakeja; Isus prema drugima – susreti mogu promijeniti – slijepi Bartimej. Kroz kreativne radionice osnovni cilj bio je poticanje i razvijanje stvaralačkog mišljenja i izražavanja. Ujedno su one bile i edukativne radionice budući da se kroz njih stječu znanja i vještine potrebne u radu s djecom s poteškoćama u razvoju.

Voditeljica ŽSV-a ISTOK: Marina Košćak, dipl. kateheta

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 12. 2016. 12:19

Uspjeh učenika prvog razreda u likovnom izražavanju

Najmlađi sudionik među najboljima

Rad učenika Osnovne škole Kneginec Gornji iz 1. b razreda, Roka Jovanovića, izabran je za izložbu najboljih ilustracija na 23. Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu. Izložba je Homage Ivani Brlić Mažuranić, a posvećena je stotoj godišnjici izlaska knjige Priče iz davnine. Na metodičko-tematskom likovnom natječaju prema motivima knjige Priče iz davnine sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda. Uspjeh je time još veći jer se Roko sa svojim Regočem uspio plasirati među najbolje radove kao najmlađi sudionik natječaja. Roko je sa svojom učiteljicom Lidijom Novosel  pozvan na otvorenje izložbe koja je održana 27. studenog 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te je prisustvovao Hrvatskom dječjem festivalu pod motom: STIH I NOTA, STO DIVOTA.

Lidija Novosel

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 12. 2016. 08:45

Osmaši u Vukovaru Vijest ima dokument u privitku

 

Grad – to ste vi!

Dio obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar bila je i terenska nastava učenika osmih razreda u Vukovar. Osmaši su posjetili Vukovar 23. i 24. studenoga u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru koji organiziraju Ministarstvo branitelja i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Pratili su ih njihovi razrednici – Tamara Hojnik i Zoran Jeftić, te učitelji Željka Gregur i Josip Levatić. U sklopu dvodnevnog programa učenici su posjetili Muzej grada Vukovara, Muzej vučedolske kulture, Memorijalno groblje, Spomen dom – Ovčara, Trpinjsku cestu, Vukovarsku bolnicu. Slušali su predavanja o Domovinskome ratu, u vojarni su razgledali dio vojne opreme koju su koristili naši branitelji, pogledali su izložbu fotografija Lica rata. Na kraju su sudjelovali u Školi mira te se natjecali u kvizu znanja. U kvizu su nas predstavljali učenici Dorotea Medved (8.c) i Martin Ključarić (8.a). Osvojili su izvrsno drugo mjesto!

Poruka dvodnevnog druženja u Vukovaru može se sročiti u jednu rečenicu: Oprostiti, ali ne i zaboraviti! Ili kao što je rekao Siniša Glavašević: Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.

Željka Gregur

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2016. 15:05

Dan sjećanja na Vukovar Vijest ima dokument u privitku

Grad junaka

Učenici 5. a razreda na svečan su način obilježili Dan sjećanja na Vukovar. Prije 25 godina, točniji 18. studenoga 1991. Vukovar je pao. Sjećanje i poštovanje gradu Vukovaru učenici petog a razreda s razrednicom Željkom Gregur odali su čitanjem teksta Priča o gradu Siniše Glavaševića, paljenjem lampiona i oblikovanjem slova V. Kasnije su te lampione stavili u hol škole kraj plakata koji je posvećen gradu heroju – Vukovaru.

Novinarska grupa

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2016. 14:56

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Kruh naš svagdašnji

Učenici i učitelji Osnovne škole Kneginec Gornji i ove su školske godine na zanimljiv, kreativan i poučan način obilježili Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. U razdoblju od 17. do 21. listopada učenici su sa svojim učiteljicama izrađivali i pekli kruh i krušne proizvode, peciva i tradicionalne kolače. S učenicima se razgovaralo na temu Od zrna do pogače, približila im se važnost blagovanja kruha i njegovanja narodnih običaja. Na satovima hrvatskog jezika pisani su literarni radovi pod naslovom Kruh. Napravljene su zanimljive izložbe plodova zavičaja, sjemenja, ljekovitog bilja, gljiva i starih sorata voća.

Svečani program s blagoslovom kruha održan je u petak 21. listopada. Učenici nižih razreda sa svojim su učiteljicama pripremili niz recitacija, igrokaza i pjesama kojima su obilježili svečanost programa. Voditeljica je bila vjeroučiteljica Maja Bobek Ivanjko. Viši razredi pripremili su recitacije i igrokaz Smisao kruha. Pripremila ih je vjeroučiteljica Marina Košćak te učiteljice hrvatskog jezika Željka Gregur i Tamara Hojnik. Svečani blagoslov s nekoliko prigodnih riječi udijelio je velečasni Jadranko Benjak.        

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:17

Produženi boravak u OŠ Kneginec Gornji

 

Uživanje u radu, učenju i igri

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji s radom je započeo produženi boravak za učenike nižih razreda.  Prvi radni dan bio je 17. listopada 2016. godine. Voditeljica produženog boravka je učiteljica Danijela Novosel-Turković. Produženi boravak započinje s radom u 11 sati te traje do 17 sati. Učenici su u knjižnici do ručka, a poslije ručka su u jednoj od učionica. Tamo pišu zadaću, igraju se i uče. Kasnije će se preseliti u prostorije posebno namijenjene za njihov rad. Ručak je u 13 sati. Uživaju u svojim obrocima. U financiranju ovog projekta većim dijelom sudjeluje Općina Gornji Kneginec, a ostatak potrebnih sredstava plaćaju roditelji. Voditeljica ističe da je zadovoljna s učenicima i načinom rada u produženom boravku. Nadamo se da će se broj učenika prisutnih u produženom boravku povećati!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:07

Projekt Mlijeko u školama

 

Prije nastave čaša mlijeka

Od mjeseca rujna 2016. godine u našoj školi provodi se projekt Mlijeko u školama koji organizira i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, svaki utorak učenici 1. – 4. razreda prije nastave dobivaju samostalni mliječni obrok, tj. čašu mlijeka. Cilj ovog projekta je ukazati učenicima na važnost svakodnevne konzumacije mlijeka zbog zdrave i uravnotežene prehrane. Nadamo se da će se projekt proširiti na učenike viših razreda.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:05

Posjet Dječjem vrtiću Bubamara

                                   Obilježen Dječji tjedan


U sklopu Dječjeg tjedana koji se obilježava od 3. do 9. listopada, vjeroučenici grupe Božji dar i njihova vjeroučiteljica Maja Bobek Ivanjko posjetili su Dječji vrtić Bubamara. U susretu bila je prisutna predškolska grupa vrtića te njihove tete Branka, Suzana i Marija. Bilo je zaista lijepo promatrati vjeroučenike šestog razreda kako se sa svojim tetama prisjećaju vrtićkih trenutaka. Vjeroučiteljica je djeci ukratko prezentirala što radi jedan učitelj; na koji način ocjenjuje, postavlja pitanja ili odgovara na njih... Budući da se radi o vjerskom odgoju, predškolci su pokazali kako znaju moliti, pjevati te su opisali i neke likove iz Biblije. Znali su gdje je crkva, da u njoj djeluje svećenik... i još mnogo toga. Nakon zanimljivo provedenih trenutaka, tete su im zahvalile bombonima i divnim crtežom. Uslijedilo je fotografiranje, igranje na igralištu i povratak u školske klupe.

                                                                                            Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 21. 10. 2016. 08:54

Obavijest roditeljima

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 19. 10. 2016. 11:36

Obilježen Europski dan jezika

EUROPSKI DAN JEZIKA U NAŠOJ ŠKOLI

Obilježavanje Europskog dana jezika započelo je 26. rujna 2001. godine odlukom Europskog vijeća. Taj dan posebno obilježava grupa Deutschko koja priprema razne kvizove, izrađuje plakate, peče kolače i sl. Cilj obilježavanja Europskog dana jezika je jačanje svijesti o važnosti učenja jezika. Ove godine grupa Deutschko pekla je njemačke kolačiće paprenjake. Mmm… fino! Baš je slatko biti novinar!

Evo orginalnog recepta za paprenjake!

PFEFFERKUCHEN

75 dag Mehl

50 dag Butter

20  dag Zucker

1 Pck Backpulver

3 Eidotter

2 EL Kakao

1 Beutel Lebkuchengewürz

9 Minuten backen bei Temperatur  180°C.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 10. 2016. 12:41

Program za učenike prvog razreda

VESELI DOČEK PRVAŠIĆA

Kao i svake godine, prvog dana škole održala se priredba za prvašiće i njihove roditelje.

Priredbu su pripremili učenici 5. a, 5. b, i 2. a razreda   te njihove učiteljice: Lidija Novosel, Antonija Bobek i Kornelija Antolković. Priredba se održala 5. rujna 2016. godine u holu škole. Prvašići su bili oduševljeni izvedbom. Sve je bilo puno smijeha i veselja te su zadovoljni krenuli u prvi razred.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 26. 9. 2016. 12:19

45. FESTIVAL DJEČJE KAJKAVSKE POPEVKE, ZLATAR 2016

TENA KRAMAR I ANA NOVOTNY PREDSTAVILE OŠ KNEGINEC GORNJI
 

        U nedjelju, 25. rujna 2016. godine održan je u Zlataru 45. Festival dječje kajkavske popevke, kojim je ujedno i završila 47. manifestacija Dani kajkavske riječi, Zlatar. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, a uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, Ministrastva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatske radiotelevizije, Festival je bio kruna svih aktivnosti i događaja vezanih uz manifestaciju. Ove je godine  izvedeno 18 novih skladbi na kajkavskom dijalektu. S područja Varaždinske županije jedine predstavnice bile su Tena Kramar i Ana Novotny iz Osnovne škole Kneginec Gornji. Upečatljivim duetom za koji ih je pripremao i uvježbavao njihov mentor prof. Josip Levatić, izvele su pjesmu Licitar. Tekst pjesme napisala je Nika Jagečić iz OŠ Oroslavje, a glazbu su skladali učenici OŠ Kneginec Gornji i njihov mentor. Gotovo profesionalnom vokalnom izvedbom prožetom istinskim emocijama te apsolutnim pjevačkim umijećem, besprijekornom muzikalnošću i perfektnom suradnjom s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda, Tena i Ana su oduševile čitavu publiku - roditelje, učenike, profesore i ljubitelje kajkavske popevke, a zauzvrat su nagrađene gromoglasnim pljeskom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 9. 2016. 10:52

Nastava u školskoj godini 2016./17.

 

Nastava u školskoj godini 2016./17. počinje 5. rujna 2016. prema slijedećem rasporedu: 

- 2. - 8. razredi u 8,00 sati

- 1. razredi u 10,00 sati

Učenici moraju sa sobom donijeti školske torbe u koje će staviti dobivene udžbenike.

O rasporedu voznog reda učenici putnici biti će obaviješteni prvi dan nastave. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 30. 8. 2016. 10:10

Volimo KAJ i Tina Ujevića Vijest ima dokument u privitku

Viktorija Šimunić s mentoricom Tamarom Hojnik

OŠ Kneginec Gornji –opet uspješni na međunarodnom Literarno- likovnom natječaju „ Tin i ja“

                                Volimo kaj i Tina Ujevića

 

  Pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Vrgorca, Osnovna škola Vrgorac organizirala je 16. literarno-likovni natječaj "Tin i ja"  za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske i škola u inozemstvu gdje se održava nastava na hrvatskom jeziku. Natječaj je trajao do svibnja, a rezultati su objavljeni potkraj nastavne godine.

Učenica sedmog  razreda OŠ Kneginec Gornji Viktorija Šimunić svojom dijalektalnom pjesmom Gruda zemle osvojila je drugo mjesto uz mentorstvo učiteljice Tamare Hojnik. Uz Viktoriju sudjelovali su i Elena Šestak te David Hozjan također učenici sedmog razreda.

Ovo nije prvi put da učenici OŠ Kneginec sudjeluju na ovom međunarodnom natječaju. I prije nekoliko godina pod istim mentorstvom učiteljice Tamare Hojnik, učenik Marin Medved također je sudjelovao i osvojio treće mjesto.

U izbor su se uzimale  samo teme koje su na bilo koji način  vezane uz djetinjstvo, odrastanje i stvaralaštvo velikog Augustina Tina Ujevića. Literarni radovi mogli su  biti pisani svim hrvatskim dijalektima i izričajima (kajkavskim i čakavskim dijalektom; ekavskim, ikavskim i jekavskim izričajem), a teme su, kao i dosadašnjih godina, naslovi Ujevićevih pjesama: Malena mjesta srca moga; Tamo, tamo da putujem; Gruda zemlje; Kolajna; S Tinom u …; Igračka vjetrova; Kolijevka; Planina zov; Kristalna kocka vedrine; Tajne osobe slične su tajnama mora; Čovjek je čudesno biće s korijenom i krilima; Kiša budi sve što u nama drijema; Ne boj se! Nisi sam; Svakidašnja jadikovka; Čarolija riječi.

Ljepota Ujevićevih pjesama i ove godine potakla je mnoge učenike Republike Hrvatske i izvan njezinih granica na literarno stvaranje te će, zasluženo, biti nagrađeni 5. srpnja ove godine na završnoj manifestaciji S Tinom u Vrgorcu na otoku Braču.

                                                                              Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 7. 2016. 19:14

Dobrovoljno davanje krvi

Ja darujem krv, a ti?

U prostorijama Osnovne škole Kneginec Gornji Crveni križ Varaždinske županije organizirano je dobrovoljno davanje krvi za mještane općine Kneginec Gornji. Osim mještana, dobrovoljnom davanju krvi priključili su se učitelji i djelatnici škole. Bravo za njih!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 12:14

Učenici i profesori Glazbene škole Varaždin u našoj školi

Glazba je zvonka radost

Kako bi promovirali svoju školu, učenici i njihovi profesori iz Glazbene škole u Varaždinu posjetili su OŠ Kneginec Gornji. Učenici su izveli kratke skladbe na različitim instrumentima za učenike nižih razreda. Predstavili su neka od drvenih puhačkih glazbala: flautu, klarinet i saksofon, limena puhačka glazbala: trombon, malu i veliku tubu, glazbala s tipkama: klavir i harmoniku te solo pjevanje. Na kraju njihova nastupa učenicima su podijeljeni letci s informacijama o upisima u Glazbenu školu, a učenici su mogli zasvirati na pojedinim instrumentima.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 12:09

OŠ Kneginec Gornji opet pomaže

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Učenici i djelatnici OŠ Kneginec Gornji ponovno su pokazali svoju solidarnost i spremnost pomaganju. Kroz cijelu školsku godinu sudjelovali su u humanitarnoj akciji pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova kojom pomažu Udruzi oboljelima od leukemije i limfoma Hrvatske. Cilj projekta je da se od novca prikupljenog reciklažom skupljenih čepova sufinancira nabava skupih lijekova za liječenje članova Udruge oboljelih. Na kraju nastavne godine predstavnici Udruge preuzeli su oko 100 kg skupljenih plastičnih čepova te zahvalili na pomoći i suradnji. Sretni smo i ponosni što opet pomažemo!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 11:46

Podjela svjedodžbi - šk. god. 2015./16.

Podjela svjedodžbi za učenike 1. - 7. razreda bit će 1. srpnja 2016. g. u 9,00 sati.

Svečana podjela svjedodžbi za učenike 8. r. održat će se 7. srpnja 2016. g. u 10,00 sati.

Učenici osmih razreda obvezni su doći s roditeljima zbog potpisivanja potvrda.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 6. 2016. 11:35

Raspored dopunskog rada: šk. god. 2015./16.

Dopunski rad održat će se 15. - 29. lipnja 2016. godine prema sljedećem rasporedu:

KEMIJA (Čubrić S.)                      VII. razred            8,00 -   9,30 sati

                                                VIII. razred            9,30 - 11,00 sati

MATEMATIKA (Bregović N.)            V. razred             8,00 -  9,30 sati

MATEMATIKA (Fiolić I.)                 VI. razred             9,30 - 11,00 sati

NJEMAČKI JEZIK (Vuk A.)            VI. razred              8,00 -  9,30 sati

                                                   V. razred             9,30 - 11,00 sati

HRVATSKI JEZIK (Trogrlić I.)   V. - VI. razred          11,00 - 12,30 sati

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 6. 2016. 09:51

Završen projekt besplatne prehrane u školama naše Županije

Projektom „Unaprjeđenje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji u školama Varaždinske županije“, koji je ostvaren u suradnji Varaždinske županije i Društva Crvenog križa Varaždinske županije, bio  je osiguran besplatan obrok učenicima iz socijalno ugroženih obitelji u 28 osnovnih škola s područja Županije. Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo 600.000 kuna, a u pripremi projekta sudjelovala je i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Svrha ovog projekta  bila je djeci iz socijalno ugroženih obitelji osigurati redovitu i kvalitetnu prehranu tijekom boravka u školi, a s ciljem unapređenja kvalitete života te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji  u projekt  je  bilo uključeno 24 učenika korisnika besplatne školske prehrane iz socijalno ugroženih obitelji tijekom  školske godine 2015./2016. te je time omogućena prehrana  za sve učenike škole.

Projekt je prihvaćen i pohvaljen od strane učenika i roditelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 6. 2016. 09:52

Obilježili smo Dan škole

 

„Mamma Mia“

Svečanost obilježavanja Dana škole započela je hrvatskom himnom koju je izveo školski zbor. Naime, 25. svibnja svečanom priredbom proslavili smo još jedan Dan škole. Nakon zbora uslijedio je 1. a pjesmom i plesom Škola te 1. b plesnom točkom That man. Bastian Sačić iz 2. b izveo je recitaciju Bit ću dobar iz inata, a naš vrijedni školski zbor nižeg uzrasta otpjevao nam je pjesme Janko Raščupanko i Krijesnica. Kasnije je 2. a izveo ples Sedam mora, a predvodio ih je Gabriel Novotny. Ana Novotni iz 4. a nastupila je zanimljivom monodramom Julika. Nakon nje na pozornicu je stigao školski zbor višeg uzrasta pjesmom Cante senores cantores i 4. b plesnom točkom Samba Brasil. Tamburaški sastav OŠ Kneginec Gornji izveo je pjesmu Pjesma i ples, a Ana Novotni pjesmu Mamma Mia. Stigao je red i na ravnatelja koji je podijelio nagrade i zahvalnice učenicima koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima i smotrama, ali i njihovim vrijednim nastavnicima. Nakon podjele nagrada sedmi razredi priredili su osmašima skupni recital Tvoja staza, a osmi su se oprostili od osnovne škole veselim pjesmama i plesom.

            NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:50

Kampanja za upis u srednju školu

 

Upisi su pred vratima

Osnovna škola Kneginec Gornji bila je škola – domaćin u Kampanji za upis u srednju školu gdje se predstavilo čak sedamnaest srednjih škola s područja Varaždinske županije. Uz OŠ Kneginec Gornji u kampanji su sudjelovale OŠ Jalžabet, OŠ Trnovec, OŠ Šemovec i OŠ Sveti Ilija. Svaka od srednjih škola predstavila se s najvažnijim informacijama koje bi učenicima mogle pomoći pri upisu u srednju školu. Objasnili su koji sve smjerovi i zanimanja postoje u određenoj školi, kakve su mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja te kakve rezultate postižu učenici. Nakon kampanje su učenici, ali i njihovi roditelji, mogli doći do predstavnika škole, raspitati se i saznati sve što ih zanima.  Iskreno se nadamo da će učenici upisati željenu srednju školu. Dragi osmaši, sretno!

                Lana Furlan, 8. b

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:44

Osmaši doživjeli Eru s onoga svijeta

Učenici osmih razreda OŠ Kneginec Gornji u HNK-u Zagreb

Najpoznatije djelo slavnog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca, komičnu operu Ero s onoga svijeta, u Hrvatskome narodnome kazalištu u Zagrebu, doživjeli su učenici osmih razreda Osnovne škole Kneginec Gornji koji su 18. travnja posjetili nacionalno kazalište. U prepunome kazalištu učenici su uživali u zamamnoj melodiji, skladnoj povezanosti dramskog i glazbenog izričaja, divnim vokalnim dionicama, bogatim kostimima i jednostavnoj, a zabavnoj priči o vragolastome mladiću koji izjavljuje da je došao s onoga svijeta, a sve s namjerom da osvoji srce voljene djevojke Đule. Libreto za operu napisao je Milan Begović, a njezina praizvedba bila je davne 1935. godine. Otada ne silazi s kazališnih dasaka te je osvojila mnoge pozornice, ne samo Hrvatske, nego i svijeta. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a dirigent Nikša Bareza. Ulogu Ere odigrao je Miljenko Đuran, a ulogu njegove voljene Đule Tamara Felbinger. Iako je opera trajala tri sata, učenici su, vidno zadivljeni, velikim pljeskom nagradili sve izvođače. Da bi doživljaj bio još veći, Ero, tj. glavni glumac Miljenko Đuran, spustio se na Trg bana Josipa Jelačića i fotografirao se s iznenađenim učenicima i učiteljima. Organizator putovanja bio je učitelj glazbene kulture u OŠ Kneginec Gornji Josip Levatić. U pratnji su bile učiteljice Marina Košćak i Željka Gregur te učitelj Emerik Večerić.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:41

Naši učenici u Lisinskom

Učenici Osnovne škole Kneginec Gornji sudjelovali na koncertu Zagrebačke filharmonije

U petak, 8. travnja 2016. godine učenici viših razreda OŠ Kneginec Gornji posjetili su Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U sklopu Tjedna glazbe za mlade, a u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačka je filharmonija održala koncert na temu hrvatske filmske glazbe pod nazivom Filmska glazba (100% hrvatsko). Pred prepunim auditorijem te uz profesionalno i edukativno osmišljen glazbeno-scenski program (stariji se ljubitelji glazbe sjećaju ciklusa Koncerti za mlade slavnog američkog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina), mladi su ljubitelji glazbe uživali u ulomcima iz filmova i serija Glembajevi, U registraturi, Tko pjeva zlo ne misli, Vlak u snijegu i mnogih drugih. Pod suverenim dirigentskim vodstvom maestra Dinka Appelta, zagrebački su filharmoničari svojoj najmlađoj i brojnoj publici pružili nezaboravan glazbeni doživljaj i užitak, a profesorima glazbe  primjer da u okviru aktualne Cjelovite kurikularne reforme odgoj za glazbu putem kvalitetno izvedene glazbe u najvećoj mjeri ima stručno-metodičkog i estetskog opravdanja.

Nadamo se da je ovaj koncert našim osnovnoškolcima ostavio nezaboravan glazbeni dojam, a ciklus Tjedan glazbe za mlade svim glazbenim pedagozima, koji su aktivno pratili barem jedan koncert, pružio vrlo s(p)retno rješenje za izvanučioničku nastavu u okviru predmeta glazbene kulture.

Pripremio: Josip Levatić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:34

Natjecanje iz kemije

Ako imaš cilj, uspjet ćeš!

U svakoj generaciji postoji netko vrlo nadaren. Kod sedmih razreda to je Jurica Radović. Odlazak na državno natjecanje iz kemije koje se održava od 18. od 21. travnja u Đurđevcu dokazuje kako se radom i upornošću sve može učiniti. Na školskom natjecanju bio je treći u županiji, a na županijskom drugi od ukupno dvadeset šest. Kako bi postigao takve rezultate, dnevno mora vježbati 3 - 4 sata. Svoje uobičajeno radno vrijeme sada mora produljiti vježbanjem pokusa za koje je rekao da su mu najdraži dio kemije. Ističe da mu toliko rada ne predstavlja nikakav problem. Za bavljenje kemijom inspirirao ga je Ilija Srpak, učenik drugog razreda varaždinske gimnazije i najmlađi hrvatski sudionik Međunarodne kemijske olimpijade 2015., na kojoj je osvojio brončanu medalju. Juričina učiteljica kemije Silvana Čubrić smatra da tako nadarenim učenicima nije dovoljna samo redovna, već i dodatna nastava. Kaže kako je lijepo raditi s nadarenim učenicima, naročito kada se vidi rezultat tog rada, što je slučaj s Juricom. Jurici i učiteljici Silvani čestitamo te želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!

                                                                          NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:42

Dan narcisa

Cvijet može značiti život

Naša škola i ove se godine uključila u humanitarnu akciju Mammae kluba Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku. Cilj ovogodišnje akcije Dana narcisa je promocija kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Njime se želi smanjiti smrtnost žena oboljelih od raka dojke. Dana 19. ožujka skupljali smo narcise koje smo predali učiteljici njemačkog jezika Alenki Vuk. Unatoč tome što je proljeće tek započelo, skupili smo ih izuzetno mnogo. Tko zna, možda baš naša narcisa nekome spasi život!

                                                                                       NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:39

Međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“

Bez selekcije, eliminacije i finala

Bez selekcije, eliminacije i finala moto je matematičkog natjecanja pod nazivom „Klokan bez granica“. Međunarodni je to turnir koji se odvija svake godine u ožujku, istog dana, u isto vrijeme, u velikom broju zemalja svijeta, na svim kontinentima. Cilj natjecanja je popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovnih programa. Ove godine natjecanje je održano 17. ožujka, a naša mu se škola s oduševljenjem priključila.

Ukupno je sudjelovalo 96 učenika OŠ Kneginec Gornji koji su podijeljeni u pet skupina:

Pčelice (2. r.) – 14 učenika
Leptirići (3. r.) – 12 učenika
Ecolier (4. i 5. r.) - 22 učenika
Benjamin (6. i 7. r.) 23 učenika
Cadet (8. r.) 25 učenka.

Ispit se sastoji od 12 zadataka za Pčelice i Leptirić, a 24 za ostale.

Zadatci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno 5 odgovora od kojih je samo 1 ispravan.

Natjecanje financiraju učenici sami (simbolična cijena), dobivaju poklone, a najboljih 10% nagrade.

Evo nekih primjera zadataka. Da vas sad vidimo, matematičari!

Za Benjamine (6. i 7. r.):

U razredu je 30 učenika i svi sjede po dva u klupi. Svaki dječak sjedi s djevojčicom, ali samo polovina djevojčica sjedi s dječacima. Koliko je dječaka u razredu?

A)25          B)20          C)15          D)10          E)5

Za Cadete (8. r.):

Tom, Ted i Teo su trojci (rođeni svi u istom danu). Njihova braća blizanci su tri godine mlađi. Koji od navedenih brojeva može biti zbroj godina svih petero braće?

A)36          B)53          C)76          D)89         E)92

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:34

Socijalna samoposluga: Kruh svetog Antuna

Ponovno smo pomogli

Naša škola redovito podupire različite humanitarne akcije. Ove godine ponovno se priključila humanitarnoj akciji sakupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu Kruh svetog Antuna. Od 7. do 11. ožujka učenici i djelatnici škole prikupili su mnogo prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koje će se putem organizacije podijeliti onima kojima je to najpotrebnije. Hvala svima!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:30

Korizmeno vrijeme

Korizmeno vrijeme

Neobičan križ

Grupa Božji dar i Pjevački zbor Runolist pod vodstvom vjeroučiteljice Maje Bobek Ivanjko razveselili su učenike nižih razreda izvedbom igrokaza Neobičan križ i pjesmom Ja želim biti kao Ti. U četvrtak i petak (25. i 26. veljače) pod velikim odmorom podsjetili su učenike na važnost križa općenito, a naročito u korizmeno vrijeme. Voditeljica programa bila je Dalia Čavlek.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:41

Predavanje: Prva pomoć

Predavanje: Prva pomoć

Kako pomoći

Kako pomoći osobi bez svijesti, kako prepoznati moždani i srčani udar te epileptični napad i što učiniti u takvim situacijama, naučili su učitelji naše škole na predavanju o prvoj pomoći koju je organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Predavanje je održano 23. veljače 2016., a održao ga je dr. med. M. Kekin. Svi učitelji uspješno su položili tečaj iz Prve pomoći. Čestitamo!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:33

Zaklada za pomoć djeci VITA

Pomažemo Zakladi za pomoć djeci VITA

Zajedno stvaramo dječje osmijehe

U mjesecu ožujku Osnovna škola Kneginec Gornji dobila je zahvalnicu za donaciju Zakladi za pomoć djeci VITA te za prepoznavanje vrijednosti Zaklade i za buduću podršku i doprinos u promicanju ugleda Zaklade. Ponosni smo na našu Školu i veselimo se budućim humanitarnim akcijama!

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:14

Predavanje: Manipulacija medija

 

Kako se oduprijeti manipulaciji medija

Poznati socijalni pedagog g. Nebojša Buđanovac za djelatnike škole i članove Vijeća roditelja u četvrtak 11. veljače 2016. održao je zanimljivo predavanje pod naslovom Manipulacija medija. U svojem predavanju naša svakodnevna iskustva s medijima predočio je novom svjetlu. Na konkretnim primjerima pokazao je kako vješto mediji manipuliraju masama, a naročito djecom osnovnoškolskog uzrasta koja su u toj osjetljivoj dobi naročito podložna manipulaciji. Učiteljima i roditeljima dao je konkretne savjete kako pomoći djeci da postanu imuna na medijsku manipulaciju. Nakon predavanja razvila se zanimljiva rasprava.

Sljedeće predavanje održala je knjižničarka škole Sanja Težak koja je ukazala na važnost čitanja knjige, naročito tiskane. Istaknula je da učenici sve manje čitaju te da roditeljska sredina, a nakon toga škola, imaju najvažniji utjecaj na razvoj ljubavi prema čitanju i  čitalačkih vještina.

Na kraju nam je logopedinja Lucija Šipek iznijela primjere poteškoća koje se javljaju kod učenika, a vezane su uz prevelik broj sati koje učenici provode pred ekranima (televizija, internet, mobitel). Poručila je da se učenici moraju vratiti prirodnim oblicima kretanja, druženju s obitelji i prijateljima, čitanju knjiga, a smanjiti vrijeme provedeno pred ekranima bilo koje vrste.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 2. 2016. 08:23

Maškare u našoj školi

 

Veseli učenici u šarenim maskama

Učenici naše škole uskočili su i ove godine u vesele maske. Povodom maškara dana 9. 2. 2016. učenici nižih razreda na jedan školski sat zajedno sa svojim učiteljicama postali su vile, vilenjaci, prinčevi i princeze, superjunaci, spasitelji… Sve je stalo, a knjige su zaboravili - škola je za njih postala veliko igralište. Nažalost, već drugi sat učenici su se morali vratiti u školske klupe, a maske su vratili u svoje ormare. Od svega je ostalo samo sjećanje na dobru zabavu!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 2. 2016. 08:19

Projekt „Nasilje na internetu – cyberbulling“

Kome smijemo davati osobne podatke?

Učenici šestih razreda slušali su nastavak predavanja o cyberbulingu. Prvi dio odslušan je u petome razredu. Predavanje je održala gđa Tatjana Novak iz Policijske uprave Varaždin dana 5.2.2016. Na predavanju se govorilo o opasnostima koje vrebaju na internetu, koliko je važna zaštita djece, ali i tko sve smije znati njihove osobne podatke. Učenici su ubrzo shvatili kako moraju paziti što rade, s kime stupaju u kontakt te kome smiju davati osobne podatke. Na kraju su ispunjavali anketu. Drugi sat izrađivali su plakat o onome što su prvi sat naučili. Zanimljiv i poučan plakat izložili su u glavnom holu škole kako bi svoje poruke o zaštiti na internetu prenijeli svim učenicima.

                                                                                                                          NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 2. 2016. 19:32

Razlikovno – slikovni kneginečko – njemački – hrvatski rječnik

Grupa Deutschko izdala zanimljiv rječnik

Grupa Deutschko pod vodstvom učiteljice njemačkog jezika Alenke Vuk izdala je Razlikovno – slikovni kneginečko – njemački – hrvatski rječnik. Rječnik je osmislila i izradila učiteljica njemačkog jezika, a u skupljanju germanizama i izradi ilustracija pomagali su joj učenici koji polaze jezičnu radionicu Deutschko. Jezična radionica ima deset članova, učenika naše škole. Skupljali su se germanizmi koji se govore u kneginečkome kraju. Učenici su ispitivali starije žitelje naselja i zapisivali riječi. Učiteljica ih je naučila kako se riječi (germanizmi) pravilno izgovaraju i pišu na njemačkom i hrvatskom jeziku te su se izrađivale ilustracije vezane uz pojedine riječi. Cilj izrade rječnika je bolje razumijevanje germanizama koji se koriste u kneginečkome kraju te čuvanje nematerijalnog blaga našeg kraja.

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 19. 1. 2016. 13:54

Webinar o Cjelovitoj kurikularnoj reformi

Što donosi Cjelovita kurikularna reforma?

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ekspertnom radnom  skupinom za Cjelovitu kurikularnu reformu i CARNet-om 5. siječnja 2016. u svim osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske održano je predavanje pod naslovom Što donosi Cjelovita kurikularna reforma? Predavanje je bilo podijeljeno u tri tematska bloka: Kurikularni pristup: ciljevi i načela, Promjene koje donosi Cjelovita kurikularna reforma u osnovnim i srednjim školama i Predmeti u novom kurikulumu. Stručno usavršavanje održano je u obliku webinara, a predavanje  su održali članovi Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu. Naša škola pridružila se webinaru te je upoznata s promjenama koje donosi nova kurikularna reforma.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 19. 1. 2016. 13:48

BOŽIĆ U SRCU

Božićna priredba u OŠ Kneginec Gornji nikoga nije ostavila ravnodušnim. U foto galeriji pogledajte ugođaj s priredbe jer kao i uvijek: Slika govori više od tisuću riječi!

Sretan Božić i novu godinu žele vam učenici i djelatnici škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 12. 2015. 12:02

PRIREDBA SVETOG NIKOLE U OŠ KNEGINEC GORNJI

Sveti Nikola, dođi nam opet!

Dječji vrtić Bubamara svake godine tradicionalno obilježava blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, mornara, ali i grada Varaždina. Povodom tog blagdana,  4. prosinaca u OŠ Kneginec Gornji održala se priredba u kojoj su, uz male Bubamarce, sudjelovali i učenici naše škole: Patricija Valent i Nensi Vugrinec kao voditeljice programa te učenici 5. razreda s točkom Doček svetog Nikole u šumi. Nakon svih tih zanimljivih izvedbi stigla je zvijezda večeri: sveti Nikola. Sva djeca i obožavani sveti Nikola otpjevali su nekoliko pjesama, a u međuvremenu stigao je i Krampus koji je odmah počeo plašiti djecu i ljutiti svetog Nikolu. Naposljetku je Krampus bio protjeran, a djeca su dobila darove.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 12. 2015. 11:28

Vježba evakuacije

 

VATROGASCI SPAŠAVAJU ŠKOLU

Kako se ponašati kad dođe do požara, što napraviti i kamo ići? Trebamo li pozvati vatrogasce ili sami ugasiti požar? U takvim slučajevima trebaš biti snalažljiv, pametan i hrabar. Zbog toga je OŠ Kneginec Gornji napravila plan evakuacije kako bi zaštitila sve koji se tog trena nađu u školi i oko nje. U petak 27.11.2015. organizirana je probna evakuacija. Dogodio se iznenadni požar u školskoj kuhinji u kojem je bila ranjena kuharica. Učenici, ali i svi djelatnici škole, imali su nekoliko minuta da napuste školu. Za to vrijeme vatrogasci su se već pripremali kako bi ugasili požar. Dvojica vatrogasaca otišli su provjeriti ima li još koga u školi. Izvukli su čistačicu kojoj nasreću nije bilo ništa, a zatim su hrabro ugasili požar. Oduševljeni učenici tada su se vratili na nastavu i razgovarali o požrtvovnim vatrogascima koji su spasili njihovu školu. Možemo zaključiti da je evakuacija učenika i djelatnika škole uspješno obavljena!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 12. 2015. 12:02

Dan sjećanja na Vukovar

 

VUKOVARE, MISLIMO NA TEBE!

Prije dvadeset četiri godine grad Vukovar je pao. Svake godine, pa tako i ove, 18. studenoga sjećamo se Grada Heroja te neustrašivih i hrabrih branitelja koji su bili spremni izgubiti život zbog njega. U OŠ Kneginec Gornji učenici su sa svojim učiteljima i učiteljicama izrađivali plakate te slikokaze, gledali filmove i prisjećali se svih onih događaja koji su sravnali Vukovar sa zemljom. Na satu hrvatskog jezika učenici su čitali priče Siniše Glavaševića koji se za vrijeme rata nalazio u vukovarskoj bolnici. Vukovare, mislimo na tebe!

                                                                             NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:45

Mjesec hrvatske knjige

 

ONO SI ŠTO ČITAŠ

Svake godine u našoj školi obilježavamo Mjesec hrvatske knjige u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog. Cilj Mjeseca je poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju. Ovogodišnji moto glasi Ono si što čitaš, a tema je Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovane na svjetlosti. Na satovima hrvatskog jezika učenici su čitanjem ulomaka iz svojih omiljenih knjiga, izradom plakata i slikokaza te prigodnim igrama obilježili Mjesec hrvatske knjige.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:43

Posjet vrtića PŠ Lužan

Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja Područnu školu Lužan posjetila su djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara (Podružnica Lužan Biškupečki). Tijekom posjeta sa zanimanjem su razgledali učionicu prvog i četvrtog razreda,  pregledavali osnovnoškolske knjige i pisanke te nakratko sjeli u školske klupe. Vođeni svojom odgojiteljicom, tetom Dragom Mikac, okušali su se i u nošenju školskih torbi. Naročito ih je interesiralo zanimanje učiteljice: kako se postaje učiteljica te kako izgleda jedan radni dan u razredu. Budući da neki od malih posjetitelja sljedeće jeseni kreću u naše školske klupe, nadamo se da im je ovaj posjet malo približio sliku školskog života te će im pomoći pri prelasku iz vrtića u školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:23

Dani kruha u PŠ Lužan

Svake se godine iznova podsjećamo na važnost  plodova zemlje i zahvaljujemo na njima. Stoga smo u razdoblju od 19. do 23. listopada 2015. godine  u Područnoj školi Lužan obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Kroz mnoge smo aktivnosti  osvješćivali potrebu zahvalnosti  na svim darovima prirode koji se svakodnevno nalaze na našim stolovima.  Kroz pjesmu, ples, likovne aktivnosti, igrokaz i priču naučili smo puno o jesenskim plodovima kao i pripremi hrane te čuvanju namirnica.

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 11. 2015. 11:28

Dani kruha

Blago danu koji počinje mirisima kruha

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Kneginec Gornji 22.10.2015. održana je svečana priredba.

Učenici nižih razreda pod vodstvom svojih učiteljica pripremili su zanimljive točke. Priredba je započela nastupom zbora Runolist pjesmom Kruh na stolu. Nakon njih uslijedio je 1.a razred recitacijom Blago danu koji počinje mirisima kruha. Igrokaz Kako nastaje kruh izveo je 4.b razred, a 3.a i b izveli su pjesmu Pjesmom mlinskog kola te recitaciju Ponudi kruh. Zadnji je nastupio 4.a razred igrokazom Ostvareni san. Nakon svih zanimljivih nastupa svećenik Jadranko Benjak blagoslovio je učenike i učiteljice te ukusna peciva i jesenje plodove.

Program za učenike viših razreda vodili su učenici 8.b razreda; Marta Bobek i Damjan Ivanjko. Zanimljiv i poučan monolog izvela je učenica 8.a razreda Lucija Pintarić. Nakon toga svećenik Jadranko Benjak udijelio je blagoslov.

                                                                                   NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 11. 2015. 13:07

Projekt Šafran Vijest ima dokument u privitku


Naša škola prijavila se  ponovno u Projekt Šafran koji je pokrenula Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu, a u  našoj  zemlji surađuje  s  javnom   ustanovom
Spomen područje Jasenovac. U ovaj projekt svake godine uključuju se škole iz cijelog svijeta.
Cilj projekta bio je upoznati mlade ljude s temom Holokausta i razvijati svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače , otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranju cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.
                                                                                                  Larisa Klasić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 11. 2015. 11:34

POZIV NA AKCIJU

 Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Pozivamo sve učenike i djelatnike naše škole da se priključe akciji prikupljanja plastičnih čepova. Akciju organizira Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Cilj projekta je prikupiti što više čepova kako bi se od novca dobivenog reciklažom čepova kupili skupi lijekovi. Čepovi se prikupljaju u OŠ Kneginec Gornji kod učiteljice Kristine Maričić (viši razredi) i učiteljice Lidije Novosel (niži razredi). Odazovite se akciji i pomozite oboljelima!

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 10. 2015. 11:26

Prvi roditeljski sastanak za pete razrede

Dana 1.10.2015. g. u 17 sati održao se roditeljski sastanak za roditelje petih razreda. Na sastanku su se roditeljima predstavile razrednice Ivana Trogrlić (5.a) i Maja Šipek (5.b) te predmetni učitelji i učiteljice. Nekoliko riječi na početku je rekla i pedagoginja Nada Sobota. Nakon što su predstavili svi učitelji  te objasnili svoj način rada i svoja očekivanja, svaka je razrednica s roditeljima svojih učenika održala pojedinačni roditeljski sastanak. Predstavljen je Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u OŠ te Pravilnik o kućnom redu škole.

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 10. 2015. 11:24

Započeo s provedbom projekt besplatne prehrane u školama Varaždinske županije Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 1. 10. 2015. 08:52

PRVI DAN U ŠKOLI

Prvi dan nastave za učenike prvih razreda započeo je u veselom i opuštenom ozračju. Naime, bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama Nedeljkom Kresonja i Bojanom Rožmarić za prvašiće su pripremili prigodni program te ih uveli u školski svijet. U ovoj školskoj godini u 1.a razred upisan je 21 učenik, u 1.b 23 učenika, a u 1. razred PŠ Lužan 7 učenika.

Sretno vam bilo dragi prvašići!

Vidi: fotogalerija

Novinarska grupa

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 9. 2015. 11:13

Nastava u školskoj godini 2015./16.

Nastava u školskoj godini 2015./16. počinje 7. rujna 2015. prema slijedećem rasporedu: 

- 2. - 8. razredi u 8,00 sati

- 1. razredi u 10,00 sati

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 9. 2015. 11:46

Odabrani udžbenici za školsku godinu 2015./16. Vijest ima dokument u privitku

Popis odabranih udžbenika nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 7. 2015. 08:45

RASPORED DOPUNSKOG RADA Vijest ima dokument u privitku

Dopunski rad za učenike koji su na kraju nastavne godine imali zaključenu jednu ili dvije negativne ocjene započinje 23. lipnja 2015. prema rasporedu u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 19. 6. 2015. 11:51

DAN ŠKOLE

Dan škole obilježili smo svečanom priredbom. Naime, učenici su ljubav prema svojoj školi prikazali pjesmom, plesom, recitacijama, scenskom igrom. U veselom ozračju učenici osmih razreda oprostili su se od svojih prijatelja i učitelja. Na kraju programa najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima ravnatelj škole uručio je prigodne nagrade. Obilježavanje Dana škole nastavljeno je u petak 29. svibnja pješačenjem u Cinestar Lumini centar na projekciju filmova za učenike nižih i viših razreda. Što reći, nego svima poželjeti sretan Dan škole!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 6. 2015. 12:02

Uskrsni radovi

Na glavnom ulazu naše škole dočekali su nas veseli radovi učenika, članova Eko   i Likovne grupe, koji su sa svojim učiteljicama Ivanom Koren i Kristinom Maričić izradili šarene leptire, vesele pisanice, piliće i uskrsnog zeca. Time su najavili uskrsno slavlje te uljepšali hol škole.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 12:06

Solidarnost na djelu u OŠ Kneginec Gornji

OŠ Kneginec Gornji priključila se akciji skupljanja namirnica za socijalnu samoposlugu  ,,Kruh sv. Antuna“ za siromašne građane Varaždina i okolice. U vremenu od 16. do 20. ožujka 2015. prikupljale su se nepokvarljive namirnice (brašno, šećer, sol, ulje, tjestenina, konzerve, riža, slatkiši, trajno mlijeko i sl.) te higijenske potrepštine. Prikupljene su iznimno velike količine hrane i higijenskih  potrepština te su time učenici i djelatnici škole pokazali solidarnost i suosjećanje za ljude kojima je pomoć najpotrebnija. 

NOVINARSKA GRUPA  

Vidi: fotogalerija  

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 12:00

Prvo mjesto iz biologije

Dana 18. ožujka u OŠ Novi Marof održalo se Županijsko natjecanje iz biologije. Na natjecanju je sudjelovao i naš učenik Damjan Ivanjko (7. b)  s mentoricom prof. Kristinom Maričić. Natjecanje je održano u dvije kategorije: znanje i istraživački rad. Damjan je postigao izvrstan uspjeh zauzevši prvo mjesto u kategoriji znanja. Čestitamo!

NOVINARSKA GRUPA

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 11:36

Dan narcisa

U našoj školi obilježen je Dan narcisa. Iako je proljeće tek započelo, sakupljeno je mnogo narcisa u dobrotvorne svrhe. Naime, mnogi učenici i djelatnici škole odazvali su se plemenitoj akciji kako bi pomogli Udruzi žena oboljelih od bolesti dojke – Mammae klubu Varaždin. Učiteljica Alenka Vuk bila je voditeljica akcije. Sljedeći dan narcise su prodane i tako razveselile nečije srce, ali i pomogle Udruzi. Zahvaljujemo svima!

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 11:34

Dani hrvatskog jezika

Od 11. do 17. ožujka u našoj školi obilježili smo Dane hrvatskog jezika. Naime, odlukom Hrvatskog sabora Dani hrvatskog jezika svake se godine obilježavaju u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Deklaracija je objavljena 17. ožujka u časopisu Telegram. Tom Deklaracijom zahtijevala se jednakost i ravnopravnost hrvatskog književnog jezika. Na satovima hrvatskog jezika Dane hrvatskog jezika obilježili smo izradom i prezentacijom plakata s različitim temama: Povijest jezika, Vlastita imena, Narječja u filmu, Gramatika i pravopis u svakodnevnom životu. Ti satovi bili su nam izrazito zanimljivi te su nas podsjetili na važnost hrvatskog jezika i njegove pravilne uporabe u svakodnevnom životu.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 3. 2015. 11:20

NASILJE PREKO INTERNETA - CYBERBULLYNG

Dana 27. 2. 2015. u OŠ Kneginec Gornji za učenike petih razreda održalo se predavanje o internetskom nasilju. Predavanje je održalo dvoje policijskih djelatnika Policijske uprave varaždinske. Učenicima su objašnjavali kako se primjereno ponašati na internetu i društvenim mrežama kako ne bi došlo do internetskog nasilja. U utorak 3. ožujka predavanje pod istim naslovom održano je i za roditelje petih razreda te za učitelje. Roditeljima su dani uputci kako pomoću određenih programa spriječiti da dođe do neželjenog ponašanja na internetu. Istaknuto je da roditelji imaju odgovornost i obvezu kontrolirati ponašanje svoje djece na društvenim mrežama, tj. na internetu općenito.

Vidi: fotogalerija

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 9. 3. 2015. 12:21

Maškare

Na jedan dan našu školu preuzele su maškare. Bilo je tu vila, vilenjaka, vještica, princeza, kauboja, gusara, likova iz crtića te raznih znanih i neznanih junaka. Predvodnici maškara bili su niži razredi koji su sa svojim učiteljicama održali karnevalsku povorku, ples i igre te su tako na najbolji način proslavili fašnik, poklade iliti mesopust.

Slike maškara možete vidjeti u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:29

Valentinovo

Srčeka su zavladala i našom školom povodom Dana zaljubljenih – Valentinova. Na ulazu u školu postavljeno je predivno Drvo ljubavi koje je zajedno sa svojim učenicima izradila učiteljica likovne kulture – Ivana Koren. U školu su taj dan neki javno, a neki kriomice donijeli ružu, čokoladu, bombonijeru ili pak pismo kojim su iskazali ljubav dragoj osobi. Ipak, ljubav se ne mjeri poklonima, već onim što se nosi u srcu. Kao što je rekao Antoine de Saint-Exupéry: Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:25

Bili smo u Kutionici

Damjan Ivanjko, učenik 7. b razreda, i učiteljica Hrvatskog jezika Željka Gregur bili su gosti VTV Televizije u dječjoj emisiji Kutionica. Povod gostovanju bilo je Damjanovo sudjelovanje na Danima dječjeg kajkavskog stvaralaštva Dragutin Domjanić u Svetome Ivanu Zelini. Osim Damjanove poezije, teme razgovora s voditeljicom Leom Mrak bile su mnoge: škola, izvannastavne aktivnosti, školski list, hobiji, planovi za budućnost…

Emisiju u cijelosti možete pogledati na youtubeu: Kutionica, 15. siječnja 2015.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:20
» Arhiva naših vijesti    
 


Web stranice

 

Logo


Tražilica

DUZS

Državna uprava za zaštitu

            spašavanje


Kalendar
« Rujan 2019 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
Prikazani događaji


Korisni linkovi

Arhiva dokumenata
preskoči na navigaciju