preskoči na sadržaj
vijesti

Božićna priredba

Svečenim programom u četvrtak 22. prosinca obilježen je kraj prvoga polugodišta te dolazak Božića i zimskih praznika.

Učenici nižih i viših razreda naše škole izveli su niz točaka koje su sa svojim učiteljima i učiteljicama marljivo pripremali tjednima. Publika ih je na kraju nagradila velikim pljeskom. 

Svim želimo blagoslovljen i miran Božić te sretnu novu 2018. godinu!

Novinarska grupa

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 12. 2017. 10:50

Posjet Domu za starije i nemoćne

Učenici naše škole 20. prosinca 2017. godine posjetili su Dom za starije i nemoćne u Gornjem Knegincu te štičenicima poželjeli sretne i blagoslovljene blagdane.

Vidi: foto-galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 21. 12. 2017. 12:22

Općinsko natjecanje u odbojci

OŠ Kneginec Gornji bila je domaćin općinskog natjecanja u odbojci koje je održano 14.12.2017.godine.  Sudjelovale su ekipe iz OŠ Šemovec pod vodstvom Damira Popovića prof., OŠ Jalžabet pod vodstvom Ante Sudeca prof. i OŠ Kneginec Gornji pod vodstvom Emerika Večerića prof. i Jeftić Zorana prof..

Ekipe naše škole ostvarile su slijedeće rezultate:

Dječaci 2.mjesto
Djevojčice 2.mjesto
 
Vidi: foto-galerija
 
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 12. 2017. 11:07

DAN UNIVERZALNE SPORTSKE ŠKOLE

Dan Univerzalne sportske škole održao se u gradskoj sportskoj dvorani ARENA-VARAŽDIN 7. prosinca 2017. godine. Sudjelovalo je 900 učenika iz 36 škola Varaždinske županije. Svaka škola, pa tako i naša, uključena u provođenje programa, sudjelovala je s 10 učenika i 1 voditeljem. Događaj je organiziran  i osmišljen s ciljem promocije programa Univerzalne sportske škole, poticanja tjelesne aktivnosti učenika te bavljenja sportom.

Svaki učenik dobio je majicu, medalju i sendvič. Uistinu je bilo lijepo vidjeti kako se djeca igraju, zabavljaju i vježbaju prolazeći kroz postavljene zadatke. Najveće iznenađenje bio je tobogan na napuhavanje na kojem  je vrijeme svima prebrzo prošlo. Veliku pomoć u izvršavanju zadataka pružale su volonterke i volonteri. Plesnu koreografiju podučavali su plesači iz Udruge Eli pod vodstvom profesorice Verice Ozmec. Naučenu koreografiju su na kraju svi učenici zajedno otplesali i pri tome uistinu uživali.

Vidi: foto-galerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 12. 2017. 15:20

Uspješan početak rada Školske zadruge "Kneginja"

Kreativnost i zajedništvo

Uspješnom prvom prodajom svojih proizvoda, povodom blagdana svetog Nikole, predstavila nam je svoj rad Školska zadruga "Kneginja". Zadruga je osnovna početkom ove školske godine i već broji velik broj članova. Voditeljice su učiteljice Martina Marušić Goričanac i Larisa Klasić. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 14:09

Nikolinje u Osnovnoj školi Kneginec Gornji

Dobro nam došao, sveti Nikola

Sveti Nikola i ove je  godine darivao kneginečke mališane u Školsko-športskoj dvorani Osnovne škole Kneginec Gornji. Povodom njegovog dolaska u školi je održan prigodni program u kojem su sudjelovali učenici naše škole i polaznici Dječjeg vrtića Bubamara.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 13:17

Predavanje djelatnika Policijske uprave Varaždin

Petarde nisu igračke

Učenici osmih razreda 15. studenoga slušali su predavanje djelatnika Policijske uprave Varaždin o opasnostima pirotehničkih sredstava i oružja. Cilj predavanja bio je osvijestiti učenike o posljedicama do kojih može nepravilnim korištenjem pirotehničkih sredstava te što učiniti naiđu li slučajno na oružje. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 12. 2017. 12:04

Božićna prodaja Vijest ima dokument u privitku

 

Pozivamo vas u srijedu,

6. prosinca 2017., od 15:30 sati u našu školu gdje možete pogledati što su naši kreativni učenici izradili prigodom predstojećih blagdana. Po promotivnim cijenama moći ćete kupiti prigodne ukrase, poklone i čestitke te na taj način podržati rad naših učenika i rad novoosnovane školske zadruge „Kneginja“.

Očekujemo vas kod ulaza u školsku dvoranu!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2017. 09:40

Trenska nastava osmaša u Vukovaru

Nikada nećemo zaboraviti Vukovar

Učenici osmih razreda bili su na dvodnevnoj terenskoj nastavi u Vukovaru od 10. do 11. studenoga 2017. godine. Putovali su zajedno sa svojim razrednicima; Marinom Košćak, Alenkom Vuk i Josipom Levatićem. Glavni cilj putovanja bio je jasno prikazati učenicima što se događalo za vrijeme Domovinskog rata i kakve je posljedice rat ostavio na cijelu Hrvatsku.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 11. 2017. 15:21

Produženi boravak u OŠ Kneginec Gornji

Učimo kroz igru i rad

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji i ove školske godine organiziran je produženi boravak za učenike nižih razreda. Voditeljica je učiteljica Martina Boltižar. 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 11. 2017. 16:26

Dani kruha

Dani kruha u PŠ Lužan  

         U  Područnoj školi  Lužan i ove smo godine, u razdoblju od 16. do 19. listopada, raznim aktivnostima obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Izložbom jesenskih plodova, pjesmom, plesom, igrom, prigodnim tekstovima i matematičkim zadacima, podsjetili smo se kako trebamo biti zahvalni na hrani i plodovima koje nam zemlja daruje.

         Poseban interes i aktivnost, a i zavidnu vještinu, neki su pokazali u zajedničkom pravljenju pekarskih proizvoda. Učenici prvog i četvrtog razreda izrađivali su i pekli peciva od dizanog tijesta i jabučni kolač. Treći razred okušao se u pravljenju pogačica sa sirom. Uz  obilježavanje  Dana  jabuka,  učenici drugog razreda odlučili su pripremiti ukusnu voćnu salatu. Degustacija spremljenih proizvoda izazvala je kod učenika poseban doživljaj i ispunila ih osjećajem ponosa. Zamolili su recepte pripremanih slastica kako bi ih mogli pripremati i kod kuće.

Vidi: fotogalerija     

         Učiteljice Bojana Magić, Danijela Novosel – Turković i Tatjana Borak

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 7. 11. 2017. 11:27

Mjesec hrvatske knjige

Obilježili smo Mjesec hrvatske knjige

U znaku enciklopedistike

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija koja više od dva desetljeća uspješno promiče knjigu i čitanje, održava se svake godine od 15. listopada do 15. studenoga. Ovogodišnja manifestacija posvećena je enciklopedistici, a provodi se pod geslom: Sve na jednom mjestu. 

U suradnji knjižničarke Sanje Težak i voditeljice literarne grupe, učiteljice Tamare Hojnik, učenici naše škole izrađivali su u četvrtak, 2.11., u knjižnici  straničnike na temu čitanja te osmišljavali i izrađivali naslovnice enciklopedija. Članovi literarne grupe viših razreda, te po nekoliko učenika iz svakog razreda od petog do osmog razreda u veselom i kreativnom ozračju uživali su u radu uz vodstvo učiteljica te vam poručuju :"Čitajte kako biste živjeli!"

Zavirite u fotogaleriju.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 11. 2017. 12:30

Projekt Šafran

Šafrani za toleranciju i poštovanje

Osnovna škola Kneginec Gornji već sedmu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom Projektu Šafran (The Crocus Project) Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu.

Projekt  upoznaje mlade ljude s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti.. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranje cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.

Projekt je besplatan. Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu  u suradnji sa Spomen područjem Jasenovac opskrbljuje škole lukovicama žutog šafrana koje se ujesen sade u znak sjećanja na milijun i pol židovske djece i tisuće druge djece koja su umrla u Holokaustu.

 Žuti cvjetovi podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače, otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust (27. siječnja).

  Učenici 8.a,b,c razreda sadili su lukovice šafrana u školskom cvjetnjaku u listopadu 2017.

Fotografije pogledajte u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 10. 2017. 10:56

Učenici u Andrijinoj kuli

Učenici 6. i 7. razreda Osnovne škole Kneginec Gornji sa učiteljicama L. Klasić i M. Goričanac u sklopu izvannastavne aktivnosti (Čuvari kulturne baštine) posjetili su i istražili Andrjiu kulu, te ušli u nju. Kula se nalazi u blizini crkve sv. Marije Magdalene i župnog dvora.  Andrija je boravio u kuli koja je otprilike 7. st kasnije postala simbol Kneginca. Kralj Emerik je dao uhvatiti i zatvoriti Andriju u Kneginec. Da mu znatno ublaže tamnovanje, Varaždinci su ga dvorli i gostili. Nakon što je Andrija postao kralj, da se Varaždincma oduži za gostoprimstvo , Varaždinu je dao povelju slobodnog kraljevskog grada. Dokument se čuva u Arhivu grada Varaždina. U tom dokumentu se prvi puta spomnje Kneginec. Zato se kula zove Andrjina kula tj. Kula Kehne.

 Želja nam je da se više ljudi zainteresira za povijest Kneginca, da primijete i  simbol općine, Kulu Kehne.

Mi smo se iskušali u izrađivanju makete Andrijine kule. Evo i rezultata (vidi u foto-galeriji).

Ana Novotni  6.a

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 31. 10. 2017. 10:50

Terenska nastava u Varaždinu

Varaždin - grad kulture i duhovnosti

U utorak 17.10.2017. godine učenici šestih razreda Osnovne škole Kneginec posjetili su Varaždin. Povod posjeta bila je terenska nastava tijekom koje su ih vodile vjeroučiteljice, Marina Košćak i Maja Bobek Ivanjko, te učiteljica povijesti, Larisa Klasić.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 10. 2017. 12:58

OBAVIJEST

Obavještavamo vas da će do kraja studenog trajati završni radovi na pristupnim cestama prema školi. Molimo roditelje koji dovoze djecu u školu da ne koriste pristupnu cestu (od Topličke prema školi), nego Knegingradsku (ulaz kod crkve).

Isto tako djecu stalno podsjećati da budu oprezni pri dolasku u školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 10. 2017. 12:42

"mali KAJ v Zelini" 37. Smotra dječjega kajkavskoga pjesništva "Dragutin Domjanić" - Sveti Ivan Zelina 2017.

Pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Ministarstva znanosti i obrazovanja ove subote, 21. listopada održala se 37. po redu Smotra dječjeg kajkavskog stvaralaštva "Dragutin Domjanić".

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 10. 2017. 22:49

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

"Jednom davno jedno je zrno zaželjelo postati kruh"

U četvrtak 19. listopada 2017. godine učenici Osnovne škole Kneginec Gornji obilježili su Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Učenici su od početka tjedna u školu donosili svježe pekarske proizvode, peciva i kolače koje su ispekle njihove marljive majke, bake, susjede. Bogati stol, prepun krušnih proizvoda te ukrašen voćem, sjemenjem, gljivama, bio je u centru pažnje svih učenika.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 10. 2017. 15:33

Osnovna Škola Kneginec Gornji na Festivalu u Zlataru

46. Festival dječje kajkavske popevke, Zlatar 2017.

Nedjeljnim Festivalom dječje kajkavske popevke održanim u  Sportskoj dvorani OŠ Ante Kovačića u Zlataru, završili su 48. Dani kajkavske riječi. Izvedeno je 19 novih kajkavskih popevki skladanih na tekstove učenika osnovnih škola kajkavskoga govornog područja. Uz suverenu pratnju Tamburaškog orkestra Hrvatske radiotelevizije pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda, mladi su pjevači u narodnim nošnjama svoga kraja ponovno oduševili brojnu publiku.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 10. 2017. 16:03

Osnovna Škola Kneginec Gornji na "Malom kaju" u Krapini

32. dječji festival „Kaj u riječi, pjesmi, slici i plesu“

Tradicionalna i ujedno  najznačajnija manifestacija kajkavskoga govornog područja, Tjedan kajkavske kulture u Krapini, i ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde  Grabar Kitarović, Ministarstva kulture RH, Grada Krapine i Krapinsko-zagorske županije.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Josip Levatić  datum: 17. 10. 2017. 15:49

Odluka o utvrđivanju kriterija za određivanje ciljne skupine za prijavu na otvoreni poziv na dostavu projektnog prijedloga "Osiguranje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva" (školska godina 2017./2018.) Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 20. 9. 2017. 17:32

Svečano i veselo započela nova školska godina

  Uz podršku županijskih i općinskih čelnika svečano započela nova školska godina. 

Radujemo se zajedničkim projektima i daljnjoj suradnji

Svakoga dana zbog prijateljstva

ljudima treba poželjeti nešto lijepo.

Darovati osmijeh,

cvijeće i blage riječi.

Treba im pomoći

da se približe sreći. …“

 Ovim stihovima Mladena Kušeca  svečanim i prigodnim programom danas je u našoj školi započela nova školska godina. Najvažniji gosti bili su naši budući, sada već sadašnji učenici- đaci prvaci. Samo zbog njih okupio se velik broj roditelja, starijih učenika, djelatnici škole te čelnici Varaždinske županije i Općine Gornji Kneginec.

Kao što je domaćin, ravnatelj profesor Miljenko Rožmarić, istaknuo osnovni prioritet su naši učenici na svim razinama odgojno- obrazovnog procesa. Počašćeni smo što smo u nove školske izazove zakoračili uz potporu županijskih i općinskih  predstavnika: zamjenika župana gospodina Tomislava Paljaka, pročelnika Upravnog odbora za prosvjetu, kulturu i sport gospodina Miroslava Huđeka, načelnika općine Gornji Kneginec gospodina Gorana Kaniškog te njegovog zamjenika gospodina Roberta Đuranca.

Prigodni program koji su vodile su učenice Anamaria Cmrečak i  Dalia Čavlek uz vodstvo učiteljica hrvatskoga jezika Ivane Trogrlić i Tamare Hojnik, započeo je svečanim tonovima hrvatske himne u izvedbi Ane Novotni uz glazbenu pratnju profesora Josipa Levatića. Učenici bivših četvrtih razreda uz svoje učiteljice Jasminku Cvrkalj i Jasenku Banec pripremili su zanimljive točke, a s bivšim 1. b razredom i učiteljicom Lidijom Novosel ponovili smo cijelu abecedu, želju da svud ljubav sja zaželio je župni zbor Runolist uz vodstvo vjeroučiteljice Maje Bobek Ivanjko.

U pozdravnom govoru zamjenik župana Tomislav Paljak zaželio je dobrodošlicu đacima prvacima te im je na kraju programa  pomogao odjenuti reflektirajuće prometne prsluke koji su obavezan dio opreme svakog prvašića. Načelnik Goran Kaniški u ime Općine, darovao je prvašiće prigodnim slikovnicama.

Najvažniji trenutak bio je kada su učiteljice Jasminka Cvrkalj i Jasenka Banec prozvale i pozdravile svoje učenike te nakon toga nastavile prvi sat, sat razrednika u svojim učionicama sa svojim prvašićima, ali ovaj put i u društvu njihovih roditelja. U ime novih učiteljica đaka prvaka prigodne i motivirajuće riječi rekla je učiteljica Jasminka Cvrkalj.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 4. 9. 2017. 13:01

Nastava u školskoj godini 2017./2018.

Nastava u školskoj godini 2017./18. počinje u ponedjeljak, 4. rujna 2017. po sljedećem rasporedu:

  • II. - VII. razred u 8 sati
  • I. razred u 8,30 sati

U školu treba donijeti školske torbe u koje će učenici staviti udžbenike.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 8. 2017. 12:37

JAVNI POZIV - vanjskim pružateljima usluga čišćenja i održavanja zgrada Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 28. 6. 2017. 10:37

Obavijest

Podjela svjedodžbi na kraju nastavne godine 2016./2017.

Podjela svjedodžbi za učenike od 1. do 7. razreda bit će 3. srpnja 2017. u 9,00 sati.

Svečana podjela za učenike osmih razreda održat će se 11. srpnja 2017. u 9,00 sati.

Učenici osmih razreda obvezni su doći s roditeljima zbog potpisivanja prijavnica za srednje škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 6. 2017. 15:04

Obavijest

Raspored dopunskoga rada u školskoj godini 2016./2017.

MATEMATIKA - učiteljica Danijela Horvatić

ponedjeljak - 19.6. 2017. u 8,00

utorak - 20.6.2017. u 8,00

petak - 23.06.2017. u 8,00

ponedjeljak - 26.6.2017. u 8,00

utorak - 27.6.2017. u 8,00

 

MATEMATIKA - učiteljica Ivančica Fiolić

srijeda - 21.6.2017. u 8,00

petak - 23.6.2017. u 8,00

ponedjeljak - 26.6.2017. u 8,00

utorak - 27.6.2017. u 8,00

srijeda - 28.6.2017. u 8,00

četvrtak -29.6.2017. u 8,00

 

FIZIKA - učiteljica Silvana Čubrić

srijeda - 21.6.2017. u 9,45

petak - 23.6.2017. u 9,45

ponedjeljak - 26.6.2017. u 9,45

utorak - 27.6.2017. u 9,45

srijeda - 28.6.2017. u 9,45

četvrtak -29.6.2017. u 9,45

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 6. 2017. 14:37

Posjet budućih prvašića

Predškolci u školskim klupama

U utorak, 6. lipnja našu su školu, zajedno sa svojim tetama, posjetili budući prvašići - predškolci Dječjeg vrtića Bubamara.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 9. 6. 2017. 22:39

Naši mali umjetnici

"Dobrojutro more"

Učenici 1.b razreda naše škole sa svojim su likovnim radovima sudjelovali na međunarodnom  likovno-literarnom natječaju „Josip Pupačić i ja“ koji organizira Osnovna škole Josip Pupačić – Omiš.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 6. 2017. 22:17

Proslava Dana škole

Svečanost pjesme, plesa i glume

Povodom Dana škole u četvrtak, 25. svibnja 2017. godine u našoj školskoj dvorani održana je priredba sa šarolikim programom. Pjesmom, plesom, glumom i kazivanjem poezije uveličali smo taj veoma poseban dan.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 30. 5. 2017. 21:33

Terenska nastava petaša i šestaša

Pula – Brijuni, izlet za pamćenje

U petak, 19. svibnja 2017. učenici petih i šestih razreda naše škole zajedno su sa svojim razrednicima sudjelovali u terenskoj nastavi te posjetili našu ljepoticu Istru, a glavno odredište bili su Pula i Brijuni.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 5. 2017. 15:48

Terenska nastava učenika sedmih razreda

Posjet Jaccominijevom aromavrtu

U sklopu Tjedna botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki, učenici sedmih razreda naše škole zajedno su sa svojom učiteljicom Kristinom Maričić sudjelovali na terenskoj nastavi iz Biologije te posjetili prekrasnu botaničku zbirku aromatičnog bilja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 5. 2017. 14:35

Završni jednodnevni izlet osmih razreda Vijest ima dokument u privitku

MC Nikola Tesla - Smiljan

Ponovili gradivo i uživali u ljepoti kraljice Like

 

 Učenici osmih razreda zajedno sa svojim razrednicima Tamarom Hojnik, Tatjanom Grđan i Zoranom Jeftićem na zanimljiv su način proveli dan u Lici. Dvanaestog dana svibnja u ranim jutarnjim satima krenuli su u smjeru Like do Smiljana, rodnog mjesta Nikole Tesle. Posjetili su i razgledali Memorijalni centar Nikola Tesla uz stručno vodstvo. Na zanimljiv su način ponovili  i praktično izveli dio nastavnih sadržaja iz područja fizike. Nakon toga uživali su u ljepoti i svježini ličke šume i blagodatima planinske klime na prostoru  Pustolovno- izletničkog centra Rizvan City u blizini Gospića. Uz stručno vodstvo okušali su se na poligonima adrenalinskog parka, spuštali se niz  "zip line", penjali na umjetnu stijenu, igrali veliki ljudski nogomet, naučili rukovati  lukom i strijelom, neki su se ljuljali na divovskoj ljuljački, a neki su zaigrali "paint ball". Pomalo umorni, ali bogatiji za mnoga iskustva, u popodnevnim satima, krenuli su u smjeru drage nam Varaždinske županije.

  

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 5. 2017. 10:28

Posjet Minimundusu

Put oko svijeta u jednome danu

Učenici šestih razreda, polaznici jezične grupe Deutschko i izborne nastave njemačkog jezika, 6. svibnja 2017. bili su na terenskoj nastavi s učiteljicom Alenkom Vuk u Minimundusu - parku minijaturnih građevina u Klagenfurtu u Republici Austriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 5. 2017. 20:53

Državno natjecanje iz kemije

Naš kemičar Jurica

Najbolji kemičari iz cijele Republike Hrvatske boravili su u Sv. Martinu na Muri na 26. državnom natjecanju iz kemije. Jurica Radović, učenik 8.b razreda zahvaljujući svojem trudu, znanju, zalaganju i marljivosti te mentorici Silvani Čubrić plasirao se na državno natjecanje iz kemije.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 5. 2017. 20:48

Posjet učenika Operi HNK u Zagrebu

Učenici uživali u operi Nikola Šubić Zrinski

        Nepunu godinu dana nakon 450-te obljetnice povijesne Bitke kod Sigeta i junačke borbe hrvatskih vojnika na čelu s banom Nikolom Šubićem Zrinskim, učenici OŠ Kneginec Gornji imali su priliku uživo pratiti operu Nikola Šubić Zrinski, kapitalno djelo hrvatskoga opernog stvaralaštva.

        Dana 25.4.2017. godine, 150 učenika u pratnji desetak učitelja autobusima je krenulo put Zagreba, u Operu Hrvatskoga narodnog kazališta, kako bi uživo pratili operu Nikola Šubić Zrinski, hrvatskog skladatelja Ivana pl. Zajca. Već nakon odsviranih taktova uvertire, koju je pod suverenim dirigiranjem mladog maestra Ivana Josipa Skendera izveo orkestar Opere HNK, osjetilo se oduševljenje mladih ljubitelja ozbiljne glazbe. Burnim su pljeskom, naviknutim automatizmom, popratili završetak predigre. Puna dva i pol sata glazbe, napete radnje isprepletene scenama borbe, ljubavi, tuge i nadasve naglašenim domoljubljem, učenici su istinski uživali u dočaravanju posljednjih trenutaka života bana Zrinskog, njegove obitelji i vojske u junačkom gradu Sigetu. U finalu, neki su se odvažili i otpjevati završni zbor U boj, u boj.

        Usprkos tragičnom završetku, pljesak koji se nakon spuštanja zastora prolomio gledalištem i trajao nekoliko minuta, izrazito dinamički prateći pojedinačne izlaske solista, zboraša, baletnih plesača i, naravno, dirigenta, bio je stvarni dokaz velikog oduševljenja učenika.

        Za kraj, zahvaljujući izrazitoj ljubaznosti i srdačnosti maestra Skendera, učenice Dalia Čavlek, Anamarija Cmrečak i Dorotea Perši u pratnji učiteljica hrvatskog jezika Ivane Trogrlić i Nikoline Cikač te učitelja glazbene kulture Josipa Levatića, vrlo su profesionalno s njim obavile intervju, a zatim ih je maestro  sve zajedno poveo na kratku šetnju kroz kazalište.

        Ovim su oblikom terenske nastave realizirani mnogi odgojno-obrazovni zadaci, ciljevi i ishodi u korelaciji nekoliko nastavnih predmeta, pa sa sigurnošću možemo ustvrditi da je realizacija posjeta Operi malen, ali izrazito važan korak ka novoj kurikularnoj reformi školstva.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 4. 2017. 11:11

Festival matematike

Najmlađi, a najbolji

Varaždinska županija i Centar izvrsnosti iz matematike Varaždinske županije u suradnji sa županijskim stručnim vijećima učitelja/nastavnika matematike osnovnih i srednjih škola i ove je godine organizirala 3. festival matematike Varaždinske županije. Festival se održao u petak, 21. travnja 2017. godine u Gospodarskoj školi Varaždin.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 4. 2017. 16:32

Uspjeh na Međunarodnom likovnom natječaju

Tamo gdje je dom

Vida Kolednjak, učenica je 1.b razreda naše škole. Uz mentorstvo svoje učiteljice Lidije Novosel sudjelovala je na likovnom natječaju djece hrvatskih iseljenika širom svijeta Iserlohn – Neu – Isenburg – Zadar 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 4. 2017. 16:04

Terenska nastava iz prirode

Mozdernjak - voda III. klase 

Krajem ožujka, za učenike šestih razreda, održana je terenska nastava iz prirode. Tom prigodom uputili su se na potok Mozdernjak koji se nalazi u blizini škole.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 4. 2017. 14:37

Gostovali u Kutionici

Televizijske zvijezde

Učenici naše škole Gabriel Novotny (3.a) i Vito Crleni (5.a) zajedno su sa svojom mentoricom, učiteljicom englesnoga jezika, Jasnom Žimbrek gostovali u Kutionici.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 4. 2017. 17:35

Mladi talenti

English all around….

S ponosom vam možemo reći nešto o učenicima koji su predstavljali našu školu 25. i 26. ožujka 2017. godine na festivalu English all around – Celebrating passion for English  u Zagrebu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 4. 2017. 09:12

Najava

Državno natjecanje iz kemije

Učenik 8. b razreda Jurica Radović drugu je godinu zaredom sudjelovao na Županijskome natjecanju iz kemije te se ponovo plasirao na Državno natjecanje.  Državno će se natjecanje, od 25. travnja do 28. travnja 2017., održati u OŠ Sveti Martin na Muri. Čestitamo Jurici i njegovoj mentorici učiteljici Silvani Čubrić te im želimo puno sreće na Državnom natjecanju.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 4. 2017. 18:38

Dan narcisa

Cvijetom narcisa protiv raka dojke

Naša se škola i ove godine uključila u humanitarnu akciju Mammae kluba Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku. Dan uoči Dana narcisa, u petak, 24. ožujka u školi je provedena humanitarna akcija sakupljanja narcisa.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 18:33

Svjetski Dan Osoba S Down sindromom

Dan šarenih čarapa

Svake se godine 21. ožujka obilježava Svjetski dan osoba s Down sindromom. Taj je datum odabran kako bi simbolički označio potrostručenje (trisomiju) na 21. kromosomu koju imaju osobe oboljele od ovog sindroma.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 18:02

Edukacija za osmaše

Naši heroji o Domovinskome ratu

U utorak, 21. ožujka 2017. godine, u sklopu nastave Povijesti, našu su školu posjetili bivši branitelji koji su sudjelovali u  Domovinskome ratu. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 3. 2017. 17:40

Književni susret

Oživjeli likovi iz igrokaza

U našoj je školi u petak, 10. ožujka gostovala književnica, lutkarica i glumica Jadranka Čunčić-Bandov. Učenicima razredne nastave matične i područne škole predstavila se lutkarskom kolaž-predstavom.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 22. 3. 2017. 17:27

Projekt "Šafran" (The Crocus Project)

Šafrani za toleranciju i poštovanje

Osnovna škola Kneginec Gornji već šestu godinu zaredom sudjeluje u međunarodnom Projektu Šafran (The Crocus Project) Irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu.

 
  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 3. 2017. 19:48

Pokladni utorak

Veseli fašnik

Ove je godine pokladni utorak bio 28. veljače i maskirani su učenici, ali i učiteljice, već zarana pokazali svoju kreativnost u maškaranju, a rado su pozirali za zajedničku fotografiju.                                                       

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 3. 2017. 15:42

Županijska smotra LiDraNo 2017.

   Radost literarnog stvaralaštva

Nakon uspješne Međuopćinske smotre LiDraNo 2017. naše su učenice sudjelovale na Županijskoj smotri. Domaćin Smotre bila je Osnovna škola grofa Janka Draškovića Klenovnik, a okrugli stolovi za literarni i novinarski izraz održani su u utorak, 14. veljače 2017.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 3. 2017. 17:04

Izložba i predavanje o rudarstvu i geologiji Vijest ima dokument u privitku

Od zemlje do Zemlje

S ciljem popularizacije geologije i rudarstva u našoj se školi u utorak, 31. siječnja 2017. održala izložba pod nazivom „Od zemlje do Zemlje“.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 2. 2017. 08:37

Međuopćinska smotra LiDraNo 2017.

Uspješni LiDraNovci

Učenici naše škole sudjelovali su na Međuopćinskoj smotri literarnog, dramsko-scenskog i novinarskog stvaralaštva LiDraNo 2017. Smotra za područje Jugoistok održana je u petak, 27. siječnja u OŠ „Petar Zrinski“ Jalžabet.

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 17. 2. 2017. 08:31

Božićna priredba

Naš Božić

Tradicionalna božićna priredba u OŠ Kneginec Gornji održana je u četvrtak, 22. prosinca 2016. godine. Redom recitacija, pjesama, scenskih igara, plesom i mudrim mislima naši vrijedni učenici sa svojim učiteljicama i učiteljima na najbolji mogući način poželjeli su nam sretan Božić!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 12. 2016. 12:02

Grupa Deutschko

 

Pečemo božićne kolače

Grupa Deutschko na veseo i kreativan način završila je prvo polugodište. U zadnjem tjednu nastave izrađivali su i pekli božićne kolačiće, pjevali božićne pjesme i veselili se dolasku najradosnijeg blagdana u godini.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 12. 2016. 11:26

Bili smo kreativni

Izrađujemo božićne čestitke

 

Naša Novinarska grupa izrađivala je božićne čestitke kojima će razveseliti svoje najmilije. Pri tome smo uživali u kreativnom radu, druženju i predbožićnom raspoloženju.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 12. 2016. 23:07

Darujemo se

Prigodni pokloni

Podružnica Sindikata hrvatskih učitelja OŠ Kneginec Gornji ugodno je iznenadila svoje članove. Naime, u ovo predblagdansko vrijeme darovala ih je prigodnim poklonima – božićnom zvijezdom i ukusnim kolačićima. Poklone je podijelila predsjednica sindikata učiteljica Tamara Hojnik.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 12. 2016. 22:09

Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Varaždinske županije Vijest ima dokument u privitku

Vjeroučitelji Varaždinske županije

 

Domaćini Stručnog vijeća vjeroučitelja 

 

Dana 24. studenog 2016. u Osnovnoj školi Kneginec Gornji održano je Županijsko stručno vijeće vjeroučitelja Varaždinske županije. Voditeljica Županijskog vijeća vjeroučitelja Varaždinske županije je vjeroučiteljica naše škole Marina Košćak.  Stručno vijeće započelo je uvodnom prezentacijskom molitvom Dekaloga pape Ivana XXIII., nakon kojega je uslijedila uvodna riječ predstojnika Katehetskog ureda svećenika mag. Damijana Korena. Prvo predavanje na temu Prosocijalno ponašanje kao trajni odgoj savjesti kroz dekaloški pogled održala je Maja Bobek Ivanjko, dipl. kateheta (OŠ Kneginec Gornji) koja je razložila odnos prosocijalnog ponašanja u konkretnom životu i utjecaj prosocijalnosti i Dekaloga u odnosu nastavnika prema učeniku, nastavnika prema nastavniku, čovjeka prema drugom čovjeku. Prosocijalno ponašanje je vid moralnog nastupa koji uključuje društveno poželjna ponašanja poput dijeljenja s drugima, pomaganja i suradnje, solidarnost, supsidijarnost. Drugo predavanje je održano na temu: Međupredmetna i unutarpredmetna korelacija u učioničkoj i izvanučioničkoj nastavi. Predavač je bila Lidija Vukalović, dipl. učitelj, učitelj mentor (OŠ Novi Marof, PŠ Remetinec), kroz čije su predavanje i konkretno praksu vjeroučitelji dobili širu sliku kako učitelj razredne nastave na kvalitetan način uključuje teološke sadržaje u svoje nastavno područje te na taj način dodatno potiče i razvija duhovnu dimenziju učenika u svom nastavnom procesu. Nakon kratke stanke, uslijedilo je i treće predavanje na temu: Prezentacija projekta; primjeri dobre prakse: Milosrđe u vjeronaučnoj nastavi, a predavači su bili: Ivana Peček (prof. defektologije -smjer rehabilitacija) i Tamara Habek (profesor filozofije i religijske kulture) iz Centra za odgoj i obrazovanje Tomislav Špoljar koje su upoznale vjeroučitelje s pedagoško-metodičkim načinom rada s djecom s poteškoćama u razvoju s osvrtom na temu Božanskog milosrđa. Naglasile su kako se dimenzija božanskog milosrđa konkretizira u svakodnevnom životu ne samo kroz Dekalog – deset riječi, nego i kroz aktivni primjer djela milosrđa na koje smo svi pozvani po samom sakramentu krštenja. Nakon predavanja uslijedile su kreativne radionice na temu: Prispodoba o dobrome ocu; Susret Isusa i grješnika Zakeja; Isus prema drugima – susreti mogu promijeniti – slijepi Bartimej. Kroz kreativne radionice osnovni cilj bio je poticanje i razvijanje stvaralačkog mišljenja i izražavanja. Ujedno su one bile i edukativne radionice budući da se kroz njih stječu znanja i vještine potrebne u radu s djecom s poteškoćama u razvoju.

Voditeljica ŽSV-a ISTOK: Marina Košćak, dipl. kateheta

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 12. 2016. 12:19

Uspjeh učenika prvog razreda u likovnom izražavanju

Najmlađi sudionik među najboljima

Rad učenika Osnovne škole Kneginec Gornji iz 1. b razreda, Roka Jovanovića, izabran je za izložbu najboljih ilustracija na 23. Hrvatskom dječjem festivalu u Zagrebu. Izložba je Homage Ivani Brlić Mažuranić, a posvećena je stotoj godišnjici izlaska knjige Priče iz davnine. Na metodičko-tematskom likovnom natječaju prema motivima knjige Priče iz davnine sudjelovali su učenici od prvog do osmog razreda. Uspjeh je time još veći jer se Roko sa svojim Regočem uspio plasirati među najbolje radove kao najmlađi sudionik natječaja. Roko je sa svojom učiteljicom Lidijom Novosel  pozvan na otvorenje izložbe koja je održana 27. studenog 2016. u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu te je prisustvovao Hrvatskom dječjem festivalu pod motom: STIH I NOTA, STO DIVOTA.

Lidija Novosel

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 12. 2016. 08:45

Osmaši u Vukovaru Vijest ima dokument u privitku

 

Grad – to ste vi!

Dio obilježavanja Dana sjećanja na Vukovar bila je i terenska nastava učenika osmih razreda u Vukovar. Osmaši su posjetili Vukovar 23. i 24. studenoga u sklopu projekta Posjet osmih razreda Vukovaru koji organiziraju Ministarstvo branitelja i Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar. Pratili su ih njihovi razrednici – Tamara Hojnik i Zoran Jeftić, te učitelji Željka Gregur i Josip Levatić. U sklopu dvodnevnog programa učenici su posjetili Muzej grada Vukovara, Muzej vučedolske kulture, Memorijalno groblje, Spomen dom – Ovčara, Trpinjsku cestu, Vukovarsku bolnicu. Slušali su predavanja o Domovinskome ratu, u vojarni su razgledali dio vojne opreme koju su koristili naši branitelji, pogledali su izložbu fotografija Lica rata. Na kraju su sudjelovali u Školi mira te se natjecali u kvizu znanja. U kvizu su nas predstavljali učenici Dorotea Medved (8.c) i Martin Ključarić (8.a). Osvojili su izvrsno drugo mjesto!

Poruka dvodnevnog druženja u Vukovaru može se sročiti u jednu rečenicu: Oprostiti, ali ne i zaboraviti! Ili kao što je rekao Siniša Glavašević: Morate iznova graditi. Prvo svoju prošlost, tražiti svoje korijenje, zatim svoju sadašnjost, a onda, ako vam ostane snage, uložite je u budućnost.

Željka Gregur

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2016. 15:05

Dan sjećanja na Vukovar Vijest ima dokument u privitku

Grad junaka

Učenici 5. a razreda na svečan su način obilježili Dan sjećanja na Vukovar. Prije 25 godina, točniji 18. studenoga 1991. Vukovar je pao. Sjećanje i poštovanje gradu Vukovaru učenici petog a razreda s razrednicom Željkom Gregur odali su čitanjem teksta Priča o gradu Siniše Glavaševića, paljenjem lampiona i oblikovanjem slova V. Kasnije su te lampione stavili u hol škole kraj plakata koji je posvećen gradu heroju – Vukovaru.

Novinarska grupa

Fotografije možete pogledati u fotogaleriji.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 12. 2016. 14:56

Dani kruha i Dani zahvalnosti za plodove zemlje

Kruh naš svagdašnji

Učenici i učitelji Osnovne škole Kneginec Gornji i ove su školske godine na zanimljiv, kreativan i poučan način obilježili Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. U razdoblju od 17. do 21. listopada učenici su sa svojim učiteljicama izrađivali i pekli kruh i krušne proizvode, peciva i tradicionalne kolače. S učenicima se razgovaralo na temu Od zrna do pogače, približila im se važnost blagovanja kruha i njegovanja narodnih običaja. Na satovima hrvatskog jezika pisani su literarni radovi pod naslovom Kruh. Napravljene su zanimljive izložbe plodova zavičaja, sjemenja, ljekovitog bilja, gljiva i starih sorata voća.

Svečani program s blagoslovom kruha održan je u petak 21. listopada. Učenici nižih razreda sa svojim su učiteljicama pripremili niz recitacija, igrokaza i pjesama kojima su obilježili svečanost programa. Voditeljica je bila vjeroučiteljica Maja Bobek Ivanjko. Viši razredi pripremili su recitacije i igrokaz Smisao kruha. Pripremila ih je vjeroučiteljica Marina Košćak te učiteljice hrvatskog jezika Željka Gregur i Tamara Hojnik. Svečani blagoslov s nekoliko prigodnih riječi udijelio je velečasni Jadranko Benjak.        

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:17

Produženi boravak u OŠ Kneginec Gornji

 

Uživanje u radu, učenju i igri

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji s radom je započeo produženi boravak za učenike nižih razreda.  Prvi radni dan bio je 17. listopada 2016. godine. Voditeljica produženog boravka je učiteljica Danijela Novosel-Turković. Produženi boravak započinje s radom u 11 sati te traje do 17 sati. Učenici su u knjižnici do ručka, a poslije ručka su u jednoj od učionica. Tamo pišu zadaću, igraju se i uče. Kasnije će se preseliti u prostorije posebno namijenjene za njihov rad. Ručak je u 13 sati. Uživaju u svojim obrocima. U financiranju ovog projekta većim dijelom sudjeluje Općina Gornji Kneginec, a ostatak potrebnih sredstava plaćaju roditelji. Voditeljica ističe da je zadovoljna s učenicima i načinom rada u produženom boravku. Nadamo se da će se broj učenika prisutnih u produženom boravku povećati!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:07

Projekt Mlijeko u školama

 

Prije nastave čaša mlijeka

Od mjeseca rujna 2016. godine u našoj školi provodi se projekt Mlijeko u školama koji organizira i financira Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta. Naime, svaki utorak učenici 1. – 4. razreda prije nastave dobivaju samostalni mliječni obrok, tj. čašu mlijeka. Cilj ovog projekta je ukazati učenicima na važnost svakodnevne konzumacije mlijeka zbog zdrave i uravnotežene prehrane. Nadamo se da će se projekt proširiti na učenike viših razreda.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 10. 2016. 12:05

Posjet Dječjem vrtiću Bubamara

                                   Obilježen Dječji tjedan


U sklopu Dječjeg tjedana koji se obilježava od 3. do 9. listopada, vjeroučenici grupe Božji dar i njihova vjeroučiteljica Maja Bobek Ivanjko posjetili su Dječji vrtić Bubamara. U susretu bila je prisutna predškolska grupa vrtića te njihove tete Branka, Suzana i Marija. Bilo je zaista lijepo promatrati vjeroučenike šestog razreda kako se sa svojim tetama prisjećaju vrtićkih trenutaka. Vjeroučiteljica je djeci ukratko prezentirala što radi jedan učitelj; na koji način ocjenjuje, postavlja pitanja ili odgovara na njih... Budući da se radi o vjerskom odgoju, predškolci su pokazali kako znaju moliti, pjevati te su opisali i neke likove iz Biblije. Znali su gdje je crkva, da u njoj djeluje svećenik... i još mnogo toga. Nakon zanimljivo provedenih trenutaka, tete su im zahvalile bombonima i divnim crtežom. Uslijedilo je fotografiranje, igranje na igralištu i povratak u školske klupe.

                                                                                            Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 21. 10. 2016. 08:54

Obavijest roditeljima

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 19. 10. 2016. 11:36

Obilježen Europski dan jezika

EUROPSKI DAN JEZIKA U NAŠOJ ŠKOLI

Obilježavanje Europskog dana jezika započelo je 26. rujna 2001. godine odlukom Europskog vijeća. Taj dan posebno obilježava grupa Deutschko koja priprema razne kvizove, izrađuje plakate, peče kolače i sl. Cilj obilježavanja Europskog dana jezika je jačanje svijesti o važnosti učenja jezika. Ove godine grupa Deutschko pekla je njemačke kolačiće paprenjake. Mmm… fino! Baš je slatko biti novinar!

Evo orginalnog recepta za paprenjake!

PFEFFERKUCHEN

75 dag Mehl

50 dag Butter

20  dag Zucker

1 Pck Backpulver

3 Eidotter

2 EL Kakao

1 Beutel Lebkuchengewürz

9 Minuten backen bei Temperatur  180°C.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 10. 2016. 12:41

Program za učenike prvog razreda

VESELI DOČEK PRVAŠIĆA

Kao i svake godine, prvog dana škole održala se priredba za prvašiće i njihove roditelje.

Priredbu su pripremili učenici 5. a, 5. b, i 2. a razreda   te njihove učiteljice: Lidija Novosel, Antonija Bobek i Kornelija Antolković. Priredba se održala 5. rujna 2016. godine u holu škole. Prvašići su bili oduševljeni izvedbom. Sve je bilo puno smijeha i veselja te su zadovoljni krenuli u prvi razred.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 26. 9. 2016. 12:19

45. FESTIVAL DJEČJE KAJKAVSKE POPEVKE, ZLATAR 2016

TENA KRAMAR I ANA NOVOTNY PREDSTAVILE OŠ KNEGINEC GORNJI
 

        U nedjelju, 25. rujna 2016. godine održan je u Zlataru 45. Festival dječje kajkavske popevke, kojim je ujedno i završila 47. manifestacija Dani kajkavske riječi, Zlatar. U organizaciji Pučkog otvorenog učilišta dr. Jurja Žerjavića, a uz visoko pokroviteljstvo Hrvatskog sabora, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Krapinsko-zagorske županije, Ministrastva znanosti, obrazovanja i sporta RH i Hrvatske radiotelevizije, Festival je bio kruna svih aktivnosti i događaja vezanih uz manifestaciju. Ove je godine  izvedeno 18 novih skladbi na kajkavskom dijalektu. S područja Varaždinske županije jedine predstavnice bile su Tena Kramar i Ana Novotny iz Osnovne škole Kneginec Gornji. Upečatljivim duetom za koji ih je pripremao i uvježbavao njihov mentor prof. Josip Levatić, izvele su pjesmu Licitar. Tekst pjesme napisala je Nika Jagečić iz OŠ Oroslavje, a glazbu su skladali učenici OŠ Kneginec Gornji i njihov mentor. Gotovo profesionalnom vokalnom izvedbom prožetom istinskim emocijama te apsolutnim pjevačkim umijećem, besprijekornom muzikalnošću i perfektnom suradnjom s Tamburaškim orkestrom HRT-a pod dirigentskom palicom Siniše Leopolda, Tena i Ana su oduševile čitavu publiku - roditelje, učenike, profesore i ljubitelje kajkavske popevke, a zauzvrat su nagrađene gromoglasnim pljeskom. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 9. 2016. 10:52

Nastava u školskoj godini 2016./17.

 

Nastava u školskoj godini 2016./17. počinje 5. rujna 2016. prema slijedećem rasporedu: 

- 2. - 8. razredi u 8,00 sati

- 1. razredi u 10,00 sati

Učenici moraju sa sobom donijeti školske torbe u koje će staviti dobivene udžbenike.

O rasporedu voznog reda učenici putnici biti će obaviješteni prvi dan nastave. 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 30. 8. 2016. 10:10

Volimo KAJ i Tina Ujevića Vijest ima dokument u privitku

Viktorija Šimunić s mentoricom Tamarom Hojnik

OŠ Kneginec Gornji –opet uspješni na međunarodnom Literarno- likovnom natječaju „ Tin i ja“

                                Volimo kaj i Tina Ujevića

 

  Pod pokroviteljstvom  Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta i Grada Vrgorca, Osnovna škola Vrgorac organizirala je 16. literarno-likovni natječaj "Tin i ja"  za učenike osnovnih škola Republike Hrvatske i škola u inozemstvu gdje se održava nastava na hrvatskom jeziku. Natječaj je trajao do svibnja, a rezultati su objavljeni potkraj nastavne godine.

Učenica sedmog  razreda OŠ Kneginec Gornji Viktorija Šimunić svojom dijalektalnom pjesmom Gruda zemle osvojila je drugo mjesto uz mentorstvo učiteljice Tamare Hojnik. Uz Viktoriju sudjelovali su i Elena Šestak te David Hozjan također učenici sedmog razreda.

Ovo nije prvi put da učenici OŠ Kneginec sudjeluju na ovom međunarodnom natječaju. I prije nekoliko godina pod istim mentorstvom učiteljice Tamare Hojnik, učenik Marin Medved također je sudjelovao i osvojio treće mjesto.

U izbor su se uzimale  samo teme koje su na bilo koji način  vezane uz djetinjstvo, odrastanje i stvaralaštvo velikog Augustina Tina Ujevića. Literarni radovi mogli su  biti pisani svim hrvatskim dijalektima i izričajima (kajkavskim i čakavskim dijalektom; ekavskim, ikavskim i jekavskim izričajem), a teme su, kao i dosadašnjih godina, naslovi Ujevićevih pjesama: Malena mjesta srca moga; Tamo, tamo da putujem; Gruda zemlje; Kolajna; S Tinom u …; Igračka vjetrova; Kolijevka; Planina zov; Kristalna kocka vedrine; Tajne osobe slične su tajnama mora; Čovjek je čudesno biće s korijenom i krilima; Kiša budi sve što u nama drijema; Ne boj se! Nisi sam; Svakidašnja jadikovka; Čarolija riječi.

Ljepota Ujevićevih pjesama i ove godine potakla je mnoge učenike Republike Hrvatske i izvan njezinih granica na literarno stvaranje te će, zasluženo, biti nagrađeni 5. srpnja ove godine na završnoj manifestaciji S Tinom u Vrgorcu na otoku Braču.

                                                                              Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 6. 7. 2016. 19:14

Dobrovoljno davanje krvi

Ja darujem krv, a ti?

U prostorijama Osnovne škole Kneginec Gornji Crveni križ Varaždinske županije organizirano je dobrovoljno davanje krvi za mještane općine Kneginec Gornji. Osim mještana, dobrovoljnom davanju krvi priključili su se učitelji i djelatnici škole. Bravo za njih!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 12:14

Učenici i profesori Glazbene škole Varaždin u našoj školi

Glazba je zvonka radost

Kako bi promovirali svoju školu, učenici i njihovi profesori iz Glazbene škole u Varaždinu posjetili su OŠ Kneginec Gornji. Učenici su izveli kratke skladbe na različitim instrumentima za učenike nižih razreda. Predstavili su neka od drvenih puhačkih glazbala: flautu, klarinet i saksofon, limena puhačka glazbala: trombon, malu i veliku tubu, glazbala s tipkama: klavir i harmoniku te solo pjevanje. Na kraju njihova nastupa učenicima su podijeljeni letci s informacijama o upisima u Glazbenu školu, a učenici su mogli zasvirati na pojedinim instrumentima.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 12:09

OŠ Kneginec Gornji opet pomaže

Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Učenici i djelatnici OŠ Kneginec Gornji ponovno su pokazali svoju solidarnost i spremnost pomaganju. Kroz cijelu školsku godinu sudjelovali su u humanitarnoj akciji pod nazivom Plastičnim čepovima do skupih lijekova kojom pomažu Udruzi oboljelima od leukemije i limfoma Hrvatske. Cilj projekta je da se od novca prikupljenog reciklažom skupljenih čepova sufinancira nabava skupih lijekova za liječenje članova Udruge oboljelih. Na kraju nastavne godine predstavnici Udruge preuzeli su oko 100 kg skupljenih plastičnih čepova te zahvalili na pomoći i suradnji. Sretni smo i ponosni što opet pomažemo!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 29. 6. 2016. 11:46

Podjela svjedodžbi - šk. god. 2015./16.

Podjela svjedodžbi za učenike 1. - 7. razreda bit će 1. srpnja 2016. g. u 9,00 sati.

Svečana podjela svjedodžbi za učenike 8. r. održat će se 7. srpnja 2016. g. u 10,00 sati.

Učenici osmih razreda obvezni su doći s roditeljima zbog potpisivanja potvrda.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 6. 2016. 11:35

Raspored dopunskog rada: šk. god. 2015./16.

Dopunski rad održat će se 15. - 29. lipnja 2016. godine prema sljedećem rasporedu:

KEMIJA (Čubrić S.)                      VII. razred            8,00 -   9,30 sati

                                                VIII. razred            9,30 - 11,00 sati

MATEMATIKA (Bregović N.)            V. razred             8,00 -  9,30 sati

MATEMATIKA (Fiolić I.)                 VI. razred             9,30 - 11,00 sati

NJEMAČKI JEZIK (Vuk A.)            VI. razred              8,00 -  9,30 sati

                                                   V. razred             9,30 - 11,00 sati

HRVATSKI JEZIK (Trogrlić I.)   V. - VI. razred          11,00 - 12,30 sati

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 6. 2016. 09:51

Završen projekt besplatne prehrane u školama naše Županije

Projektom „Unaprjeđenje kvalitete života djece iz socijalno ugroženih obitelji u školama Varaždinske županije“, koji je ostvaren u suradnji Varaždinske županije i Društva Crvenog križa Varaždinske županije, bio  je osiguran besplatan obrok učenicima iz socijalno ugroženih obitelji u 28 osnovnih škola s područja Županije. Ukupna vrijednost projekta bila je gotovo 600.000 kuna, a u pripremi projekta sudjelovala je i Agencija za razvoj Varaždinske županije.

Svrha ovog projekta  bila je djeci iz socijalno ugroženih obitelji osigurati redovitu i kvalitetnu prehranu tijekom boravka u školi, a s ciljem unapređenja kvalitete života te smanjenja rizika od siromaštva i socijalne isključenosti.

U Osnovnoj školi Kneginec Gornji  u projekt  je  bilo uključeno 24 učenika korisnika besplatne školske prehrane iz socijalno ugroženih obitelji tijekom  školske godine 2015./2016. te je time omogućena prehrana  za sve učenike škole.

Projekt je prihvaćen i pohvaljen od strane učenika i roditelja.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 15. 6. 2016. 09:52

Obilježili smo Dan škole

 

„Mamma Mia“

Svečanost obilježavanja Dana škole započela je hrvatskom himnom koju je izveo školski zbor. Naime, 25. svibnja svečanom priredbom proslavili smo još jedan Dan škole. Nakon zbora uslijedio je 1. a pjesmom i plesom Škola te 1. b plesnom točkom That man. Bastian Sačić iz 2. b izveo je recitaciju Bit ću dobar iz inata, a naš vrijedni školski zbor nižeg uzrasta otpjevao nam je pjesme Janko Raščupanko i Krijesnica. Kasnije je 2. a izveo ples Sedam mora, a predvodio ih je Gabriel Novotny. Ana Novotni iz 4. a nastupila je zanimljivom monodramom Julika. Nakon nje na pozornicu je stigao školski zbor višeg uzrasta pjesmom Cante senores cantores i 4. b plesnom točkom Samba Brasil. Tamburaški sastav OŠ Kneginec Gornji izveo je pjesmu Pjesma i ples, a Ana Novotni pjesmu Mamma Mia. Stigao je red i na ravnatelja koji je podijelio nagrade i zahvalnice učenicima koji su postigli odlične rezultate na natjecanjima i smotrama, ali i njihovim vrijednim nastavnicima. Nakon podjele nagrada sedmi razredi priredili su osmašima skupni recital Tvoja staza, a osmi su se oprostili od osnovne škole veselim pjesmama i plesom.

            NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:50

Kampanja za upis u srednju školu

 

Upisi su pred vratima

Osnovna škola Kneginec Gornji bila je škola – domaćin u Kampanji za upis u srednju školu gdje se predstavilo čak sedamnaest srednjih škola s područja Varaždinske županije. Uz OŠ Kneginec Gornji u kampanji su sudjelovale OŠ Jalžabet, OŠ Trnovec, OŠ Šemovec i OŠ Sveti Ilija. Svaka od srednjih škola predstavila se s najvažnijim informacijama koje bi učenicima mogle pomoći pri upisu u srednju školu. Objasnili su koji sve smjerovi i zanimanja postoje u određenoj školi, kakve su mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja te kakve rezultate postižu učenici. Nakon kampanje su učenici, ali i njihovi roditelji, mogli doći do predstavnika škole, raspitati se i saznati sve što ih zanima.  Iskreno se nadamo da će učenici upisati željenu srednju školu. Dragi osmaši, sretno!

                Lana Furlan, 8. b

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:44

Osmaši doživjeli Eru s onoga svijeta

Učenici osmih razreda OŠ Kneginec Gornji u HNK-u Zagreb

Najpoznatije djelo slavnog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca, komičnu operu Ero s onoga svijeta, u Hrvatskome narodnome kazalištu u Zagrebu, doživjeli su učenici osmih razreda Osnovne škole Kneginec Gornji koji su 18. travnja posjetili nacionalno kazalište. U prepunome kazalištu učenici su uživali u zamamnoj melodiji, skladnoj povezanosti dramskog i glazbenog izričaja, divnim vokalnim dionicama, bogatim kostimima i jednostavnoj, a zabavnoj priči o vragolastome mladiću koji izjavljuje da je došao s onoga svijeta, a sve s namjerom da osvoji srce voljene djevojke Đule. Libreto za operu napisao je Milan Begović, a njezina praizvedba bila je davne 1935. godine. Otada ne silazi s kazališnih dasaka te je osvojila mnoge pozornice, ne samo Hrvatske, nego i svijeta. Redatelj je Krešimir Dolenčić, a dirigent Nikša Bareza. Ulogu Ere odigrao je Miljenko Đuran, a ulogu njegove voljene Đule Tamara Felbinger. Iako je opera trajala tri sata, učenici su, vidno zadivljeni, velikim pljeskom nagradili sve izvođače. Da bi doživljaj bio još veći, Ero, tj. glavni glumac Miljenko Đuran, spustio se na Trg bana Josipa Jelačića i fotografirao se s iznenađenim učenicima i učiteljima. Organizator putovanja bio je učitelj glazbene kulture u OŠ Kneginec Gornji Josip Levatić. U pratnji su bile učiteljice Marina Košćak i Željka Gregur te učitelj Emerik Večerić.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:41

Naši učenici u Lisinskom

Učenici Osnovne škole Kneginec Gornji sudjelovali na koncertu Zagrebačke filharmonije

U petak, 8. travnja 2016. godine učenici viših razreda OŠ Kneginec Gornji posjetili su Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog u Zagrebu. U sklopu Tjedna glazbe za mlade, a u organizaciji Hrvatske glazbene mladeži, Zagrebačka je filharmonija održala koncert na temu hrvatske filmske glazbe pod nazivom Filmska glazba (100% hrvatsko). Pred prepunim auditorijem te uz profesionalno i edukativno osmišljen glazbeno-scenski program (stariji se ljubitelji glazbe sjećaju ciklusa Koncerti za mlade slavnog američkog skladatelja i dirigenta Leonarda Bernsteina), mladi su ljubitelji glazbe uživali u ulomcima iz filmova i serija Glembajevi, U registraturi, Tko pjeva zlo ne misli, Vlak u snijegu i mnogih drugih. Pod suverenim dirigentskim vodstvom maestra Dinka Appelta, zagrebački su filharmoničari svojoj najmlađoj i brojnoj publici pružili nezaboravan glazbeni doživljaj i užitak, a profesorima glazbe  primjer da u okviru aktualne Cjelovite kurikularne reforme odgoj za glazbu putem kvalitetno izvedene glazbe u najvećoj mjeri ima stručno-metodičkog i estetskog opravdanja.

Nadamo se da je ovaj koncert našim osnovnoškolcima ostavio nezaboravan glazbeni dojam, a ciklus Tjedan glazbe za mlade svim glazbenim pedagozima, koji su aktivno pratili barem jedan koncert, pružio vrlo s(p)retno rješenje za izvanučioničku nastavu u okviru predmeta glazbene kulture.

Pripremio: Josip Levatić, prof.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 2. 6. 2016. 10:34

Natjecanje iz kemije

Ako imaš cilj, uspjet ćeš!

U svakoj generaciji postoji netko vrlo nadaren. Kod sedmih razreda to je Jurica Radović. Odlazak na državno natjecanje iz kemije koje se održava od 18. od 21. travnja u Đurđevcu dokazuje kako se radom i upornošću sve može učiniti. Na školskom natjecanju bio je treći u županiji, a na županijskom drugi od ukupno dvadeset šest. Kako bi postigao takve rezultate, dnevno mora vježbati 3 - 4 sata. Svoje uobičajeno radno vrijeme sada mora produljiti vježbanjem pokusa za koje je rekao da su mu najdraži dio kemije. Ističe da mu toliko rada ne predstavlja nikakav problem. Za bavljenje kemijom inspirirao ga je Ilija Srpak, učenik drugog razreda varaždinske gimnazije i najmlađi hrvatski sudionik Međunarodne kemijske olimpijade 2015., na kojoj je osvojio brončanu medalju. Juričina učiteljica kemije Silvana Čubrić smatra da tako nadarenim učenicima nije dovoljna samo redovna, već i dodatna nastava. Kaže kako je lijepo raditi s nadarenim učenicima, naročito kada se vidi rezultat tog rada, što je slučaj s Juricom. Jurici i učiteljici Silvani čestitamo te želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!

                                                                          NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:42

Dan narcisa

Cvijet može značiti život

Naša škola i ove se godine uključila u humanitarnu akciju Mammae kluba Varaždin – Udruge žena oboljelih na dojku. Cilj ovogodišnje akcije Dana narcisa je promocija kupnje linearnog akceleratora za intraoperativnu radioterapiju. Njime se želi smanjiti smrtnost žena oboljelih od raka dojke. Dana 19. ožujka skupljali smo narcise koje smo predali učiteljici njemačkog jezika Alenki Vuk. Unatoč tome što je proljeće tek započelo, skupili smo ih izuzetno mnogo. Tko zna, možda baš naša narcisa nekome spasi život!

                                                                                       NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:39

Međunarodno matematičko natjecanje „Klokan bez granica“

Bez selekcije, eliminacije i finala

Bez selekcije, eliminacije i finala moto je matematičkog natjecanja pod nazivom „Klokan bez granica“. Međunarodni je to turnir koji se odvija svake godine u ožujku, istog dana, u isto vrijeme, u velikom broju zemalja svijeta, na svim kontinentima. Cilj natjecanja je popularizirati matematiku i omogućiti širenje osnovne matematičke kulture. Namjera je motivirati učenike da se bave matematikom izvan redovnih programa. Ove godine natjecanje je održano 17. ožujka, a naša mu se škola s oduševljenjem priključila.

Ukupno je sudjelovalo 96 učenika OŠ Kneginec Gornji koji su podijeljeni u pet skupina:

Pčelice (2. r.) – 14 učenika
Leptirići (3. r.) – 12 učenika
Ecolier (4. i 5. r.) - 22 učenika
Benjamin (6. i 7. r.) 23 učenika
Cadet (8. r.) 25 učenka.

Ispit se sastoji od 12 zadataka za Pčelice i Leptirić, a 24 za ostale.

Zadatci su raznovrsni i poredani od lakših prema težima. Za svaki je zadatak ponuđeno 5 odgovora od kojih je samo 1 ispravan.

Natjecanje financiraju učenici sami (simbolična cijena), dobivaju poklone, a najboljih 10% nagrade.

Evo nekih primjera zadataka. Da vas sad vidimo, matematičari!

Za Benjamine (6. i 7. r.):

U razredu je 30 učenika i svi sjede po dva u klupi. Svaki dječak sjedi s djevojčicom, ali samo polovina djevojčica sjedi s dječacima. Koliko je dječaka u razredu?

A)25          B)20          C)15          D)10          E)5

Za Cadete (8. r.):

Tom, Ted i Teo su trojci (rođeni svi u istom danu). Njihova braća blizanci su tri godine mlađi. Koji od navedenih brojeva može biti zbroj godina svih petero braće?

A)36          B)53          C)76          D)89         E)92

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:34

Socijalna samoposluga: Kruh svetog Antuna

Ponovno smo pomogli

Naša škola redovito podupire različite humanitarne akcije. Ove godine ponovno se priključila humanitarnoj akciji sakupljanja namirnica za Socijalnu samoposlugu Kruh svetog Antuna. Od 7. do 11. ožujka učenici i djelatnici škole prikupili su mnogo prehrambenih proizvoda i higijenskih potrepština koje će se putem organizacije podijeliti onima kojima je to najpotrebnije. Hvala svima!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 8. 4. 2016. 13:30

Korizmeno vrijeme

Korizmeno vrijeme

Neobičan križ

Grupa Božji dar i Pjevački zbor Runolist pod vodstvom vjeroučiteljice Maje Bobek Ivanjko razveselili su učenike nižih razreda izvedbom igrokaza Neobičan križ i pjesmom Ja želim biti kao Ti. U četvrtak i petak (25. i 26. veljače) pod velikim odmorom podsjetili su učenike na važnost križa općenito, a naročito u korizmeno vrijeme. Voditeljica programa bila je Dalia Čavlek.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:41

Predavanje: Prva pomoć

Predavanje: Prva pomoć

Kako pomoći

Kako pomoći osobi bez svijesti, kako prepoznati moždani i srčani udar te epileptični napad i što učiniti u takvim situacijama, naučili su učitelji naše škole na predavanju o prvoj pomoći koju je organizirao Crveni križ Varaždinske županije. Predavanje je održano 23. veljače 2016., a održao ga je dr. med. M. Kekin. Svi učitelji uspješno su položili tečaj iz Prve pomoći. Čestitamo!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:33

Zaklada za pomoć djeci VITA

Pomažemo Zakladi za pomoć djeci VITA

Zajedno stvaramo dječje osmijehe

U mjesecu ožujku Osnovna škola Kneginec Gornji dobila je zahvalnicu za donaciju Zakladi za pomoć djeci VITA te za prepoznavanje vrijednosti Zaklade i za buduću podršku i doprinos u promicanju ugleda Zaklade. Ponosni smo na našu Školu i veselimo se budućim humanitarnim akcijama!

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 13. 3. 2016. 11:14

Predavanje: Manipulacija medija

 

Kako se oduprijeti manipulaciji medija

Poznati socijalni pedagog g. Nebojša Buđanovac za djelatnike škole i članove Vijeća roditelja u četvrtak 11. veljače 2016. održao je zanimljivo predavanje pod naslovom Manipulacija medija. U svojem predavanju naša svakodnevna iskustva s medijima predočio je novom svjetlu. Na konkretnim primjerima pokazao je kako vješto mediji manipuliraju masama, a naročito djecom osnovnoškolskog uzrasta koja su u toj osjetljivoj dobi naročito podložna manipulaciji. Učiteljima i roditeljima dao je konkretne savjete kako pomoći djeci da postanu imuna na medijsku manipulaciju. Nakon predavanja razvila se zanimljiva rasprava.

Sljedeće predavanje održala je knjižničarka škole Sanja Težak koja je ukazala na važnost čitanja knjige, naročito tiskane. Istaknula je da učenici sve manje čitaju te da roditeljska sredina, a nakon toga škola, imaju najvažniji utjecaj na razvoj ljubavi prema čitanju i  čitalačkih vještina.

Na kraju nam je logopedinja Lucija Šipek iznijela primjere poteškoća koje se javljaju kod učenika, a vezane su uz prevelik broj sati koje učenici provode pred ekranima (televizija, internet, mobitel). Poručila je da se učenici moraju vratiti prirodnim oblicima kretanja, druženju s obitelji i prijateljima, čitanju knjiga, a smanjiti vrijeme provedeno pred ekranima bilo koje vrste.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 2. 2016. 08:23

Maškare u našoj školi

 

Veseli učenici u šarenim maskama

Učenici naše škole uskočili su i ove godine u vesele maske. Povodom maškara dana 9. 2. 2016. učenici nižih razreda na jedan školski sat zajedno sa svojim učiteljicama postali su vile, vilenjaci, prinčevi i princeze, superjunaci, spasitelji… Sve je stalo, a knjige su zaboravili - škola je za njih postala veliko igralište. Nažalost, već drugi sat učenici su se morali vratiti u školske klupe, a maske su vratili u svoje ormare. Od svega je ostalo samo sjećanje na dobru zabavu!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 24. 2. 2016. 08:19

Projekt „Nasilje na internetu – cyberbulling“

Kome smijemo davati osobne podatke?

Učenici šestih razreda slušali su nastavak predavanja o cyberbulingu. Prvi dio odslušan je u petome razredu. Predavanje je održala gđa Tatjana Novak iz Policijske uprave Varaždin dana 5.2.2016. Na predavanju se govorilo o opasnostima koje vrebaju na internetu, koliko je važna zaštita djece, ali i tko sve smije znati njihove osobne podatke. Učenici su ubrzo shvatili kako moraju paziti što rade, s kime stupaju u kontakt te kome smiju davati osobne podatke. Na kraju su ispunjavali anketu. Drugi sat izrađivali su plakat o onome što su prvi sat naučili. Zanimljiv i poučan plakat izložili su u glavnom holu škole kako bi svoje poruke o zaštiti na internetu prenijeli svim učenicima.

                                                                                                                          NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 16. 2. 2016. 19:32

Razlikovno – slikovni kneginečko – njemački – hrvatski rječnik

Grupa Deutschko izdala zanimljiv rječnik

Grupa Deutschko pod vodstvom učiteljice njemačkog jezika Alenke Vuk izdala je Razlikovno – slikovni kneginečko – njemački – hrvatski rječnik. Rječnik je osmislila i izradila učiteljica njemačkog jezika, a u skupljanju germanizama i izradi ilustracija pomagali su joj učenici koji polaze jezičnu radionicu Deutschko. Jezična radionica ima deset članova, učenika naše škole. Skupljali su se germanizmi koji se govore u kneginečkome kraju. Učenici su ispitivali starije žitelje naselja i zapisivali riječi. Učiteljica ih je naučila kako se riječi (germanizmi) pravilno izgovaraju i pišu na njemačkom i hrvatskom jeziku te su se izrađivale ilustracije vezane uz pojedine riječi. Cilj izrade rječnika je bolje razumijevanje germanizama koji se koriste u kneginečkome kraju te čuvanje nematerijalnog blaga našeg kraja.

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 19. 1. 2016. 13:54

Webinar o Cjelovitoj kurikularnoj reformi

Što donosi Cjelovita kurikularna reforma?

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje u suradnji s Ekspertnom radnom  skupinom za Cjelovitu kurikularnu reformu i CARNet-om 5. siječnja 2016. u svim osnovnim i srednjim školama Republike Hrvatske održano je predavanje pod naslovom Što donosi Cjelovita kurikularna reforma? Predavanje je bilo podijeljeno u tri tematska bloka: Kurikularni pristup: ciljevi i načela, Promjene koje donosi Cjelovita kurikularna reforma u osnovnim i srednjim školama i Predmeti u novom kurikulumu. Stručno usavršavanje održano je u obliku webinara, a predavanje  su održali članovi Ekspertne radne skupine za Cjelovitu kurikularnu reformu. Naša škola pridružila se webinaru te je upoznata s promjenama koje donosi nova kurikularna reforma.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

 

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 19. 1. 2016. 13:48

BOŽIĆ U SRCU

Božićna priredba u OŠ Kneginec Gornji nikoga nije ostavila ravnodušnim. U foto galeriji pogledajte ugođaj s priredbe jer kao i uvijek: Slika govori više od tisuću riječi!

Sretan Božić i novu godinu žele vam učenici i djelatnici škole!

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 12. 2015. 12:02

PRIREDBA SVETOG NIKOLE U OŠ KNEGINEC GORNJI

Sveti Nikola, dođi nam opet!

Dječji vrtić Bubamara svake godine tradicionalno obilježava blagdan Svetog Nikole, zaštitnika djece, mornara, ali i grada Varaždina. Povodom tog blagdana,  4. prosinaca u OŠ Kneginec Gornji održala se priredba u kojoj su, uz male Bubamarce, sudjelovali i učenici naše škole: Patricija Valent i Nensi Vugrinec kao voditeljice programa te učenici 5. razreda s točkom Doček svetog Nikole u šumi. Nakon svih tih zanimljivih izvedbi stigla je zvijezda večeri: sveti Nikola. Sva djeca i obožavani sveti Nikola otpjevali su nekoliko pjesama, a u međuvremenu stigao je i Krampus koji je odmah počeo plašiti djecu i ljutiti svetog Nikolu. Naposljetku je Krampus bio protjeran, a djeca su dobila darove.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 23. 12. 2015. 11:28

Vježba evakuacije

 

VATROGASCI SPAŠAVAJU ŠKOLU

Kako se ponašati kad dođe do požara, što napraviti i kamo ići? Trebamo li pozvati vatrogasce ili sami ugasiti požar? U takvim slučajevima trebaš biti snalažljiv, pametan i hrabar. Zbog toga je OŠ Kneginec Gornji napravila plan evakuacije kako bi zaštitila sve koji se tog trena nađu u školi i oko nje. U petak 27.11.2015. organizirana je probna evakuacija. Dogodio se iznenadni požar u školskoj kuhinji u kojem je bila ranjena kuharica. Učenici, ali i svi djelatnici škole, imali su nekoliko minuta da napuste školu. Za to vrijeme vatrogasci su se već pripremali kako bi ugasili požar. Dvojica vatrogasaca otišli su provjeriti ima li još koga u školi. Izvukli su čistačicu kojoj nasreću nije bilo ništa, a zatim su hrabro ugasili požar. Oduševljeni učenici tada su se vratili na nastavu i razgovarali o požrtvovnim vatrogascima koji su spasili njihovu školu. Možemo zaključiti da je evakuacija učenika i djelatnika škole uspješno obavljena!

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 3. 12. 2015. 12:02

Dan sjećanja na Vukovar

 

VUKOVARE, MISLIMO NA TEBE!

Prije dvadeset četiri godine grad Vukovar je pao. Svake godine, pa tako i ove, 18. studenoga sjećamo se Grada Heroja te neustrašivih i hrabrih branitelja koji su bili spremni izgubiti život zbog njega. U OŠ Kneginec Gornji učenici su sa svojim učiteljima i učiteljicama izrađivali plakate te slikokaze, gledali filmove i prisjećali se svih onih događaja koji su sravnali Vukovar sa zemljom. Na satu hrvatskog jezika učenici su čitali priče Siniše Glavaševića koji se za vrijeme rata nalazio u vukovarskoj bolnici. Vukovare, mislimo na tebe!

                                                                             NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:45

Mjesec hrvatske knjige

 

ONO SI ŠTO ČITAŠ

Svake godine u našoj školi obilježavamo Mjesec hrvatske knjige u razdoblju od 15. listopada do 15. studenog. Cilj Mjeseca je poticanje ljubavi prema knjizi i čitanju. Ovogodišnji moto glasi Ono si što čitaš, a tema je Međunarodna godina svjetlosti i tehnologije zasnovane na svjetlosti. Na satovima hrvatskog jezika učenici su čitanjem ulomaka iz svojih omiljenih knjiga, izradom plakata i slikokaza te prigodnim igrama obilježili Mjesec hrvatske knjige.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:43

Posjet vrtića PŠ Lužan

Povodom obilježavanja Svjetskog dana učitelja Područnu školu Lužan posjetila su djeca iz Dječjeg vrtića Bubamara (Podružnica Lužan Biškupečki). Tijekom posjeta sa zanimanjem su razgledali učionicu prvog i četvrtog razreda,  pregledavali osnovnoškolske knjige i pisanke te nakratko sjeli u školske klupe. Vođeni svojom odgojiteljicom, tetom Dragom Mikac, okušali su se i u nošenju školskih torbi. Naročito ih je interesiralo zanimanje učiteljice: kako se postaje učiteljica te kako izgleda jedan radni dan u razredu. Budući da neki od malih posjetitelja sljedeće jeseni kreću u naše školske klupe, nadamo se da im je ovaj posjet malo približio sliku školskog života te će im pomoći pri prelasku iz vrtića u školu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 27. 11. 2015. 12:23

Dani kruha u PŠ Lužan

Svake se godine iznova podsjećamo na važnost  plodova zemlje i zahvaljujemo na njima. Stoga smo u razdoblju od 19. do 23. listopada 2015. godine  u Područnoj školi Lužan obilježili Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Kroz mnoge smo aktivnosti  osvješćivali potrebu zahvalnosti  na svim darovima prirode koji se svakodnevno nalaze na našim stolovima.  Kroz pjesmu, ples, likovne aktivnosti, igrokaz i priču naučili smo puno o jesenskim plodovima kao i pripremi hrane te čuvanju namirnica.

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 12. 11. 2015. 11:28

Dani kruha

Blago danu koji počinje mirisima kruha

Povodom Dana kruha i Dana zahvalnosti za plodove zemlje u OŠ Kneginec Gornji 22.10.2015. održana je svečana priredba.

Učenici nižih razreda pod vodstvom svojih učiteljica pripremili su zanimljive točke. Priredba je započela nastupom zbora Runolist pjesmom Kruh na stolu. Nakon njih uslijedio je 1.a razred recitacijom Blago danu koji počinje mirisima kruha. Igrokaz Kako nastaje kruh izveo je 4.b razred, a 3.a i b izveli su pjesmu Pjesmom mlinskog kola te recitaciju Ponudi kruh. Zadnji je nastupio 4.a razred igrokazom Ostvareni san. Nakon svih zanimljivih nastupa svećenik Jadranko Benjak blagoslovio je učenike i učiteljice te ukusna peciva i jesenje plodove.

Program za učenike viših razreda vodili su učenici 8.b razreda; Marta Bobek i Damjan Ivanjko. Zanimljiv i poučan monolog izvela je učenica 8.a razreda Lucija Pintarić. Nakon toga svećenik Jadranko Benjak udijelio je blagoslov.

                                                                                   NOVINARSKA GRUPA

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 11. 2015. 13:07

Projekt Šafran Vijest ima dokument u privitku


Naša škola prijavila se  ponovno u Projekt Šafran koji je pokrenula Irska zaklada za obrazovanje o Holokaustu, a u  našoj  zemlji surađuje  s  javnom   ustanovom
Spomen područje Jasenovac. U ovaj projekt svake godine uključuju se škole iz cijelog svijeta.
Cilj projekta bio je upoznati mlade ljude s temom Holokausta i razvijati svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. Šafran cvate krajem siječnja ili početkom veljače , otprilike u vrijeme Međunarodnog dana sjećanja na Holokaust. Uključivanje djece u sadnju lukovica i promatranju cvijeća kako raste potiče kontinuirano učenje o važnosti tolerancije i poštovanja.
                                                                                                  Larisa Klasić

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 11. 2015. 11:34

POZIV NA AKCIJU

 Plastičnim čepovima do skupih lijekova

Pozivamo sve učenike i djelatnike naše škole da se priključe akciji prikupljanja plastičnih čepova. Akciju organizira Udruga oboljelih od leukemije i limfoma Hrvatske. Cilj projekta je prikupiti što više čepova kako bi se od novca dobivenog reciklažom čepova kupili skupi lijekovi. Čepovi se prikupljaju u OŠ Kneginec Gornji kod učiteljice Kristine Maričić (viši razredi) i učiteljice Lidije Novosel (niži razredi). Odazovite se akciji i pomozite oboljelima!

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 10. 2015. 11:26

Prvi roditeljski sastanak za pete razrede

Dana 1.10.2015. g. u 17 sati održao se roditeljski sastanak za roditelje petih razreda. Na sastanku su se roditeljima predstavile razrednice Ivana Trogrlić (5.a) i Maja Šipek (5.b) te predmetni učitelji i učiteljice. Nekoliko riječi na početku je rekla i pedagoginja Nada Sobota. Nakon što su predstavili svi učitelji  te objasnili svoj način rada i svoja očekivanja, svaka je razrednica s roditeljima svojih učenika održala pojedinačni roditeljski sastanak. Predstavljen je Pravilnik o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, Pravilnik o načinima, postupcima i elementima vrednovanja učenika u OŠ te Pravilnik o kućnom redu škole.

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 14. 10. 2015. 11:24

Započeo s provedbom projekt besplatne prehrane u školama Varaždinske županije Vijest ima dokument u privitku

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 1. 10. 2015. 08:52

PRVI DAN U ŠKOLI

Prvi dan nastave za učenike prvih razreda započeo je u veselom i opuštenom ozračju. Naime, bivši učenici četvrtih razreda sa svojim učiteljicama Nedeljkom Kresonja i Bojanom Rožmarić za prvašiće su pripremili prigodni program te ih uveli u školski svijet. U ovoj školskoj godini u 1.a razred upisan je 21 učenik, u 1.b 23 učenika, a u 1. razred PŠ Lužan 7 učenika.

Sretno vam bilo dragi prvašići!

Vidi: fotogalerija

Novinarska grupa

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 28. 9. 2015. 11:13

Nastava u školskoj godini 2015./16.

Nastava u školskoj godini 2015./16. počinje 7. rujna 2015. prema slijedećem rasporedu: 

- 2. - 8. razredi u 8,00 sati

- 1. razredi u 10,00 sati

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 1. 9. 2015. 11:46

Odabrani udžbenici za školsku godinu 2015./16. Vijest ima dokument u privitku

Popis odabranih udžbenika nalazi se u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 10. 7. 2015. 08:45

RASPORED DOPUNSKOG RADA Vijest ima dokument u privitku

Dopunski rad za učenike koji su na kraju nastavne godine imali zaključenu jednu ili dvije negativne ocjene započinje 23. lipnja 2015. prema rasporedu u prilogu.

  :: opširnije :: 


objavio: Marija Keretić  datum: 19. 6. 2015. 11:51

DAN ŠKOLE

Dan škole obilježili smo svečanom priredbom. Naime, učenici su ljubav prema svojoj školi prikazali pjesmom, plesom, recitacijama, scenskom igrom. U veselom ozračju učenici osmih razreda oprostili su se od svojih prijatelja i učitelja. Na kraju programa najuspješnijim učenicima i njihovim mentorima ravnatelj škole uručio je prigodne nagrade. Obilježavanje Dana škole nastavljeno je u petak 29. svibnja pješačenjem u Cinestar Lumini centar na projekciju filmova za učenike nižih i viših razreda. Što reći, nego svima poželjeti sretan Dan škole!

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 11. 6. 2015. 12:02

Uskrsni radovi

Na glavnom ulazu naše škole dočekali su nas veseli radovi učenika, članova Eko   i Likovne grupe, koji su sa svojim učiteljicama Ivanom Koren i Kristinom Maričić izradili šarene leptire, vesele pisanice, piliće i uskrsnog zeca. Time su najavili uskrsno slavlje te uljepšali hol škole.

NOVINARSKA GRUPA

Vidi:fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 12:06

Solidarnost na djelu u OŠ Kneginec Gornji

OŠ Kneginec Gornji priključila se akciji skupljanja namirnica za socijalnu samoposlugu  ,,Kruh sv. Antuna“ za siromašne građane Varaždina i okolice. U vremenu od 16. do 20. ožujka 2015. prikupljale su se nepokvarljive namirnice (brašno, šećer, sol, ulje, tjestenina, konzerve, riža, slatkiši, trajno mlijeko i sl.) te higijenske potrepštine. Prikupljene su iznimno velike količine hrane i higijenskih  potrepština te su time učenici i djelatnici škole pokazali solidarnost i suosjećanje za ljude kojima je pomoć najpotrebnija. 

NOVINARSKA GRUPA  

Vidi: fotogalerija  

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 12:00

Prvo mjesto iz biologije

Dana 18. ožujka u OŠ Novi Marof održalo se Županijsko natjecanje iz biologije. Na natjecanju je sudjelovao i naš učenik Damjan Ivanjko (7. b)  s mentoricom prof. Kristinom Maričić. Natjecanje je održano u dvije kategorije: znanje i istraživački rad. Damjan je postigao izvrstan uspjeh zauzevši prvo mjesto u kategoriji znanja. Čestitamo!

NOVINARSKA GRUPA

 

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 11:36

Dan narcisa

U našoj školi obilježen je Dan narcisa. Iako je proljeće tek započelo, sakupljeno je mnogo narcisa u dobrotvorne svrhe. Naime, mnogi učenici i djelatnici škole odazvali su se plemenitoj akciji kako bi pomogli Udruzi žena oboljelih od bolesti dojke – Mammae klubu Varaždin. Učiteljica Alenka Vuk bila je voditeljica akcije. Sljedeći dan narcise su prodane i tako razveselile nečije srce, ali i pomogle Udruzi. Zahvaljujemo svima!

NOVINARSKA GRUPA

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 3. 2015. 11:34

Dani hrvatskog jezika

Od 11. do 17. ožujka u našoj školi obilježili smo Dane hrvatskog jezika. Naime, odlukom Hrvatskog sabora Dani hrvatskog jezika svake se godine obilježavaju u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika. Deklaracija je objavljena 17. ožujka u časopisu Telegram. Tom Deklaracijom zahtijevala se jednakost i ravnopravnost hrvatskog književnog jezika. Na satovima hrvatskog jezika Dane hrvatskog jezika obilježili smo izradom i prezentacijom plakata s različitim temama: Povijest jezika, Vlastita imena, Narječja u filmu, Gramatika i pravopis u svakodnevnom životu. Ti satovi bili su nam izrazito zanimljivi te su nas podsjetili na važnost hrvatskog jezika i njegove pravilne uporabe u svakodnevnom životu.

Novinarska grupa

Vidi: fotogalerija

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 20. 3. 2015. 11:20

NASILJE PREKO INTERNETA - CYBERBULLYNG

Dana 27. 2. 2015. u OŠ Kneginec Gornji za učenike petih razreda održalo se predavanje o internetskom nasilju. Predavanje je održalo dvoje policijskih djelatnika Policijske uprave varaždinske. Učenicima su objašnjavali kako se primjereno ponašati na internetu i društvenim mrežama kako ne bi došlo do internetskog nasilja. U utorak 3. ožujka predavanje pod istim naslovom održano je i za roditelje petih razreda te za učitelje. Roditeljima su dani uputci kako pomoću određenih programa spriječiti da dođe do neželjenog ponašanja na internetu. Istaknuto je da roditelji imaju odgovornost i obvezu kontrolirati ponašanje svoje djece na društvenim mrežama, tj. na internetu općenito.

Vidi: fotogalerija

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 9. 3. 2015. 12:21

Maškare

Na jedan dan našu školu preuzele su maškare. Bilo je tu vila, vilenjaka, vještica, princeza, kauboja, gusara, likova iz crtića te raznih znanih i neznanih junaka. Predvodnici maškara bili su niži razredi koji su sa svojim učiteljicama održali karnevalsku povorku, ples i igre te su tako na najbolji način proslavili fašnik, poklade iliti mesopust.

Slike maškara možete vidjeti u fotogaleriji.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:29

Valentinovo

Srčeka su zavladala i našom školom povodom Dana zaljubljenih – Valentinova. Na ulazu u školu postavljeno je predivno Drvo ljubavi koje je zajedno sa svojim učenicima izradila učiteljica likovne kulture – Ivana Koren. U školu su taj dan neki javno, a neki kriomice donijeli ružu, čokoladu, bombonijeru ili pak pismo kojim su iskazali ljubav dragoj osobi. Ipak, ljubav se ne mjeri poklonima, već onim što se nosi u srcu. Kao što je rekao Antoine de Saint-Exupéry: Čovjek samo srcem dobro vidi. Ono bitno, očima je nevidljivo.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:25

Bili smo u Kutionici

Damjan Ivanjko, učenik 7. b razreda, i učiteljica Hrvatskog jezika Željka Gregur bili su gosti VTV Televizije u dječjoj emisiji Kutionica. Povod gostovanju bilo je Damjanovo sudjelovanje na Danima dječjeg kajkavskog stvaralaštva Dragutin Domjanić u Svetome Ivanu Zelini. Osim Damjanove poezije, teme razgovora s voditeljicom Leom Mrak bile su mnoge: škola, izvannastavne aktivnosti, školski list, hobiji, planovi za budućnost…

Emisiju u cijelosti možete pogledati na youtubeu: Kutionica, 15. siječnja 2015.

Novinarska grupa

  :: opširnije :: 


objavio: Nevenka Šestak  datum: 25. 2. 2015. 11:20
» Arhiva naših vijesti    
 


Tražilica

Kalendar
« Prosinac 2017 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji


Pitanja i odgovori
 Naslov: FAQ

  • Naj 10 pitanja

  • Nedavna pitanja

  • Arhiva pitanja

Anketa
Crno ili bijelo?
Oglasna ploča
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Forum
Učitavanje RSS feeda je završilo s greškom: 400

Arhiva dokumenata

Korisni linkovi
preskoči na navigaciju